Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, pentru că pe 1 septembrie începe noul an.
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, pentru că pe 1 septembrie începe noul an.
Pe 29 august, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan , cel care i-a botezat pe cei păcătoși în râul Iordan și care i-a pregătit calea lui Iisus pe pământ.
Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, tatăl sau a fost preotul Zaharia și mama sa, Elisabeta, a fost descendentă din neamul lui Aaron, potrivit știrileprotv.ro
Sfântul Ioan Botezătorul este cunoscut în Bibilie ca „naintemergătorul Domnului”, misiunea acestuia fiind de a pregăti calea și oamenii pentru venirea lui Isus Hristos și de a-i boteza pe cei care se pocăiau în râul Iordan.
Conform Evangheliei după Matei, Sfântul Ioan le transimitea oamenilor următorul mesaj: „pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția Cerurilor”, scrie doxologia.ro.
Sfântul Ioan Botezătorul a fost întemnițat de Irod Antipa, fiul regelui Irod cel Mare, deoarece l-a criticat pe acesta pentru ca a luat-o în căsătorie pe cumnata sa, Irodiada.
Potivit Evangheliei, cu ocazia sărbătoririi zilei sale de naștere, Irod a cerut ca fiica Irodiadei, Salomeea să-i danseze.
Fermecat de dansul tinerei, Iord i-a spus că-i dă jumătate din împărație, însă fata a vrut mai mult de atât.
La îndemnul mamei sale, care îl ura pe Sfântul Ion, Salomeea i-a cerut capul acestuia.
Îngrozit de cererea Salomeei, Irod s-a conformat până la urmă și a poruncit să-i fie tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul.
Pentru a-i demonstra Salomeei că i-a respectat porunca, i-a adus capul Sfântului Ioan pe o tavă de argint.
Trupul lui Ioan Botezătorul a fost dus de cei care îl iubeau în orașul Samaria, unde a fost îngropat.
Potrivit istoricilor Rufinus și Teodoret, în anul 362, pe vremea împăratului Iulian Apostatul, mormântul Sfântului Ioan a fost profanat și o parte dintre moaște au fost arse.
Restul osemintelor au fost duse la Ierusalim, apoi în Alexandria, iar pe 27 mai 395, au fost așezate în biserica care-i poartă numele.
Despre capul Sfântului, istoricii Nichifor și Simeon Metafrastul au spus, că a fost îngropat separat, în fortăreața Machaerus (zona Marea Moartă) sau în palatul lui Irod din Ierusalim.
În prezent, partea occipitală a capul Sfântului Ioan Botezătorul se află în interiorul Moscheii Omeiazilor din Damasc, iar partea frontală, la Catedrala din Amiens (Franţa).
Atât oamenii de la sate, cât și cei de la orașe respectă o serie de tradiții și obiceiuri de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.
Pe vremuri, oamenii de la sate respectau o datină, potrivit căreia, pe 29 august, trebuia să înceapă un post aspru, care ținea aproximativ două săptămâni, până la Ziua Crucii (14 septembrie).
În prezent, potrivit Bisericii Ortodoxe Române, în ziua sărbătorii Tăierii Sfântului Ioan Botezătorul este bine să se țină post, o dată pentru a nu ne asemăna cu Irod, care din cauza ospățului i-a cerut Salomeei să-i danseze și drept răsplată i-a oferit capului Sfântului Ioan Botezătorul și ]n al doilea rând pentru a semăna cu Sfântul Ioan care a dus o viață cumpătată.
Tot de sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul se spune că nu este bine să se folosească cuțitul, totul se rupe cu mână.
De asemenea, nu este bine să mâncăm varză.
În tradiția populară se spune că de sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul nu trebuie să mâncăm fructe și legume care au forma rotundă.
Prima ciocnire politică în ziua „prezidențialelor”: N-a avut nimeni niciun limbaj – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
PREZENȚA la vot în Botoșani: Sătenii sunt cei mai harnici votanți
Diana Arici
Nov 24, 2024
ANUNŢ Primăria Botoşani referitor la noile locaţii ale secţiilor de votare
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Cutremur în ziua votului: Sfaturile pompierilor botoșăneni
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024