Cazul unui bătrân de 102 ani din comuna George Enescu care a fost anchetat în 2012 pentru că ar fi încasat 11 lei în plus la subvenţia pentru animale a fost dat ca exemplu zilele trecute de un avocat britanic magistraţilor de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, scrie Opinia de Dorohoi.
În pledoaria sa, potrivit presei internaţioanle, avocatul dorea să sublinieze existenţa unor cauze “stupide” care pot ajunge la Haga. Despre cazul bătrânului care a pus în dificultate, poliţiştii care trebuiau să-l audieze în calitate de învinuit într-un dosar în care erau anchetate mai multe aspecte legate de modul în care a încasat subvenţii agricole, s-a relatat la vremea respectivă şi în presa locală.
Potrivit oamenilor legii Ion T. auzea cu dificultate şi din acest motiv nu înţelegea întrebările la care trebuie să răspundă. Ba mai mult la această venerabilă vârstă, bătrânul obosea repede, moment în care uita că se află în faţa unei declaraţii dată la Poliţie şi trecea să povestească întâmplări din viaţa lui tumultoasă. Oamenii legii au precizat atunci că vor închide dosarul pentru că nu pot obţine prea multe date din declaraţiile lui iar în plus toată această anchetă ar fi pornit de la faptul că în clipa când a solicitat subvenţii el ar fi avut 11 lei datorie la bugetul local, lucru contrar legislaţiei.
“Nu am mai avut astfel de situaţii. Practic nu putem comunica cu el iar atunci când reuşim să legăm o discuţie, bătrânul datorită vârstei înaintate uită firul discuţiei. Nici nu ştim ce să facem”, a declarat atunci unul din poliţiştii dorohoieni.
Tot în zona Dorohoiului mai multe persoane care trebuiau audiate în cauze similare erau trecute în lumea celor drepţi între timp. Ion T. făcea parte din lotul celor peste 1.000 de fermieri din judeţ care au solicitat şi primit subvenţii în domeniul zootehnic în anul 2008 de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi care au fost audiaţi de poliţiştii secţiilor rurale.
Acţiunea a fost iniţiată la solicitarea procurorilor care au dubii privind autenticitatea şi corectitudinea declaraţiilor pe propria răspundere depuse în dosarele de acordare a subvenţiilor.
Toţi aceşti fermieri au fost anchetaţi de poliţişti în calitate de făptuitori, urmând ca în funcţie de rezultatele verificărilor, anchetatorii să stabilească dacă într-adevăr aceştia au comis fapte de natură penală. La rândul lor, fermierii acuză că sunt prinşi la mijloc din considerente birocratice şi sunt nevoiţi să se îndatoreze pentru a-şi putea creşte animalele în loc să beneficieze de sprijinul statului, precum şi faptul că nimeni nu i-a informat că amenzile neachitate sunt considerate tot datorii la buget.
CITEȘTE:
Noi modificări importante pentru buletine: Se vor aplica din martie în toată țara
Redacția Botoșăneanul
Jan 26, 2025
Antrenorul dat afară de la Botoșani pe cale să își găsească altă echipă
Redacția Botoșăneanul
Jan 26, 2025
Zona Liberă Suceava: Pilon pentru drumul expres Suceava - Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Jan 26, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 26, 2025
Județul Botoșani, în continuare sub COD GALBEN de ceață
Redacția Botoșăneanul
Jan 26, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile