Directorul singurului Institut de Viticultură şi Vinificaţie din ţară, aflat la Valea Călugărească, se declară îngrijorat din cauza lipsei forţei de muncă. Zilierii, veniţi din Moldova, sunt din an în an mai puţini şi vor bani mai mulţi.
Anul acesta, producţia de struguri este de 160 - 170 de tone, însă problema este, potrivit directorului Ion Marina, lipsa forţei de muncă. Oamenii din zonă nu vin, iar zilierii din Moldova sunt din ce în ce mai puţini.
“În 2015 au fost 45 de zilieri la cules de struguri, în 2016 au fost 14, iar acum aşteptăm 10. Deşi în prima zi am avut şapte, iar astăzi (vineri - n.r.), nouă. Sunt îngrijorat din cauza lipsei forţei de muncă, în special muncitorii zilieri. Sunt foarte puţini. Localnicii nu sunt interesaţi de munca în viticultură. Localnicii ştiu că au de făcut o normă, nu o pot îndeplini şi nu vin. Noi apelăm la muncitori sezonieri din Moldova, din zona Botoşani, dar şi ei sunt din ce în ce mai puţini. Tinerii pleacă în străinătate, cei în vârstă nu mai au forţa de altădată şi până la urmă, considerentele financiare. Fiind foarte puţini, eşti şi şantajat la un moment dat: nu dai mai mult, plecăm în altă parte”, a declarat Ion Marina pentru Mediafax.
Directorul Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură si Vinificaţie a afirmat că zilierii veniţi la cules sunt din Botoşani. Sezonierii sunt plătiţi cu 60 de bani pentru fiecare găleată culeasă, ajungând să câştige de la 70 la 100 de lei pe zi.
“Moldovenii sunt învăţaţi să muncească. Nu vin să stea şi fac şi peste 200 de găleţi pe zi. Muncesc de dimineaţă până seară, în vie. În anumite momente am ieşit şi noi la treabă. Am fost nevoiţi să ieşim cu toţii la treabă. Dar nu poţi să rezolvi toate problemele în felul acesta. Avem în jur de 160, 170 de tone de cules. Dar cu cât se întârzie, cu atât se reduce şi producţia, strugurii se deshidratează, se strică, fiind anumite soiuri sensibile”, a spus Ion Marina.
DESCARCĂ APLICAŢIA BOTOŞĂNEANUL PENTRU MOBIL
Cei care vin că culeagă struguri în Valea Călugărească sunt, în general, familii.
”Am venit cu soţul, cu tata, mătuşa. Stăm cât e nevoie. Facem peste 100 de găleţi pe zi. E uşor, nu e greu”, a afirmat o tânără pentru Mediafax.
Un bărbat, tot din Botoşani, vine de patru ani la cules de struguri la institutul din Valea Călugărească.
”Şaptezeci de găleţi am făcut în prima zi. E greu. De multe ori nu poţi rupe, trebuie tăiat, pierzi timp. Mai sunt struguri mai mici. Ne dau 60 de bani pe găleată. Sunt mulţumit”, a spus acesta.
Sediul Institutului se află situat în centrul viticol Valea Călugărească, la 12 kilometri de municipiul Ploieşti şi coordonează activitatea a încă şapte staţiuni vitivinicole, amplasate în principalele podgorii din ţară la Iaşi, la Odobeşti, la Bujoru, lângă Galaţi, la Murfatlar, la Drăgăşani, Blaj şi Miriş, în Arad.
De la acest institut pleacă, anual, în China, 20.000 de sticle de vin, iar acum există o comandă de 300 de sticle, pentru un magazin specializat din Anglia.
Un copil din Botoșani, grav rănit într-un accident de autocar este executat silit de avocați
Redacția Botoșăneanul
Nov 07, 2024
S-au virat banii pentru alocațiile și indemnizațiile de la stat: CÂND intră pe card
Redacția Botoșăneanul
Nov 07, 2024
Bărbat căutat pentru omor: Ar fi fost implicat într-un atac mafiot cu mitralieră
Redacția Botoșăneanul
Nov 07, 2024