Concertul de Crăciun 2021 al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani a fost unul atipic. Pentru prima dată la un astfel de eveniment, bagheta dirijorală s-a aflat în mâna unei femei.
Simona Strungaru, dirijor și orchestrator, a fost o prezență spectaculoasă, și nu doar prin vestimentație, una nonconformistă, ci și prin atitudine, spontaneitate și modul în care a relaționat cu publicul. De asemenea, repertoriul ales pentru concertul dedicat Crăciunului a acoperit mai multe genuri muzicale, de la simfonic la colind, de la cântece de petrecere la melodii celebre din repertoriul internațional.
Solista serii a fost Irina Sârbu, interpretă de jazz și actriță.
Un decor mult mai îndrăzneț decât în anii anteriori, cu un ecran pe scenă care a adăugat dinamism și diversitate. Public numeros, din păcate înjumătățit de restricțiile impuse de pandemie. Oficialități împărțite între lojă (Doina Federovici, președintele Consiliului Județean) și sală (primarul Cosmin Andrei).
Seara a debutat cu selecțiuni din ”Spărgătorul de nuci” (Uvertura, Dansul Zânei Fondantelor, Trepak), de P. I. Ceaikovski, moment urmat de un scurt cuvânt de bun venit din partea dirijoarei Simona Strungaru.
”Din toată inima vă dorim sărbători cu bine, cu liniște, cu sănătate. Sunt foarte fericită să mă aflu aici, alături de membrii orchestrei Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani, și să ne putem vedea față în față. A fost o perioadă grea pentru toată lumea, să sperăm că trecem cu bine peste și să ne permitem să ne bucurăm de muzică și de tot ce înseamnă această perioadă în care ne gândim să fim mai buni”,
Simona Strungaru, dirijor și orchestrator
A urmat o piesă de L. Anderson. ”Sleigh Ride”, despre care Simona Strungaru a amintit că ”a fost începută când era un mare val de căldură, în 1946”, și pe care Anderson a finalizat-o în februarie 1948. ”Dar căldura l-a inspirat să cânte această minunată piesă”, a adăugat dirijoarea.
Magia iernii, cu delicatețea ei fastuoasă, a fost creată și de muzica lui C. Debussy, cu ”Pași pe zăpadă”, lucrare orchestrată de Simona Strungaru. ”O piesă pe care Debussy a dorit-o a fi foarte intimă și spunea că este foarte potrivită pentru a fi cântată între patru ochi, adică într-un cadru foarte restrâns. Eu mi-am permis să o orchestrez”, a dezvăluit Simona Strungaru.
”O, ce veste minunată!”. Publicul a primit colinda românească, tradițională, autentică. Pe muzica lui D.G.Kiriac, de asemenea orchestrată de Simona Strungaru, cu vocea Irinei Sârbu.
”Mi-am dorit foarte mult să ajung la Botoșani și iată că mi s-a îndeplinit dorința de a cânta aici, în preajma sărbătorilor. Pe această cale mulțumesc mult Filarmonicii și dvs., pentru că ați venit în număr atât de mare la concert”,
Irina Sârbu, solista serii
După primul colind, publicul a avut parte de un moment Maria Tănase.
”Am vrea să vă oferim o parte din proiectul nostru dedicat unei mari artiste, o mare voce a României, unica Maria Tănase. Îi știți piesele, le-ați fredonat, să ne bucurăm împreună de această muzică românească”, a spus solista.
”Mărie și Mărioară”, ”Dodă, dodă”… și publicul a intrat în atmosfera cântecelor care au făcut-o celebră pe Maria Tănase.
Atmosferă care a fost ”cumințită” de Raul Chiș, managerul Filarmonicii ”George Enescu”, printr-un scurt moment dedicat mulțumirilor: către public și invitate. Însă a fost loc și de ”pioasă amintire” pentru cei căzuți în timpul Revoluției din 1989.
Apoi, Raul Chiș a lăsat deoparte microfonul și discursul de manager, a luat în mâini vioara și arcușul. Iar publicul a asistat la unul dintre cele mai frumoase momente ale spectacolului: ”Meditație”, de J. Massenet. Un moment aproape poetic, pe care violonistul Raul Chiș l-a interpretat cu ”foarte multă profunzime și cu foarte mult suflet”, după cum a apreciat la final Simona Strungaru.
Trecerea către un nou calup de colinde românești a fost făcut de ”Patinatorii” lui E. Waldteufel. O piesă care amintește de stilul valsului vienez.
Irina Sârbu a revenit pe scenă. Versurile românești – ”Legănelul lui Iisus”, compozitor asemenea – V. Teodorian, orchestrator Simona Strungaru. Tot Irina Sârbu a oferit publicului și ”La Vifleem colo-n jos” (N. Lungu), după care publicul a fost invitat în atmosfera sărbătorii ”internaționale”. A. Adams, cu piesa ”O Holy Night”, a fost urmat de un nou colind românesc – Domnuleț și Domn din Cer, de Gh. Cucu.
S-a aplaudat la scenă deschisă, s-au murmurat versuri, s-a simțit bucuria iernii și a Crăciunului. ”Let it Snow” (J. Styne/S. Cahn), ”Santa Baby” (J. Javits/ Ph. Springer), ”Cheek to Cheek” (I. Berlin).
Finalul serii a antrenat publicul. ”It's Beginning to Look a Lot like Christmas” (M. Wilson), ”A Christmas Festival” (L. Anderson) și ”Am plecat să colindăm” a fost o alăturare pe care botoșănenii au apreciat-o și au răsplătit-o cu aplauze, colindul românesc fiind cântat atât pe scenă cât și în sală.
După mai bine de două ore, puhoi de lume a prins a se revărsa din sala de concert, oamenii răsfirându-se ușor către oraș.
Altfel. Drăguț. Vesel. A fost altceva. Cuvintele care s-au auzit cel mai des la finalul unui Concert de Crăciun atipic.
Cu o femeie dirijor neconformistă, o solistă-actriță și o orchestră a orașului care, miercuri seara, a fost la înălțime.
Concertul viitor va avea loc vineri, 14 ianuarie 2022: Concert pentru Anul Nou. Cu Gheorghe Costin la pupitrul dirijoral și soprana Lorena Puican. În program: pagini orchestrale de largă popularitate, arii celebre din opere.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Logodnicul unui botoșănence celebre, dat afară din secția de votare
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Apă oprită pe mai multe străzi din municipiu din cauza unei avarii
Oana Sava
Nov 25, 2024
FC Botoșani egalată pe final în derby-ul Moldovei – VIDEO
Oana Sava
Nov 25, 2024
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024