Consiliul pentru Dezvoltare Regională Nord-est, reunit în şedinţă la data de 12 decembrie 2012, la Botoşani, a decis transmiterea către Guvernul României şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a unui memoriu care să semnaleze anumite aspecte ce pot influenţa negativ capacitatea de absorbţie a fondurilor europene la nivelul regiunii, atât în perioada de programare existentă cât şi în perioada de programare 2014-2020.
Astfel, memoriul semnat de preşedintele al Consiliului Dezvoltare Regională Nord-Est Florin Ţurcanu şi transmis instituţiilor centrale, abordează două teme importante pentru autorităţile publice locale, beneficiare ale fondurilor europene:
1 – Situaţia corecţiilor financiare înregistrate la nivelul fiecărei autorităţi locale
Corecţiile financiare reprezintă o sancţiune aplicată pentru nerespectarea unor reguli, dar ele vor face imposibilă finalizarea unor proiecte, sau chiar vor bloca activitatea unor autorităţi locale. Este foarte clar că toţi factorii implicaţi (M.D.R.A.P., Autorităţi de Management, beneficiari) trebuie să facă tot ce este posibil pentru a evita astfel de situaţii, dar, în acelaşi timp, posibilităţile autorităţilor locale sunt limitate. Ca soluţie identificată, Consiliul pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a propus, prin acest memoriu, constituirea unui fond guvernamental care să poată sprijini financiar autorităţile locale care au proiecte în implementare şi care se confruntă cu astfel de situaţii.
2 –Domeniile de activitate finanţabile în perioada 2014-2020
Având în vedere că în această perioadă se elaborează documentele de programare pentru perioada 2014 – 2020 şi se negociază cu Comisia Europeană este foarte important ca necesităţile locale să se regăsească în lista domeniilor finanţabile în perioada următoare.
Din informaţiile de până acum, reiese că pentru perioada 2014 – 2020 nu există niciun program care să poată finanţa domenii de maximă importanţă pentru orice comunitate locală, cum ar fi: infrastructura rutieră locală/judeţeană/regională; reabilitarea şi dotarea spitalelor; construirea de locuinţe sociale în zonele/localităţile în care există o cerere foarte mare.
Pentru a contribui cât mai activ la construcţia acestor documente de programare pentru perioada 2014-2020, Consiliul pentru Dezvoltare Regională Nord Est şi-a exprimat disponibilitatea de a participa la întâlniri ale specialiştilor/negociatorilor cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, în care să se prezinte şi să se dezbată poziţia ţării noastre în negocierile cu Comisia Europeană.
În vederea susţinerii memoriului sus amintit, Florin Ţurcanu se află în această perioadă, la Bucureşti, pentru discuţii cu autorităţile centrale şi pentru identificarea soluţiilor optime la cele două aspecte care influenţează atât activitatea autorităţilor locale cât şi gradul de absorbţie a fondurilor europene.
CITEŞTE:
ACUM: Şefi CJ, primari şi prefecţi din Moldova, întâlnire la Botoşani