România umilită de Comisia Europeană. Asta este concluzia extrasă din ceea ce se întâmplă în aceste momente în apropiere de Vama Stânca Costești.
Peste 200 de autovehicule, tractoare și mașini se află pe drumul care duce spre punctul de trecere a frontierei.
Botoșănenii care desfășoară activități cu specific agricol sunt revoltați de cantitățile uriașe de produse agroalimentare care intră în județul Botoșani și implicit în țara noastră.
Și explică faptul că se va ajunge la situația în care produsele autohtone nu vor mai avea piață de desfacere.
Prefectul Sorin Cornilă a ajuns printre oameni și a discutat cu ei. Le-a promis că le va prelua problemele și le va transmite mai departe la București, unde sunt luate deciziile.
„Am venit astăzi în mijlocul dv. în semn de sprijin pentru dv., pentru întreaga activitate indiferent de sectorul în care activați. Am preluat mesajul dv., revendicările și solicitările pe care le aveți și le voi transmite mai departe Ministerului Agriculturii și Guvernului României din calitatea mea de prefect și de reprezentant al Guvernului în Botoșani. Așa cum am spus, aveți din partea mea tot sprijinul pentru că în momentul de față în județul Botoșani cam 70% din activitatea noastră, a județului, se desfășoară preponderent în domeniul dv. indiferent de sectorul de activitate”,
Sorin Cornilă, prefect
Unul dintre organizatorii protestului este Ionică Nechifor, președintele Asociației Moldoovis care s-a adresat de la microfon celor prezenți.
„Dragi fermieri, astăzi trebuie să dăm un semnal ferm Comisiei Europene, Uniunii Europene, pentru ceea ce se întâmplă în România, pentru ceea ce se întâmplă cu cerealele din România. Iată că unul dintre semnalele pe care le avem este dl prefect prezent aici, dl primar de la Ștefănești și noi, organizatorii. Vrem ca dl prefect să transmită un mesaj către Guvernul României, către Parlamentul European, să nu mai umilească fermierul român. Vrem respect din partea UE, vrem sprijin egal ca ceilalți membri din UE”,
Ionică Nechifor, președintele Asociației Moldoovis
S-a pus accent și pe modul considerat defectuos în care a tratat unele problematici ale agriculturii, ministrul Petre Daea, mai ales în ceea ce privește fondurile din PNRR pentru acest segment de activitate.
Și nu în ultimul rând, atragerea unui semnal de alarmă către Uniunea Europeană despre concurența neloială care s-a strecurat în România, dinspre țara vecină.
„Vrem să transmitem un mesaj și pe sectorul zootehnic. Vrem să cerem UE ca raportul să fie egal între toți fermierii iar ca exemplu, UE a alocat la un moment dat 44 de milioane de euro pentru zootehnie. În momentul de față, Ministerul Agriculturii acordă doar 73 de euro pe cap de vacă. Dacă ne raportăm la sumă ar putea să acorde circa 143 de euro pe cap de taurină și circa 20 de euro pe cap de ovină. Nu înțelegem de ce nu se întâmplă lucrul acesta și vă rugăm dle prefect să transmiteți către dl prim ministru să ia măsuri cu tot ceea ce înseamnă zootehnia din România”,
Ionică Nechifor, președintele Asociației Moldoovis
Protestul este programat să dureze trei ore, în intervalul 12:00 – 15:00. În această perioadă șoferii sunt rugați să evite zona în care are loc acțiunea.
Sergiu Bălășcău
Jan 15, 2025
CLIPUL ZILEI: Mesajul primarului Cosmin Andrei la Zilele Eminescu
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
S-a cerut DEMISIA prefectului la protestul MAI - LIVE
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile