După Spitalul Județean și Serviciul de Permise Auto, coronavirusul a ajuns și la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Trei angajați ai ISU Botoșani au fost diagnosticați cu Covid 19 la sfârșitul săptămânii trecute.
A fost un weekend negru pentru pompierii botoșăneni. În trei zile la rând, vineri, sâmbătă și duminică, câte un coleg de-al lor a fost depistat ca purtător al temutului virus.
Primul dintre ei avea ceva semne de boală dinaintea Paștelui. O absolventă de studii sanitare i-a recomandat să meargă la un medic, care însă i-ar fi transmis că are doar o faringită. Subofițerul care activează la serviciul comunicații și tehnologia informației a mers la Unitatea de Primiri Urgențe inclusiv la stăruințele comandatului ISU Botoșani.
”Ultima zi la serviciu a fost pe data de 16 aprilie, iar diagnosticarea s-a făcut pe 24 aprilie. Ultimul contact cu colegii de serviciu a fost pe 14, din ceea ce declară ei, și atunci există niște întrebări vis-a-vis de unde ar fi putut să contacteze virusul”,
col. Cristian Amarandei, inspector șef ISU Botoșani.
Mai exact, conducerea instituției bănuiește că respectivul angajat, care nu ieșea la intervenții, având o activitate strictă de birou, ar fi contactat virusul în afara serviciului.
Lucru care este aproape cert în cazul altui coleg, subofițer la Detașamentul de Pompieri Botoșani și a cărui soție este asistentă la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean. Mai întâi femeia a fost depistată cu Covid 19, iar după câteva zile și soțul.
”În momentul în care ne-a anunțat că la soție s-a confirmat, la fel, contacții pe care i-a avut la serviciu i-am izolat și pe ei la domiciliu pentru că nu putem risca să contaminăm colectivul”,
col. Cristian Amarandei, inspector șef ISU Botoșani.
Al treilea subofițer cu coronavirus activa la dispecerat. Și în cazul său există semne de întrebare referitoare la locul și modul infectării întrucât pe 17 aprilie a fost ultima oară la serviciu, după care a avut mai multe zile libere și un concediu medical, însă pentru altă afecțiune.
Chiar astăzi conducerea ISU Botoșani a verificat starea pompierilor. Unul dintre ei, primul diagnosticat, are o jenă la nivelul laringelui. Și al doilea se simte bine, doar al treilea prezintă simptome mai clare. Cu toții se simt însă mai bine după internare.
”Noi ținem legătura cu ei, îi monitorizăm astfel încât, dacă se impune să beneficieze de un nivel superior de medicamentație, de tratament, să îi putem ajuta (...). Noi la serviciu folosim măști, folosim mănuși, avem dezinfectant tot timpul, la subunități avem porți dezinfectoare, dezinfectăm tot timpul spațiile, adică noi ne luăm măsuri. Personalul de la sediul inspectoratului lucrează în două schimburi, de la 7 la 15 și de la 16 la 24, ca să nu se întâlnească”,
Col. Cristian Amarandei, inspector șef ISU Botoșani.
Pe de altă parte ISU Botoșani nu este o unitate care să își poată muta activitatea exclusiv în mediul online. Iar colonelul Amarandei a și explicat de ce:
”Noi încercăm să ținem situația sub control. Avem tot interesul și urmărim permanent situația personalului. În același timp, cel puțin la sediul inspectoratului avem organizat Centrul Județean de Coordonare și Conducere, dispeceratul este integrat, lucrăm cu cei de la Serviciul Județean de Ambulanță, adică riscurile sunt chiar mai mari. Avem personalul care vine în Centrul Județean de Coordonare de la DSP, de la structurile MAI”.
Ca atare, s-a decis relocarea echipelor de intervenție. Astfel, una dintre acestea a rămas la sediul ISU, alta a fost cantonată la incubatorul de afaceri al SC Locativa SA (la spațiile de producție), iar a treia la fostul sediu al Protecției Civile, din strada Octav Onicescu.
”Inclusiv încercăm să avem structuri operative cât mai micuțe, adică numărul de persoane care ar putea să fie potențiale contact ale unor persoane confirmate să fi cât mai mic, că în momentul izolării rămâi fără personal de intervenție și nu vrem să ajungem într-o astfel de situație, suntem foarte conștienți”,
Col. Cristian Amarandei, inspector șef ISU Botoșani.
Totul s-a gândit pentru ca echipajele să nu se intersecteze. La fel s-a procedat și la subunitățile de la Dorohoi și Săveni, unde echipajele de intervenție au fost de asemenea separate.
”Chiar am încercat să luăm toate măsurile și să protejăm tot personalul și am rămas surprins că, cu toate eforturile depuse, am constatat că avem persoane confirmate și nici sursa nu sunt misiunile efectuate la nivelul subunităților, unde la fel personalul este echipat și are măsuri de protecție, dezinfectăm autospecialele tot timpul, folosim echipamente de protecție cât mai complexe și în funcție de misiune”,
col. Cristian Amarandei, inspector șef ISU Botoșani.
Există totuși și o veste bună: cel puțin deocamdată paramedicii reveniți de la Suceava, unde au fost detașați, se simt bine, testarea lor fiind în curs.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
ASTĂZI: Titlu onorific pentru o botoșăneancă, un nou tezaur uman viu la Botoșani
Gabriela Erdic
Nov 14, 2024
Șofer amendat după o oprire în trafic: CE au confiscat polițiștii
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Avertizare DNSC: O nouă fraudă online cu „promoții” primite prin mesagerie
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Burger King deschide primul restaurant din Suceava, în Iulius Mall
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024