Botoşăneanul Mihai Cornaci, bibliotecar de meserie, a reuşit să adune, de-a lungul a jumătate de veac, monede, etichete, medalii, cărţi, obiecte vestimentare, simboluri şi exponate rare care spun o adevărată poveste a omenirii, scrie Adevărul.
Mihai Cornaci (66 de ani), din Botoşani, a amenajat o parte a uriaşei sale colecţii în mai multe vitrine din Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu“. Mai exact, „comoara“ lui este expusă în apropierea sălii de cărţi pentru copii, „poate mai învaţă şi ei ceva şi mai prind drag de istorie“. Mihai Cornaci este un adevărat colecţionar de colecţii, iar printre exponatele pe care le pot admira copiii din Botoşani se numără monede foarte vechi, hărţi, imagini cu războinici, împăraţi şi voievozi. Exponatele sunt însoţite de explicaţii şi de lucrări de specialitate care ar putea lămuriri şi încadra respectiva piesă de colecţie într-un cadru istoric anume. Pasiunea lui Mihai Cornaci pentru povestea omenirii în obiecte a început acum 47 de ani, timp în care bibliotecarul a devenit unul dintre cei mai faimoşi colecţionari din România. Mihai Cornaci colecţionează obiecte de la vârsta de 19 ani şi este interesat în special de obiecte cu valoare istorică, dar şi de numismatică sau filatelică. Pe scurt, colecţionează monede din toate timpurile, timbre valoroase, dar şi tot felul de lucruri care pot spune povestea unei anumite epoci istorice. Colecţionarul botoşănean nu este doar un amator şi un strângător de obiecte vechi, ci un pasionat cu acte în regulă. Mai precis, este membrul Societăţii Numismatice Române încă din 1974, iar mai apoi fondatorul Societăţii Botoşani, parte a Societăţii Numismatice Române, încă din 1982, dar şi Preşedinte al Cercului Filatelic Municipal ,,Mihai Eminescu“ Botoşani în perioada 1982-1984 şi secretar al Secţiei Botoşani a Societăţii Numismatice Române.
Cornaci spune că, pentru a colecţiona, trebuie să fii pasionat: este vorba despre un „microb“ care intră în sufletul omului şi nu mai iese. „Totul a început în 1968, când eram elev şi am văzut în cabinetul domnului Nicolae Călinescu, directorul din acea perioadă al Şcolii Generale Coşula, într-o vitrină, mai multe emisiuni monetare şi bilete de bancă. În acel moment, s-a produs ceva, s-a schimbat ceva în mine. Atunci nu puteam să definesc. Mai apoi, la şcoală la Bucureşti, în 1970, am reuşit să-mi dau seama că iubesc să colecţionez. În special monede“, şi-a început povestea Mihai Cornaci.
A fost decisiv momentul 1974, când a fost admis ca membru al Societăţii Numismatice Române. „Era foarte greu să fii acceptat. Trebuia să-ţi faci dosar ca la primirea în Partidul Comunist, să demonstrezi o serie de cunoştinţe, pasiuni, aptitudini, dar şi să fii recomandat de doi membri ai societăţii. Înainte de a fi membru, participam la şedinţele societăţii la Observatorul Astronomic şi eram fascinat de ceea ce vedeam. Atunci am reuşit să am acces şi la literatura de specialitate, să învăţ cum să încadrez anumite exponate, cum să organizez colecţia“, a continuat Mihai Cornaci.
Ajuns înapoi la Botoşani, bibliotecarul s-a apucat să organizeze Secţia Numismatică Botoşani, alături de un colecţionar veteran din aceea perioadă, Mihai Urigiuc. „În primul rând, am colecţionat monede, timbre şi aproape orice are legătură cu trecutul Botoşaniului. Obiectele din trecut sunt o istorie vie a acestor locuri. Ele nu pot fi subiective. Am piese care spun nu doar o poveste a trecutului Botoşaniului, ci şi o poveste a românilor în general“, a spus Cornaci.
CITEȘTE: Un botoșănean are autograf de la Elvis Presley - FOTO
Un fost procuror-șef originar din Botoșani vrea să revină în meserie
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Petre Roman audiat astăzi la Parchetul General: Nu există nicio dovadă
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
ASTĂZI: Protest tăcut la Muzeul Județean pentru salarii
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Harta șpăgii din spitale, procent ridicat la Botoșani – CLASAMENTUL
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile