În general lucrările de utilitate publică produc un disconfort ridicat pe domeniul public spre disperarea unora dintre oameni.
Autoritățile explică: fără șantiere nu se pot oferi condiții mai bune pentru cetățeni.
În comuna Stăuceni este în plină desfășurare un amplu proiect privitor la amenajarea rețelei de gaze naturale.
Se lucrează în mai multe sate unde oamenii pe lângă apă și canalizare ar urma să beneficieze și de această utilitate publică. Printre localitățile brăzdate de săpături se află și Tocileni.
Satul în care s-a mutat și Claudiu Lău, un botoșănean care a muncit în străinătate și acum s-a retras în comuna limitrofă municipiului. Îngroparea rețelei de gaz i-a ajuns la poartă și i-a provocat o criză de nervi. Pentru că din cauza șanțului în care a fost îngropată conducta i s-a deplasat și o porțiune de gard.
Claudiu Lău, locuitor sat Tocileni
„Ei au avut săpătura făcută exact pe lângă temelia gardului. Cât de adânc pot să sap eu gardul, se duce. Se cunoaște unde a fost gardul, cât a fugit. Noi am insistat cu telefon la Primărie, la primar, la ăștia de la GRS-ul ăsta, inginerul pe care-l aveau zicea că o să rezolvăm. Dle, hai să rezolvăm pe cale amiabilă, să nu ajungem la Tribunal, ne certăm sau... suntem oameni”,
Nemulțumit, Claudiu Lău a cerut să fie acoperit șanțul respectiv pentru ca adâncimea rezultată în urma deplasării gardului să nu se mărească.
Omul spune că și-a retras gardul deja pentru că drumul ar fi deja îngust și astfel nu ar mai fi intrat nici măcar o căruță sau un sătean cu două vite.
Claudiu Lău, locuitor sat Tocileni
„Eu m-am retras cu gardul, vecinul mai mult ca mine s-a retras cu gardul. Când i-am zis la primar că ăștia sapă la noi, dacă eu m-am retras, omul la s-a retras, tu săpătura ți-o faci la mine. Nu că cartea funciară, că proiectul așa e prevăzut. Și am zis: domn primar, dar cum proiectul este prevăzut să-mi sape mie lângă temelia gardului? Hai că nu e gard, dar dacă era o casă săpai lângă temelia casei?”
Recunoaște că beneficiază deja de apă și canalizare. Și că investiția privitoare la rețeaua de gaze este benefică pentru comunitate.
Cere doar să fie executată corect.
Primarul Cozmin Epuraș se pregătea joi dimineață să se deplaseze la Botoșani pentru că avea treburi la Camera de Conturi.
A făcut cale întoarsă pentru sesizarea făcută de bărbatul din Tocileni. Despre a cărui problema avea cunoștință. A fost surprins că săteanul este în continuare nemulțumit având în vedere că i-a promis repararea gardului, după finalizarea lucrărilor.
Cozmin Epuraș, primarul comunei Stăuceni
„În discuția avută cu constructorul toate neplăcerile se vor remedia. Li s-a adus la cunoștință inclusiv lor, că indiferent ce va fi, la final când se vor termina lucrările se remediază stricăciunile care sunt. Nu s-a săpat sub gard ci la o anumită distanță de gard, este respectat proiectul, vorbim de conducta de gaz, iar terenul, după ce s-a săpat șanțul a alunecat, s-a rupt cu totul și a plecat cu tot cu gard și cu tot ce este acolo”,
Primarul de la Stăuceni a întins pe birou o hartă topografică a satului Tocileni și a identificat zona de unde vine plângerea.
Și unde, conform topografiei drumul ar trebui să fie mult mai lat decât arată realitatea din teren. Iar explicația ar fi că gardurile oamenilor, puțin câte puțin au tot ocupat domeniul public. Cu drumul de acces îngustat, oricărei administrații publice locale i-ar fi aproape imposibil să îngroape rețele de utilități.
