Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani și-a declinat competența în favoarea Direcției Naționale Anticorupție cu privire la sesizarea făcută de Spitalul Județean în legătură cu așa-zisa privatizare a laboratorului de la ”Mavromati”. În 2010, pe când unitatea medicală era condusă de medicul Cornel Enache, s-a perfectat un ”contract de asociațiune investițională” cu firma SC Sanomed SRL din comuna Cornu, județul Prahova, de-a dreptul înrobitor pentru spital.
Astfel, în timp ce firma privată venea cu aporturi precum „consultanţă în vederea creşterii numărului de pacienţi” sau „consultanţă-sisteme de management proiectate local pentru eficientizarea activităţii laboratorului şi scăderea costurilor per analiză”, spitalul punea la bătaie spaţiul, personalul şi echipamentele.
Potrivit contractului, Sanomed era asociat secund, dar lua mai mult de jumătate din profit. Prin contract s-a creat un consiliu de conducere format din cinci membri, din care numai doi erau reprezentanții spitalului, ceilalţi trei fiind ai firmei”. Și asta deși conform înţelegerii, unitatea medicală era „asociatul prim”, iar agentul economic „asociatul secund”. Când însă era vorba de împărţit profitul, firma prahoveană devenea practic asociatul prim şi, potrivit contractului, îi reveneau 67% din beneficii, în timp ce spitalului doar restul de 33%.
CITEȘTE ȘI:
Şeful de la Mavromati chemat la CJ s-o termine cu privatizarea
Mai mult, dacă „Mavromati” se obliga să pună la dispoziţie laboratoarele şi personalul calificat şi să achite contravaloarea investigaţiilor paraclinice de laborator realizate de Sanomed, în schimb societatea avea dreptul „să încaseze în numele asocierii plăţile făcute de clienţi şi să achite direct sau prin compensare asociatului prim cota parte ce îi revine”. În plus, evidenţa contabilă revenea tot Sanomedului.
Consiliul Județean Botoșani nu a fost încă de la acea dată de acord cu un asemenea contract, care ar fi trebuit să expire în ianuarie 2015, însă cum la acea oră încă nu putea schimba șeful de la Spitalul Județean, nu l-a putut opri pe Cornel Enache să semneze asocierea cu Sanomed. Ulterior, când legea a permis, Cornel Enache a fost destituit și s-au demarat procedurile de anulare a contractului ”Mavromati” – Sanomed. În februarie 2015, Curtea de Apel Suceava a reziliat contractul, însă ulterior Sanomed a acționat spitalul în judecată solicitând plata a aproape 7 milioane de lei, din care aproximativ trei sferturi reprezintă penalități.
CITEȘTE ȘI:
Cum încă de la semnare contractul a generat un imens scandal și o mulțime de suspiciuni, conducerea de la ”Mavromati” a sesizat Parchetul, care după analiza plângerii a redirecționat-o spre DNA. Pensionat între timp, Cornel Enache a semnat ulterior cu Spitalul Județean un alt contract dată fiind lipsa de cadre medicale a unității. Victor Nițu, juristul de la acea dată, a părăsit compartimentul de specialitate abia după ce a intrat în atenția polițiștilor pentru alte lucruri, însă este în continuare angajat al spitalului, deși nu prea mai vine pe la serviciu, tot aducând adeverințe medicale.
(P) Tot ce trebuie să știi despre centralele termice pe lemne - avantaje, alegere, beneficii
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
(P) Strategii de marketing personal pentru modelele de videochat
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
Laborator de la „Mavromati” lovit de ghinion, concurs ratat pentru încă un post
Oana Sava
Oct 29, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024