În luna mai a acestui an, SC Modern Calor SA a trimis o adresă către Adunarea Generală a Acţionarilor prin care propunea modul de împărţire a profitului contabil rămas după deducerea impozitului pe profit.
Din această sumă, conducerea executivă a societăţii de termoficare a municipalităţii recomanda ca 1,1 milioane lei să fie folosite ca dividende pentru Consiliul Local Botoşani, unicul acţionar al companiei şi tot 1,1 milioane să fie utilizate pentru constituirea de „alte rezerve”. La acest din urmă capitol, se venea cu ideea ca 170.000 de lei să fie distribuiţi pentru participarea la profit a angajaţilor, unii dintre ei tot felul de trepăduşi politici de pe la PSD şi PNL. Se invoca Ordonanța de Guvern nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, care permite ca profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit să fie repartizat „până la 10% pentru participarea salariaților la profit”.
Mai departe, în adresa semnată de directorul general Florin Sandu şi directorul economic Denisia Agapie, se propunea ca 130.000 de lei să fie direcţionaţi spre salariaţii societăţii, 2.200 de lei către membrii CA, iar 37.800 de lei către directori. Aceasta înseamnă că ambii şefi menţionaţi de la SC Modern Calor SA ar deveni beneficiari direcţi ai unei hotărâri a AGA adoptată în forma pe care tocmai ei au propus-o. Cu alte cuvinte, Florin Sandu şi Denisia Agapie au recomandat acţionarilor să le dea şi lor nişte bani din profitul societăţii.
Pe 23 mai, Laurenţiu Maftei şi Gabriel Tănasă, reprezentanţii Consiliului Local Botoşani în AGA de la SC Modern Calor SA, au participat la o şedinţă a Adunării Generale a Acţionarilor în care s-au supus dezbaterii zece proiecte de hotărâre, inclusiv cel intitulat „Propuneri de repartizare a profitului net realizat în anul 2017”. Acesta viza, printre altele, şi acordarea a 37.800 de lei directorilor societăţii. Cei doi aleşi de la municipiu au refuzat însă să voteze respectul proiect. A doua zi după şedinţă au informat în scris CL despre cele întâmplate, solicitând un mandat special de la plenul deliberativului municipal în care să se specifice foarte clar „cum trebuie exprimat votul nostru în şedinţa AGA a SC Modern Calor SA” cu privire la propunerea de repartizare a profitului, dar şi la alte două proiecte de hotărâri AGA care priveau tot acordarea unor drepturi băneşti, de această dată însă exclusiv membrilor CA.
Unul dintre cei doi reprezentanţi ai CL în AGA de la SC Modern Calor SA a recunoscut că subiectul redirecţionării profitului către conducătorii unităţii de termoficare este unul sensibil şi tocmai pentru a evita un scandal a refuzat să voteze proiectul.
„La momentul respectiv a fost doar o înştiinţare din partea noastră: am participat la şedinţa AGA, care avea pe ordinea de zi punctele astea. Din toate, cele trei care au legătură cu profitul şi cu cota variabilă, dorim mandat special din partea Consiliului Local. Doar pentru cele trei puncte, ca să nu votăm noi”,
Gabriel Tănasă, reprezentant al CL în AGA de la SC Modern Calor SA.
Informarea a ajuns la CL încă la şedinţa ordinară din luna mai, însă nici atunci şi nici la cea din iunie, proiectul de hotărâre prin care cei doi reprezentanţi ai municipalităţii în AGA solicitau un mandat pentru a vota modul de repartizare a profitului nu a ajuns pe ordinea de zi.
A apărut în schimb pe ordinea de zi a şedinţei CL ce va avea loc pe 26 iulie un astfel de proiect de hotărâre, dar al cărui conţinut însă nu a fost făcut public până luni la ora 8:00.
Unul dintre capii PSD-ului, partid care deţine majoritatea în CL, susţine însă că formaţiunea din care face parte nu împărtăşeşte propunerea ca o parte a profitului societăţii de termoficare să fie împărţit directorilor. Şi nu doar lor!
„Avem o linie pe care am mai anunţat-o. Şi în şedinţele anterioare am transmis că la unităţile Consiliului Local nu suntem de acord cu participarea salariaţilor şi directorilor la profit pentru că sunt integral societăţi ale Consiliului Local, iar unele funcţionează şi pe subvenţie”,
Cosmin Andrei, viceprimar Botoşani.
Ei bine, tocmai această subvenţie pe care societatea o primeşte anual de la Consiliul Local, din banii plătiţi de botoşăneni pe taxe şi impozite, reprezintă elementul pentru care, lucru care nu se întâlneşte tocmai în fiecare zi, liberalii sunt pe aceeași lungime de undă cu social-democrații. Mai exact, nici PNL-iştii din CL nu sprijină ideea ca profitul înregistrat de SC Modern Calor SA să ajungă într-o cotă parte în buzunarele directorilor.
