„
Am pornit de la Liveni (casa naşterii, unde şi-a petrecut primii 3-4 ani ai copilăriei, părinţii mutându-se în 1885 în casa mai spaţioasă de la Cracalia), trecând prin Cracalia (unde conacul – ars în condiţii misterioase – nu mai există), apoi pe la casa tatălui din Dorohoi şi ajungând, într-un ceas trist, la casa mamei şi bunicilor după mamă, Ioan Cosmovici şi Zenovia, din Mihăileni.
Mare mi-a fost durerea să văd zidurile atât de dragi lui Jorjac – înconjurate odată de livada unde alerga după fluturi şi curcubee – stând gata să se darâme, asemenea unui muribund uitat şi părăsit, căruia nime nu-i mai ajută. Casa a ajuns un depozit de cartofi, iar cel care ar trebui să o îngrijească în momentul de faţă am fost informată că doreşte să o demoleze...”.
Astfel erau prezentate meleagurile botoşănene pe unde s-a preumblat marele compozitor George Enescu într-un articol publicat de Evenimentul Zilei pe data de 28 martie 2013. Articol care nu a făcut deloc cinste autorităţilor judeţene de la Botoşani, locul unde s-a născut George Enescu şi a cărui nume este amintit numai la momente de laudă.
Preşedintele Consiliului Judeţean este decis să salveze casa mamei lui Enescu de la Mihăileni prin a o prelua în patrimoniul judeţului.
„
Vreau să iau în calcul pentru ca în luna decembrie să pun în plen să înfiinţez o comisie să discutăm casei de la Mihăileni şi să achiziţionăm casa respectivă ca să o refacem. Ştiţi că George Enescu a stat şi acolo şi o să mă gândesc să propun şi această chestiune ca să o băgăm în circuitul turistic”, a declarat
Florin Ţurcanu.
De asemenea, ar urma să fie reabilitată şi casa George Enescu de la Liveni.
„La George Enescu depun un proiect de 200.000 de euro, fonduri elveţiene ca să modernizez casa respectivă şi vreau ca şi la Mihăileni să facem acest lucru”, a mai spus
Florin Ţurcanu.
Odată finalizate aceste demersuri, ambele obiective ar urma să fie incluse în circuitul turistic de la Botoşani.
(G.E.)
CITEŞTE:
Casa lui Enescu ajunsă depozit de cartofi ar putea intra în patrimoniul național