Este un centru comunitar, adică destinat oamenilor. Mai ales acelora care au nevoie de ajutor din partea comunității.
Pe înțelesul tuturor, oamenii care vor lucra în acest centru îi vor ajuta pe cei care nu pot singuri să facă primii pași în societate și să fie autonomi din punct de vedere social și profesional.
Centrul comunitar integrat a fost deschis într-un fost sediu de grădiniță, într-o clădire monument istoric care a fost una dintre reședințele boierului Sofian.
Datează din 1880 și a fost reabilitată grație proiectului „Reabilitare centru comunitar integrat, reabilitare și dotare săli pentru servicii educaționale pentru copii aflați în risc de abandon școlar, a doua șansă și reabilitare spațiu pentru servicii de ocupare și calificare”, derulat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.
Beneficiarii vor fi copii și adulți deopotrivă care fac parte din zonele defavorizate ale orașului. Cei care au o situație materială delicată, copii care se află în riscul de a abandona școala sau nu au acces la educație, părinții lor care au nevoie de suport medical sau profesional pentru a-și găsi un loc de muncă.
Este un centru în care serviciile oferite sunt complexe și destinate exclusiv botoșănenilor.
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani
„Iată că această personalitate importantă pentru municipiul Botoșani, boierul Sofian ne-a lăsat această moștenire unde a funcționat Grădinița nr. 10 care astăzi a primit altă destinație. Centrul comunitar integrat pe care-l va gestiona Direcția de Asistență Socială care va oferi servicii de incluziune socială pentru persoanele vulnerabile, servicii medicale, educaționale pentru cei aflați în risc de abandon școlar, cei aflați într-o situație materială precară”,
Investiția realizată pe fonduri europene s-a ridicat la suma de peste 4 milioane de lei iar procesul de modernizare s-a întins pe durata a peste un an.
Va contribui la creșterea calității vieții în zonele defavorizate ale orașului prin tot felul de activități. Enumerând, din experiențe anterioare, acestea pot fi analize medicale, informare de orice fel, consiliere și alte tipuri de servicii sociale, prevenție medicală, educație rutieră și desene pe asfalt pentru copii, activități de voluntariat, etc.
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani
„Am renunțat la o grădiniță care funcționa aici dar, în paralel reabilităm alta. În acest moment pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice avem o licitație pentru reabilitarea grădiniței nr. 8 care este pe strada Săvenilor și care va putea prelua o parte dintre copiii pe care-i avem în municipiul Botoșani. Consider că este un ajutor pentru societatea noastră pentru că este o zicală care zice «cu cât ești mai bogat trebuie să ai o masă mai mare, nu un gard mai înalt». Iată, ne deschidem către societate și oferim servicii sociale către cei aflați în situații nefericite”,
Centrul comunitar a funcționat în trecut într-un spațiu alocat în cadrul Centrului de Îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice care se află în subordinea Direcției de Asistență Socială (DAS) a Primăriei Botoșani.
Însă funcționalitatea lui va deveni mai vizibilă odată cu deschiderea noului sediu.
Dorin Burlacu, director Direcția de Asistență Socială (DAS) Botoșani
„Cu ocazia mutării în acest sediu nou vom putea să ne deschidem și noi mai mult către societate. Este foarte adevărat că asistența medicală comunitară presupune foarte multă muncă de teren. Asistenții comunitari și asistenții medicali sanitari în jur de 60% din timp și-l petrec pe teren. Dar cu această ocazie cum putea să aducem și beneficiarii mai aproape de noi, să beneficieze de servicii educaționale, socio-medicale și sprijin pentru formarea profesională. Activitatea centrelor comunitare integrate este la început, trebuie să fim un model de bune practici pentru județul Botoșani pentru că nu sunt foarte multe astfel de centre în județul Botoșani”,
Grupul țintă se regăsește preponderent în Parcul Tineretului și Centrul Istoric care sunt considerate zonele defavorizate ale orașului.
Mai trebuie spus faptul că UE a alocat bani tocmai pentru astfel de zone iar municipalitatea botoșăneană prin Serviciul de Proiecte Europene coordonat de Raluca Bălășcău a profitat de axele de finanțare și a atras sume importante pentru creșterea calității vieții și a acestor botoșăneni.
Care vor avea acces și la un magazin social cu prețuri accesibile pentru categoriile vulnerabile din societate.
Constructorul care a reușit să redea orașului această bijuterie arhitectonică a fost SC R&Z Ascon SRL din Botoșani.
Iar lucrarea a fost una dintre provocările profesionale fiind vorba despre o clădire monument istoric care trebuie să arate exact ca în urmă cu peste 100 de ani.
Ioan Răileanu, administrator SC R&Z Ascon SRL
„Fiecare lucrare pentru noi este o provocare. Acest obiectiv a avut o mai mare provocare, la solicitarea expertului pe arhitectură de monumente istorice, a dorit să se păstreze fațada originală a clădirii din 1889, una din casele Sofian. Zidul din față este construit prin anii 1970, în perioada comunistă. Dar fața originală am încercat și am adus-o la forma inițială pe care o puteți în linia și a altor clădiri din municipiul Botoșani, cu aceleași elemente decorative”,
La holul principal au fost recondiționate patru uși care datează din 1880 când a fost construit acest imobil.
Din municipiul Botoșani ar urma să beneficieze de serviciile oferite de centrul comunitar integrat peste 300 de botoșăneni.
Doliu la Teatrul Eminescu în familia directorului Vasilachi
Redacția Botoșăneanul
Jan 26, 2025
Ultimul drum, dar nu cel mai ieftin: Provocările repatrierii botoșănenilor decedați în străinătate
Ramona Lupu
Jan 26, 2025
Atenție șoferi! CODUL GALBEN de ceață și polei a fost prelungit iar vizibilitatea este redusă
Redacția Botoșăneanul
Jan 25, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 25, 2025
Răbdarea este o virtute: Un român a obținut permisul după 7 ani de încercări eșuate
Redacția Botoșăneanul
Jan 25, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile