Astfel de gesturi se petrec poate o dată la o îndelungată perioadă de timp. Ce este mai trist, este că ele trec neobservate, acoperite de cele negative care ies în evidență.
Gheorghe Ciobanu a fost un om simplu. Un țăran, ar spune unii, însă fără să-i aducă în nici un fel jigniri pentru că el a trăit mai ales la țară, a mânat vacile și s-a hrănit, el cu nevasta lui, din muncile câmpului.
A trăit aproape de municipiul reședință de județ neștiut de lume, așa cum a rămas și după moarte, deși el și de dincolo, ne dă o lecție de viață.
Gică Ciobanu nu a avut copii. Doar nevasta pe care a iubit-o și a respectat-o și care s-a dus la Dumnezeu, înaintea lui.
Așa că ultimele zile și le-a trăit în suferință și singurătate și când i-a fost cel mai rău a apelat la primarul de atunci din Stăuceni.
”Nu avea copii, nevastă-sa o fost murit. A venit într-o noapte la mine, avea dureri. M-am dus la Consiliul Județean, Florin Țurcanu era vicepreședinte, Mihai Țâbuleac nu era, șii-am spus: ajută-mă, omul acesta aseară nu mai putea de durere. Am chemat salvarea, că n-avea pe nimeni, la cine să apeleze? L-am dus la cămin”,
Cozmin Epuraș, actualul viceprimar al comunei Stăuceni
Gică Ciobanu a fost dus atunci la azilul de la Leorda care aparține de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.
Acolo a rămas până s-a stins.
Înainte de asta și-a donat casa și terenul aferent instituției, pentru ca pe acel loc să fie construit un centru similar.
”Ei și-au lăsat testament unul la altul soț și soție. Și el când s-a văzut la azil a venit și a donat tot la Direcția Copilului. Și Direcția, având terenul a depus proiect și a obținut fonduri”,
Cozmin Epuraș, actualul viceprimar al comunei Stăuceni
Și nu era vreun erudit!
”Un țăran! Crescător de animale. Om gospodar, el era venea de la Gorbănești, a venit aici și și-a cumpărat casa asta”,
Cozmin Epuraș, actualul viceprimar al comunei Stăuceni
Actul de donație a fost semnat în anul 2011. Iar din căsuța în care a trăit Gheorghe Ciobanu a născut Centrul destinat persoanelor cu dizabilități de la Victoria – Stăuceni.
„Terenul care are în jur de 4.000 de mp a fost donat special pentru centrul acesta, așa a lăsat omul cu limbă de moarte. Faptul că l-a lăsat, fiind și o zonă mai retrasă, la stabilit să fie un centru pentru persoane cu dizabilități”,
Dan Șlincu, fost director al DGASPC
În amintirea fostului proprietar a rămas fântâna din curte pe care se intenționează să se aplice o plăcuță comemorativă pentru ca lumea să știe că acolo a trăit odată Gheorghe Ciobanu, un om cu inimă mare.
”La un moment dat ne doream să punem o placă comemorativă pe fântâna aia din curte. Acolo era o casă, când am intrat în 2012 la Direcția Copilului, am fost și am văzut cum se dărâma casa respectivă, era o fântână. Casa era terminată. Iar fântâna am lăsat-o, am stabilit cu constructorul să o lăsăm și fântâna aia eventual să trecem că terenul pe care-i construit centrul este donat de defunctul respectiv”,
Dan Șlincu, fost director al DGASPC
Și într-adevăr acolo s-a construit centrul de la Victoria cu bani de la Banca Mondială prin Ministerul Muncii, în valoare de 1 milion de dolari. Constructorul a fost firma Elsaco.
Centrul a fost inaugurat în 2014 și găzduiește zeci de beneficiari.
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Medic nou la Spitalul Județean pe o specialitate importantă
Oana Sava
Nov 27, 2024