Au fost zeci de reprezentanți de tot felul de firme, mai mici sau mai mari, care au venit la celebra bursă din aprilie, în căutare de oameni buni.
Oameni buni care să își dorească să muncească și nu oricum, ci în condiții civilizate. Pentru că, deja s-a depășit de mult etapa în care, din teamă să nu-și supere patronul, salariatul executa cu capul plecat.
Am intrat în era în care angajatul este cel selectiv iar angajatorul trebuie să prezinte oferte cât mai atractive pentru a-l determina să muncească.
La Bursa locurilor de muncă de astăzi, printre antreprenorii botoșăneni s-a regăsit și o echipă care reprezenta un grup de firme, venită tocmai de la 300 de km depărtare de Botoșani.
Cei de la MG TEC Grup Dej au ajuns în Moldova în speranța că vor putea găsi forță de muncă.
”Avem posibilitatea de a oferi oamenilor și locuințe dacă ei se relochează cu toată familia. Suntem un grup mare de firme și avem vreo 32 de locuri de muncă scoase spre ofertare. Principalele linii de business ale noastre sunt construcțiile, metalurgia și hârtia”,
Marius Ciceo, director general resurse umane
La Cluj, firesc, nu se poate vorbi despre lipsă a locurilor de muncă ci mai degrabă a forței de muncă calificată.
Lucru de altfel confirmat și de directorul de la compania din Dej care a arătat că angajarea de personal este…
”Foarte dificil. Este extraordinar de greu, ofertele sunt foarte, foarte largi, avem acolo firma de clabaje AC Trelleborg, Leoni Bistrița, Bosch-ul și este destul de greu. Avem oferte salariale extraordinar de atractive, oferim bonuri de 15 lei pe zi și nu de 9,57 lei, dacă vă spun că un manipulant câștigă în mână în jur de 1.700 de lei…Deci avem locuri și condiții foarte bune de muncă, vestiare noi, deci pentru noi, angajatul este foarte important”
Marius Ciceo, director general resurse umane
Găsirea unui loc de muncă la distanță de casă poate să fie și un lucru avantajos pentru cei care aleg să facă acest lucru.
Pentru că, prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă:
„Facilitățile pot fi împărțite în două, atât pentru viitorul angajat cât și pentru agentul economic. Pentru șomer, pentru orice loc de muncă creat mai mare de 3 luni de zile, se acordă o primă de reactivare de 500 de lei. Dacă distanța de la domiciliu până la locul de muncă este mai mare de 50 km, putem oferi costul navetei dar și prețul chiriei pe care el o plătește”,
Teodor Dimitriu, director executiv AJOFM Botoșani
Agenții economici care angajează tineri absolvenți, unici întreținători de familie sau persoane peste 45 de ani, sunt subvenționați cu suma de 900 de lei de-a lungul unui an de zile, pentru fiecare angajat în parte, cu obligația menținerii acestora încă 6 luni de zile.
De asemenea, se acordă și scutiri de impozite pentru angajatori.
Directorul AJOFM a concluzionat vis a vis de piața forței de muncă:
”Sunt extrem de multe facilități pe care le acordăm. Un singur lucru s-ar putea să nu aibă: dor de muncă”.
„Rățușca cea urâtă" din nou pe scena Teatrului „Vasilache"
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Studenți de la Suceava, în vizită la Penitenciarul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Doina Federovici: Împreună ducem tradițiile populare mai departe
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Bărbați prinși pe camerele video în timp ce își descărcau „gunoiul” din dubă
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Valeriu Iftime: Atâta ignoranță și lipsă de empatie rar mi-a fost dat să văd…
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024