Şansele liderului judeţean al PNL de a mai păstra alianţa cu PDL din Consiliul Judeţean sînt practic nule. Actul constitutiv al Uniunii Social – Liberale formate din PSD, PNL şi PC stipulează foarte clar „orice alianţă cu PDL în administraţia locală este interzisă”.
La capitolul III al documentului, referitor la colaborarea pînă la viitoarele alegeri locale, se arată că în toate consiliile judeţene şi locale părţile vor constitui o alianţă în termen de 30 de zile de la semnarea protocolului. Pentru a nu se lăsa loc la nici o interpretare, în actul constitutiv se menţionează negru pe alb că alianţele astfel constituite
„vor funcţiona prin susţinerea de proiecte comune pentru administraţiile locale respective (…) cu respectarea prevederilor legale în vigoare, precum şi alegerea în funcţiile de vicepreşedinţi ai consiliilor judeţeni, respectiv viceprimari, a cîte unui membru din partea fiecărei părţi semnatare, acolo unde este cazul”. Cum la CJ Botoşani liberalii au deja un vicepreşedinte în persoana Cătălinei Lupaşcu, nu mai rămîne decît să fie sprijinit pentru un astfel de post şi un social-democrat. Protocolul va produce însă şi modificări importante la nivelul primăriilor deoarece, aşa cum se prevede, acolo unde PSD, PNL şi PC pot forma o majoritate, trebuie să îşi desemneze un viceprimar. Sancţiunile pentru încălcarea protocolului, valabil pînă în 2020, se asimilează celor pentru încălcarea statutelor partidelor care compun alianţa. Sîmbătă forurile centrale de conducere ale PSD, PNL şi PC s-au reunit la Bucureşti în vederea aprobării protocolului.