Un deputat liberal din Botoșani atrage atenția printr-o declarație politică cu privire la faptul că fermierii pierd bani și timp din cauza Ministerului Agriculturii care a schimbat regulile de depunere a cererilor pentru subvenții.
Citește mai jos ce are de reproșat liberalul Costel Șoptică.
Stimaţi colegi,
Vreau să vă atrag atenţia asupra situaţiei dramatice cu care se confruntă fermierii din cauza incapacităţii administrative de care dă dovadă Ministerul Agriculturii, în frunte cu ministrul Daniel Constantin. Mai exact, fermierii pierd timp şi bani pentru că Ministerul Agriculturii a schimbat până aproape în ultima zi regulile de depunere a cererilor pentru subvenţii.
Acum două săptămâni, Partidul Naţional Liberal a iniţiat o moţiune simplă împotriva ministrului Constantin, dar şi a şefului său, premierul Victor Ponta, ca semnal de alarmă pentru situaţia proastă cu care se confruntă agricultura României. Moţiunea a căzut, pentru că parlamentarii din coaliţia de guvernare nu vor să vadă dezastrul spre care se îndreaptă agricultura sub conducerea celor doi responsabili.
Fermierii noştri ar trebui să beneficieze de subvenţii din bugetul comunitar, foarte importante pentru ei şi pentru economia naţională, dacă luăm în calcul aportul agriculturii la PIB-ul României. Numai că incompetenţa administraţiei, a Ministerului Agriculturii, a ministrului Daniel Constantin face ca fermierii români să fie direct afectaţi. Fără niciun fel de analiză, Ministerul Agriculturii a decis schimbarea regulilor jocului pentru accesarea subvenţiilor 2015 şi a început să ceară tot felul de documente imposibil de furnizat de către fermieri. De aici a început tot chinul pentru agricultori. A fost nevoie de mai multe intervenţii din partea lor, chiar presiuni de stradă, pentru ca decidenţii politici de la Ministerul Agriculturii să înţeleagă că au făcut greşeli şi că trebuie să le îndrepte.
Bâlbâiala legislativă a pus la grea încercare răbdarea fermierilor. Am fost la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Botoşani, judeţul colegiului meu electoral, şi am putut vedea cozile infernale la care stăteau agricultorii ca să depună cererile de subvenţie. Nu este o situaţie punctuală. Aceleaşi cozi au putut fi văzute la toate centrele APIA din ţară, cu ţărani care îşi aşteptau rândul de cu o zi înainte.
Responsabili de la APIA au încercat să arunce vina pe spinarea agricultorilor pentru această situaţie - că nu sunt disciplinaţi, nu respectă programarea pentru depunerea cererilor unice de plată şi se îngrămădesc toţi pe final.
Nimeni nu spune că toată debandada s-a produs din vina aproape exclusivă a Ministerului Agriculturii. Prima problemă a fost cu termenul limită până la care se pot depune cererile unice de plată fără penalităţi, care, iniţial, a fost stabilit la 15 mai 2015. S-au făcut mai multe schimbări, pentru ca, în cele din urmă, ministerul să se hotărască la 15 iunie 2015, cu prelungire de 25 de zile, dar cu penalităţi aplicate fermierilor care nu s-au încadrat în termen.
Ministrul Daniel Constantin a încercat să dea vina pe faptul că agricultorii nu au înţeles bine termenele, dar nu suflă o vorbă despre faptul că a avut nevoie de toate aceste prelungiri ca să-şi acopere incompetenţa. Oficialul de la Ministerul Agriculturii a anunţat ca pe o mare victorie unificarea cererilor pentru subvenţii, aferente sectorului vegetal şi cel zootehnic, susţinând că, în acest fel, vine în sprijinul fermierilor, ca să nu bată drumurile de mai multe ori la APIA. Între timp, cererea a devenit un document pentru care îţi trebuie cunoştinţe aproape academice ca să-l poţi completa.
Ministerul Agriculturii a trebuit să facă o serie de modificări legislative, numai ca să mai îndrepte ceva din problemele create artificial. De aceea, în ultimele luni, MADR a modificat legislaţia privind depunerea cererilor pentru subvenţii de aproape 10 ori. Ultima modificare, de mare substanţă, s-a produs cu doar cinci zile înainte de expirarea termenului de depunere, Ordinul nr. 1468 fiind publicat în Monitorul Oficial din 10 iunie 2015! Nu este de mirare de ce au fost cozi la APIA până în ultima secundă.
De aceea, vreau să propun Comisiei de Agricultură să facem o analiză a situaţiei, să vedem ce pierderi vor înregistra agricultorii prin nedepunerea în timp util a cererilor, chiar să propunem sancţiuni, ca situaţia să nu se mai repete.
Valeriu Iftime a dezvăluit care a fost cea mai mare extravaganță a sa din postura de om bogat
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Ajut-o pe Dana să aibă o viață fără durere: Orice donație, oricât de mică, contează!
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Precipitații puține și temperaturi ridicate: PROGNOZA meteo actualizată
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile