Spaniolii de la firma “Dytras” care vineri 9 octombrie trebuiau sa termine lucrarile la statiile de tratare si epurare a apei de la Tulbureni si Rachiti se cred proprietari pe terenul Consiliului Judetean. Doi reprezentanti ai societatii, un spaniol si un roman, au incercat miercuri sa blocheze accesul reporterilor
www.martorincomod.ro si SomaxTV la statia de epurare de la Rachiti. Desi aceasta se afla in patrimonial CJ si in administrarea SC Apa Grup SA, Manuel Domniguez, care s-a prezentat drept inginer, insotit de un roman, le-au spus jurnalistilor ca nu au dreptul sa filmeze si sa fotografieze in acel loc.
“Non aveva licentia”, a spus intr-o combinata romano-spaniola
Manuel Dominguez. Mai mult, romanul care il insotea a facut fotografii ziaristilor si a amenintat un angajat care discuta cu un reporter.
“Daca vrei sa mai lucrezi miine aici atunci pleaca acum”, i-a spus angajatului.
Sute de mii de euro datorii la o firma botosaneana
Ce s-a intimplat miercuri la Rachiti vine dupa ce reprezentantii firmei cu sediul la parterul unui bloc din strada Scipione Badescu au refuzat din nou sa stea de vorba cu jurnalistii. Si asta in conditiile in care nu au executat decit aproximativ 30% din investitia care, in mod normal, trebuia terminata pe 9 octombrie. Cum insa “Dytras” nu are decit in jur de cinci spanioli la Botosani, nici o echipa de muncitori si nici un utilaj, lucrarile au fost efectuate in mare parte de o firma botosaneana. Cu toate ca Apa Grup a decontat ibericilor lucrari de circa 2,5 milioane euro, bani la societatea din judet par sa fi ajuns prea putini, spaniolii fiind acuzati ca refuza sa plateasca facturi in valoare de 850.000 euro.
Apa Grup se spala pe miini
Reprezentantii Apa Grup nu par insa foarte afectati de aceste lucruri
. “Apa Grup nu are nici un grad de implicare sub nici o forma in ceea ce priveste subcontractele incheiate intre Dytras si alti subcontractanti pentru efectuarea anumitor segmente de lucrari. Dytras este cistigatoarea unei licitatii internationale, sint anumite termene contractate cu aceasta societate. In continuare, subcontractele care sint incheiate de catre aceasta societate cu alte societati din Botosani si din alte judete pentru efectuarea unor segmente de lucrari nu ne sint opozabile”, a declarat
Albert Tanasa, purtatorul de cuvint al SC Apa Grup SA.
La fel si CJ-ul
Nici conducerea CJ, institutie care detine pachetul principal de actiuni la Apa Grup nu pare foarte deranjata de atitudinea spaniolilor.
“Firma nu am adus-o noi la Botosani. Ea a cistigat un contract la un moment dat licitat de Ministerul Finantelor Publice astfel incit nu vreau sa comentez asupra faptului ca are doi muncitori, sapte sau noua. Privitor la relatiile dintre antreprenorul general Dytras si subantreprenorii cu care lucreaza din Romania iarasi este o chestiune de contract intre parti. CJ incearca sa faca o mediere daca apar conflicte”, a afirmat
Cristian Achitei, vicepresedintele CJ.
Nu se stie ce mediere a facut CJ, dar cert este ca reprezetantii firmei botosanene, suparati ca nu li s-au platit 850.000 euro, au parasit statia de epurare, iar acum acolo lucreaza o societate din Iasi, care a preluat investitia de aproximativ o saptamina. Alte amanunte despre lucrarile de la statia de epurare sint disponibile la principala rubrica a site-ului, “Ancheta saptaminii”.
Sergiu BALASCAU