În ianuarie 1990, românii urmăreau la Televiziunea Română ore în şir, în direct, procesele unor lideri din conducerea Partidului Comunist şi, apoi, din conducerea Securităţii. Televiziunea publică transmisese, în plină Revoluţie, înregistrarea procesului soţilor Ceauşescu, anunță Digi24.
Primele mari procese, după instalarea definitivă a noii Puteri, au fost cele ale membrilor CPEx şi cel al aşa-numitului lot Timişoara. Primul grup din Comitetul Politic Executiv al Partidului Comunist Român era alcătuit din Manea Mănescu, Tudor Postelnicu, Emil Bobu şi Ion Dincă. Cei patru inculpaţi au fost condamnaţi la detenţie pe viaţă, fiind găsiţi vinovaţi pentru infracţiunea de genocid. Soţii Ceauşescu au fost judecaţi în ziua de Crăciun a anului 1989. Cei doi au fost prezentanţi în faţa unui complet al Tribunalului Militar Extraordinar. Instituţia fusese înfiinţată cu zi înainte, printr-un decret al Consiliului Frontului Salvării Naţionale. Dan Voinea, procurorul de şedinţă, a scris actul de acuzare în doar câteva ore. Procesul nu a durat mai mult de 55 de minute.
”Pot să calific acel proces ca fiind un asasinat politic. Puterea nou instalată a înţeles să se folosească din nou de instanţele militare pentru a-şi regla conturile şi socotelile politice cu adversarii său”, afirmă Ion Panaitescu, fost judecător în procesul CPEx. Nicolae Ceauşescu nu a recunoscut instanţa de judecată. Chiar şi aşa, a avut doi apărători din oficiu. Generalii de justiţie militară Cornel Bădoiu şi Ion Panaitescu susţin că rolul avocaţilor a fost unul decorativ.
„Fiind întrebaţi inculpaţii dacă declară recurs, ei au păstrat linia de conduită că nu recunosc tribunalul şi atunci unul dintre apărătorii din oficiu a spus: având în vedere că ei nu declară recurs, vă rog luaţi act, hotărârea e definitivă. Desigur, aceasta este o greşeală uriaşă. Apărătorii înşişi aveau obligaţia să declare recurs în locul inculpatului”, a spus Ion Panaitescu, originar din localitatea Vorniceani, județul Botoșani.
După pronunţarea deciziei de condamnare la moarte, preşedintele completului de judecată, colonelul Gică Popa, şi-a dat seama de greşeala pe care a comis-o. Apropiaţii săi povestesc că a fost cuprins de o depresie profundă, care l-a impins să-şi pună capăt zilelor.
„Să nu uităm că acel proces a fost organizat sub presiunea societăţii româneşti. Toată lumea dorea să fie împuşcaţi, nu judecaţi”, a precizat geneneralul Cornel Bădoiu, fost preşedinte al Secţiei Militare de la Curtea Supremă de Justiţie.
Procesul soţilor Ceauşescu a fost doar începutul unui val de puneri sub acuzare a membrilor nomenclaturii comuniste.
CITEȘTE:
Căpitanul de renume al României, plecat de la Botoşani ca să fie omorât
pentru o legitimaţie la revoluţie
Bucuria copiilor: S-a deschis parcul de distracții din centrul orașului
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
ATENȚIE la furturile din genți și buzunare pe perioada sărbătorilor
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Produs UNIC lansat astăzi la Farmacia Anca: Cu toții ne dorim să arătăm mai bine – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Sergiu Bălășcău
Dec 22, 2024
SURSE: PNL vrea alegeri prezidenţiale în martie, Ilie Bolojan - Premierul va fi propus de PSD
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile