Judecătorii au dispus eliberarea lui Tiberiu Urdăreanu, după ce a acceptat sa spună ca i-a dat spaga primarului Gheorghe Nichita. Lui Nichita, judecătorii i-au prelungit arestul preventiv, scriu reporterii de la Bună Ziua Iași.
Ieri, 19 ianuarie 2016, judecătorii de la Tribunalul București au publicat hotărârea prin care au decis să-l elibereze din arestul la domiciliu pe Tiberiu Urdareanu, presedintele Grupului de firme UTI. Acesta a acceptat sa colaboreze cu procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), inca de la inceputul anchetei. In urma cu doua zile, Tiberiu Urdareanu a fost adus in fata judecatorilor, pentru prelungirea arestului la domiciliu. In aceeasi boxa s-a aflat si Gheorghe Nichita. Acesta din urma a fost adus in catuse in fata instantei de judecata, pentru prelungirea arestului preventiv.
In acest context, pentru Nichita a fost prelungit arestul preventiv, iar pentru Tiberiu Urdareanu a fost luata decizia de a-i inlocui arestul la domiciliu cu masura controlului judiciar. Acuzatiile din dosar se refera la faptul ca firma UTI Grup i-ar fi dat mita lui Gheorghe Nichita, in special prin intermediari, oameni de afaceri si o firma din Iasi, pentru a se asigura ca nu va avea probleme in implementarea proiectului «Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iasi». Este vorba despre "semafoarele inteligente", care in ultima perioada au facut un cosmar din traficul rutier in municipiul Iasi.
Potrivit procurorilor DNA, Nichita ar fi urmat sa primeasca de la firma UTI Grup o spaga de aproape 1,5 milioane euro. Mai exact, procurorii sustin ca a cerut 10 la suta din valoarea unui contract de 69.614.309 lei. Mai exact, din aceasta suma, Gheorghe Nichita ar fi trebuit sa primeasca 6,9 milioane lei, adica aproximativ 1,5 milioane euro. Din aceasta suma, Nichita a incasat propriu-zis suma de 3.693.710 lei, aproximativ jumatate din total. Cea mai mare parte din acesti bani a fost gasita in conturile firmei SC Information Business Consulting (IBC).
"În rechizitoriul întocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt: in vara anului 2013, în contextul implementarii proiectului «Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iasi», care privea fluidizarea traficului rutier si pietonal, precum si scaderea gradului de poluare, finantat din fonduri europene, inculpatul Nichita Gheorghe, în calitate de primar al municipiului Iasi, cu intentie, a pretins, în mod direct, inculpatului Mardarasevici Gabriel si în mod indirect, inculpatului Urdareanu Tiberiu, un procent de zece la suta din valoarea contractului, pentru a agrea câstigarea licitatiei de catre asocierea UTI – IBC si semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fara TVA), precum si pentru asigurarea derularii acestuia în bune conditii", au declarat procurorii de la DNA.
Un botoșănean declarat cea mai obedientă slugă a lui Ceaușescu, dormea la ușa dictatorului
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Apel de la o instituție de stat pentru botoșăneni: Atenție la produsele false „de post”
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Se pensionează o judecătoare de la Tribunalul Botoșani
Oana Sava
Nov 14, 2024