„Exact de asta n-am vrut noi să votăm. În CL e liber la deliberări, fiecare coleg poate să îşi exprime părerea, cum o să hotărască majoritatea, aşa o să se şi întâmple. Adică eu chiar nu vreau ca două persoane să hotărască acolo ce să se întâmple cu profitul”,
Gabriel Tănasă, reprezentant al CL în AGA de la SC Modern Calor SA.
„În primul rând nu-i moral, pe lege probabil că este corect, dar moral nu este corect. Aşa am putea să dăm şi la Eltrans: acordăm subvenţie, iese pe profit şi la urmă le dăm şi dividende, ceea ce nu este în regulă, nu este conform regulilor de funcţionare a economiei de piaţă. Luăm banii de la bugetul local şi îi mutăm la bugetul de stat. Aici este imoralitatea: primeşte subvenţia de 10 milioane de lei şi aceasta practic le aduce profit la sfârşitul anului”,
Maricel Maxim, consilier local.
Acesta crede că subvenţia pe care CL Botoşani o acordă companiei de termoficare trebuie redimensionată în funcţie de datele financiare ale societăţii pentru că s-a ajuns în situaţia anormală ca banii de la bugetul local să fie trimişi prin SC Modern Calor SA la bugetul de stat. Aceasta deoarece societatea termină anul cu profit, profit pe care nu l-ar fi realizat fără subvenţie, şi plăteşte impozit pe profit.
De exemplu, în 2016 Primăria Botoşani a plătit societăţii de termoficare 10 milioane de lei, iar în 2017 Modern Calor a facturat municipalității 10,4 milioane de lei. Cifrele nete de afaceri s-au ridicat în cei doi ani la 36,04 milioane lei, respectiv 40,4 milioane lei. Fără subvenţia de la Consiliul Local, Modern Calor nu ar fi terminat niciodată pe profit. Aşa însă, după ce a primit sume consistente de bani de la municipalitate, a terminat pe profit, a plătit impozitul la bugetul de stat, iar o parte din profit a ajuns anul trecut la directori, lucru care se doreşte a se înfăptui şi anul acesta.
„Moral nu este corect pentru că societatea are profit prin faptul că primeşte şi subvenţie. Dacă nu ar primi subvenţia de la Consiliul Local, societatea nu ar avea profit. În mod normal, după mine, aş calcula fără partea de subvenţie şi dacă atunci avem profit să dăm dividende, dacă nu, să nu dăm. Acesta este punctul meu de vedere şi probabil că voi face o analiză după raportul pe care îl vor prezenta reprezentanţii în AGA şi aşa voi calcula: dacă partea de venituri fără subvenţie scoate profit, doar de acolo să dăm dividende”,
Maricel Maxim, consilier local.
Pe lângă problema subvenţiei, prin care SC Modern Calor SA primeşte practic bani de la o mulţime de botoşăneni cărora nu le prestează vreun serviciu, trebuie menţionat şi că societatea de termoficare continuă să încaseze bani de la locatari care nu au semnat vreun contract cu societatea şi care au centrală proprie, pe considerentul că le trec conductele termoficării centralizate prin apartamente, deşi poate că tocmai societatea ar trebui să plătească chirie pentru asta fiindcă oamenii nu au cerut să le fie traversate locuinţele de ţevile Calorului.
Reprezentanţii SC Modern Calor SA au motivat mereu că sunt obligaţi să factureze gigacaloria la un preţ sub cel de producţie astfel încât este firesc ca municipalitatea să acopere diferenţa de preţ dintre tariful real şi cel de vânzare. Întrebarea este însă: dacă Modern Calor ar vinde gigacaloria la preţul real, aşa cum ar fi normal şi firesc într-o economie capitalistă, cu câţi clienţi ar mai rămâne?
Reprezentanții SC Modern Calor SA susțin că procedează perfect legal și că, potrivit OG 64/2001, se plătesc dividende acționarului, se constituie rezerve legale și alte rezerve și se calculează banii ce revin ca participare la profit pentru salariații și conducătorii unității, indiferent dacă aceștia sunt directori sau administratori. De asemenea, arată că profitul este realizat în mare parte din vânzarea de electricitate și nu de energie termică și că prețul gigacaloriei de la Botoșani este unul dintre cele mai reduse din România.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Spitalul Județean angajează om fără liceu, ca să răspundă la telefon – LISTA locurilor vacante
Gabriela Erdic
Jan 20, 2025
Botoșănenii invitați pe Bulevardul Mihai Eminescu la „Mica Unire” – PROGRAMUL
Gabriela Erdic
Jan 20, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 20, 2025
Semințe plante și semințe flori: cum să creezi o grădină sustenabilă
Redacția Botoșăneanul
Jan 20, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile