Tinerii care locuiesc în ansamblurile ANL au mari şanse să devină proprietari ai imobilelor la preţuri de nimic. Senatul a adoptat un proiect de lege privind vînzarea acestor locuinţe către chiriaşi la preţul de inventar, ori acesta este unul considerabil sub nivelul pieţei imobiliare reale din Botoşani. Astfel, după ce ani de zile au plătit o chirie în bătaie de joc, chiriaşii ar putea deveni proprietari cam în acelaşi fel. Mai rămîne ca şi Camera Deputaţilor să aprobe iniţiativa legislativă.
Apartament de 10.000 de euro
Toate acestea ar putea fi posibile întrucît valoarea de de inventar a imobilelor stabilită prin hotărîrea de guvern 587/2009 nu prea are legătură cu piaţa construcţiilor. De exemplu, în cartierul Bucovina preţul pe care ar urma să îl plătească un chiriaş cu tot cu cota indiviză ar fi de circa 87.000 de lei, adică în jur de numai 20.000 de euro. Preţurile sînt însă şi mai mici în ansamblul Săvenilor de pe Aleea Călugăreni. Aici, în funcţie de bloc, se ajunge la 45.000 – 56.000 de lei pentru un apartament, adică ceva peste 10.000 de euro.
Conducerea societăţii comerciale Locativa, care administrează aceste locuinţe, susţine însă că preţurile nu vor fi totuşi chiar atît de mici. Aceasta întrucît valoarea de inventar stabilită în luna mai a acestui an va fi actualizată cu indicele de inflaţie, iar viitorii proprietari vor trebui să suporte şi cheltuielile cu intabularea, precum şi cele cu actele de vînzare-cumpărare.
„Săptămîna aceasta eu dau drumu la intabulare. Rămîne de făcut pentru fiecare apartament în parte pentru că pe teren şi pe bloc sînt făcute. Dacă chiriaşii nu au bani o putem face noi şi o includem ulterior în preţ”, ne-a declarat
Florinel Gornea, directorul SC Locativa SA. Acesta a mai spus că îşi vor putea cumpăra locuinţele cei care se încadrează în prevederile legale şi cei care îndeplinesc condiţiile legale. Principalele condiţii sînt ca actualii chiriaşi să fie la zi cu plata utilităţilor, iar venitul mediu pe membru de familie să nu fie cu 100% mai mare decît salariul mediu brut pe economie. Cum acesta este de 1.845 lei, ar însemna ca soţul şi soţia să nu cîştige fiecare mai mult de 3.690 lei. Aceasta în condiţiile în care nu au copii întrucît, dacă au, veniturile se împart şi la aceştia. Totodată, după ce devin proprietari, timp de cinci ani nu au dreptul să revîndă locuinţa.
Buhăianu vrea să îşi cumpere ANL-ul
În pole-position pentru achiziţionare sînt chiriaşii care locuiesc în ansamblurile Bucovina şi Săvenilor, unde blocurile au fost trecute în proprietatea privată a municipiului Botoşani şi pot fi înstrăinate. Pentru celelalte cartiere procedurile de schimbare a regimului proprietăţii sînt în diferite faze. 35 de tineri au depus deja cereri pentru a li se vinde locuinţe, iar printre aceştia se regăsesc lideri de la organizaţiile politice din Botoşani. Unul dintre aceştia este chiar deputatul Cătălin Buhăianu, care, după cum se poate vedea în fotocopie, a şi primit răspuns din partea conducerii Locativa. Din nefericire pentru parlamentar, blocul turn de lîngă bazar în care locuieşte încă nu a fost transferat în proprietatea privată a municipiului pentru a putea fi vîndut.
„Am depus cererea şi mi s-a răspuns că, pînă în momentul de faţă nu intră în procedura de vînzare. Nu ştiu absolut nimic de preţ”, a declarat
parlamentarul, care nu vede ceva nelalocul său să încerce achiziţionarea la asemenea preţuri a unei locuinţe în condiţiile în care nu se poate plînge că o duce tocmai prost din punct de vedere financiar.
Cîteva persoane care au depus cereri de cumpărare :
Cătălin Buhăianu
Costel Lupaşcu
Sergiu Zvîncă
Eugeniu Vasilică
Irina Serediuc
Cristina Tănăsucă
Cristina Dănilă
Corneliu Bărbosu
Ciprian Niţă
Gabriel Ignat
Toţi aceştia, dar şi alţii, ar putea ajunge astfel proprietari ai unor locuinţe pe care le-au luat de noi la preţuri departe de cele de pe piaţa imobiliară.
„În zona Călugăreni un apartament cu două camere costă 30.000 – 35.000 de euro, iar în zona centrală 35.000 – 42.000 de euro”, a afirmat
Corneliu Timofte, proprietarul unei agenţii imobiliare. Acesta spune însă că se găsesc în Botoşani şi chilipiruri de 18.000 euro deoarece piaţa a căzut complet.
„Chiar dacă la aceste preţuri ANL-urile distorsionează piaţa reală, ele nu pun totuşi presiune pe piaţă întrucît se vînd tot celor care au stat acolo. Problema este să nu se vîndă sub preţul de construcţie”, a mai spus
Corneliu Timofte.
Cum puteţi citi şi într-o investigaţie mai veche disponibilă pe
www.martorincomod.ro la adresa
/investigatii/imobiliare/anl-uri-pentru-vip-uri/ , apartamentele şi garsonierele ANL au ajuns în bună parte la tot felul de piloşi, la copii de oameni politici sau chiar la tineri politicieni. Inclusiv acum aceştia achită chirii modice.
Chirii în cartierele ANL
Bucovina
Garsonieră - 63,65 lei/lună
Apartament 2 camere – 93,78 lei/lună
Apartament 3 camere – 101,60 lei/lună
Călugăreni
Garsonieră - 63,65 lei/lună
Apartament 2 camere – 89,35 lei/lună
Apartament 3 camere – 111,78 lei/lună
Mai mult, unii dintre ei nici măcar nu locuiesc în respectivele garsoniere sau locuinţe. Sînt plecaţi de ani de zile, dar, cu toate acestea, nu au renunţat la contracte, deşi una din condiţiile principale pentru a fi beneficiar al unui astfel de imobil este să domiciliezi în Botoşani.
Beneficiari de locuinţe ANL
Cătălin Buhăianu – deputat, fost director al Direcţiei Judeţene de Sport
Marius Budăi – fost director al Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale
Doina Federovici – director al Direcţiei Judeţene de Statistică
Florentina Cozminca - nepoata fostului ministru Octav Cozmîncă
Cosmin Poplauski – fiul expertului guvernamental Victor Poplauski
Cristina Poplauski – fiica expertului guvernamental Victor Poplauski
Sergiu BĂLĂŞCĂU