Dan Puric a împlinit azi, vârsta de 57 de ani. Născut pe 12 februarie 1959 la Buzău, este un actor foarte cunoscut, eseist, autor și regizor de teatru român care a jucat în piese de teatru, în film și în spectacole de televiziune. Spectacolele sale – Toujours l’amour, Made in România, Costumele, Don Quijote – au fost reprezentate în mai multe țări, potrivit Cultural Bzi.ro
S-a nascut intr-o familie de medici, iar copilaria si-a petrecut-o...in munti.
''Eu m-am nascut la Buzau, in 1959, si in copilarie am avut o perioada daca nu de iluminare, in orice caz de lumina nemaipomenita — pentru ca am copilarit la Nehoiu, in munti. Parintii mei erau medici acolo... vedeam de dis de dimineata muntii. Muntii imi vorbeau pe limba lor, pasarile isi ziceau muzica (...) Este un cerc de lumina care s-a pogorat pentru totdeauna in viata mea. (...) Apoi ai mei m-au adus la Bucuresti. Aveam 7 ani si eram fascinat de locomotive. De la scoala tin minte tot lumina, felul cum cadea ea pe pupitrele noastre'', isi aminteste actorul.
A urmat scoala de arte plastice, absolvind in 1978 Liceul ''Nicolae Tonitza'' din Bucuresti. Apoi a dat examen la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografie (IATC), dar nu a intrat. A fost perseverent timp de trei ani, pana cand a avut norocul ca in comisia de examinare sa fie doi mari actori — Olga Tudorache si Dem Radulescu. Acestia au fost impresionati de prestatia tanarului de atunci si Dan Puric a devenit student la teatru. A absolvit institutul in 1985, la clasa profesorului Dem Radulescu, si a fost repartizat la Botosani, unde a jucat din 1985 pana in 1988 pe scena Teatrului ''Mihai Eminescu''.
Din 1988 este actor la Teatrul National ''I.L. Caragiale'' din Bucuresti, fiind societar al acestui teatru de prestigiu. Este pasionat de dans, de muzica, de film, este un virtuoz al step-ului, este un om cultivat care invata si se perfectioneaza continuu. Aceste pasiuni atat de diverse, care compun personalitatea sa, devenite mijloace artistice, il ajuta sa realizeze un gen special de spectacol fara cuvinte, care nu este nici teatru, nici dans, nici pantomima, ci o sinteza a lor, un fel de ''teatru vizual''. In ultima vreme, Dan Puric este cunoscut si prin conferintele pe care le sustine despre spiritul romanesc si despre ortodoxie. In decembrie 2008, a avut loc lansarea unui DVD, care prezenta o conferinta a renumitului actor, in care acesta isi exprima crezul sau in ''rezistenta spirituala, de stanca'' a poporului roman': ''Alegeti. Acces la memorie''. De-a lungul anului 2009, a sustinut o serie de conferinte la Ateneul Roman (''Despre Corp'', ''Despre Umor'', ''Despre Iubire''), fondurile stranse fiind donate pentru realizarea Memorialului ''Calvarul Aiudului'' de pe Rapa Robilor din judetul Alba.
ANUNŢ Primăria Botoşani referitor la noile locaţii ale secţiilor de votare
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Cutremur în ziua votului: Sfaturile pompierilor botoșăneni
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Aproape 3.000 de botoșăneni au votat deja la prima oră a dimineții
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
ASTĂZI: România își votează președintele! Sute de mii de botoșăneni așteptați la urne
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024