Cozmin Epuraș, primarul comunei Stăuceni
„Și proprietarii din jur au crezut că dacă îi lipsește o bucată din teren, cel mai bine este să o recupereze din drumul public. Și acolo un drum care avea șase metri și opt metri partea de la vale, a ajuns pur și simplu o cărare. Pe harta topografică, cum v-am arătat și adineauri, acel drum are șase metri lățime cu tot cu acostamente și în partea de la vale are zece metri”,
Primarul de Stăuceni a mai spus că a mers personal să discute cu proprietarii din zonă. Pentru că pe lângă Claudiu Lău și vecinul acestuia ar avea aceeași problemă.
Care, în opinia sa o credea rezolvată. Altfel nu-și poate explica de ce oamenii nu s-au liniștit.
Cozmin Epuraș, primarul comunei Stăuceni
„Chiar nu pot să-mi dau seama, cei doi proprietari sunt veniți în comună. Au cumpărat niște terenuri acolo și locuiesc. Nu pot să-mi dau seama ce este atât timp luni dimineață împreună cu constructorul și cu topometriștii am fost la fața locului, s-a constatat, constructorul știa, am vorbit cu responsabilul tehnic cu execuția și a spus că după ce se va stabiliza terenul, după ce se termină tot ce este de făcut, ei vor reface acele porțiuni de gard. De ce s-a ajuns până la...?”
Prin această investiție urmează să fie montate peste 60 de kilometri de conductă de gaz. Proiectul se desfășoară pe teritoriul a șase sate: Draxini, Bălușenii Noi, Tocileni, Victoria, Siliștea și Stăuceni plus zona Rediu.
Valoarea totală a investiției este de aproape 6 milioane euro, fiind aprobată pe Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).
Pentru rețeaua de gaze procedura este una complexă astfel încât parcurgerea tuturor etapelor de avizări, proiectare și licitații s-a întins pe durata a patru ani.
Au fost organizate nu mai puțin de patru licitații și la final, exercițiul financiar european fiind depășit, investiția a fost transferară pe programul guvernamental Anghel Saligny.
Primarul comunei Stăuceni a mai subliniat faptul că toate proiectele pe care le-a efectuat sau le desfășoară în prezent sunt pentru binele comunității, pentru ca populația să aibă acces la toate utilitățile: apă, canalizare și gaze naturale. Mai ales în contextul în care unica sursa de căldură în comunitate provine de la sobe încălzite cu lemne, tizic confecționat din paie și balegă sau coceni de porumb.
Cozmin Epuraș: „Satul Tocileni este făcut în jur de 60%. E normal că e deranj, noi am mai suferit deranjuri și când am făcut alimentări cu apă, tot așa am avut. Numai că alimentările cu apă nu au fost proiect de anvergură mare, adică să râmi satul odată. S-a tras apă pe pentru satului apoi s-a făcut extindere în trei faze, etapizat. Iar acum s-a luat satul dintr-un capăt și merge în celălalt. Iar la finalul acestei investiții confortul va fi altul, sperăm să uităm de tizic, ciocleji și celelalte. Chiar dacă toată lumea spune că gazul este scump, să știți că nici lemnele nu sunt la îndemâna oricui”.
RAZIE la Dorohoi cu permise reținute și amenzi date șoferilor „obraznici”
Redacția Botoșăneanul
Feb 14, 2025
Leo Grozavu, înainte de partida cu Rapid: Sigur că este un meci dificil – VIDEO
Gabriela Erdic
Feb 14, 2025
Un botoșănean beat și fără permis a fost prins de polițiști la volanul unei mașini „fantomă”
Redacția Botoșăneanul
Feb 14, 2025
Teatrul Eminescu din nou în șantier, parcul împrejmuit cu gard, începe o nouă rundă de lucrări
Gabriela Erdic
Feb 14, 2025
Un mare actor născut la Botoșani și-ar fi serbat astăzi ziua de naștere
Gabriela Erdic
Feb 14, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile