Şcoala începe, şi în acest an, cu prea multe lipsuri.
Cu proiecte neterminate, lacăte pe uşi şi şantiere. În lipsa finanţării, costurile ascunse ale educaţiei s-au dublat în ultimii ani, arată un studiu. Părinţii plătesc în continuare de la reparaţii, până la material pedagogic. Există însă excepţii. În colţuri nebănuite de ţară, s-au ridicat şi şcoli ca-n Vest, pe bani europeni.
Liceul Tehnologic "Ştefan cel Mare" din Vorona este un campus în toată regula cu săli de clasă, terenuri de sport, internat pentru elevi, garsoniere pentru profesori şi cantine. E una dintre instituţiile de învăţământ din România care arată ca-n Vest, deşi se află într-o comună de lângă Botoşani.
Lupu Daniel, director:
"Aceste condiţii contează şi pentru ei în primul rand, au obtinut rezultate mai bune, îi motivează. Elevii învaţă în cele 12 clase de liceu şi 9 de şcoală profesională. Pe holuri, la început de septembrie, directorul se plimbă mândru. Lucrările de renovare au durat aproape 10 ani şi au costat peste cinci milioane de euro, cei mai mulţi, bani europeni. Şcoala are şi laboratoare nou-nouţe, ateliere pentru activităţi practice, dar şi o livadă. Noi avem profilul resurse naturale si horticultura, avem amenajata si o livadă," explică directorul pentru Observator
Cu roadele recoltate deja, cămara cantinei se umple. În bucătărie, o doamnă pregătea conservele.
La câteva sute de kilometri distanţă, o şcoală de la oraş arată... ca majoritatea celor din ţara noastră. Școală Postliceală sanitară "Ghica Vodă" din Iași deschide luni doar uşile claselor. Tot de 10 ani - cât au durat renovările la Vorona - internatul lor, cu 200 de locuri de cazare şi cantină, stă închis.
În 2008, atât internatul, cât și cantina au fost închise pentru renovări. Şi aşa au rămas. Firma contractată nu le-a mai terminat, iar apoi, nici banii nu au mai fost suficienţi. Conducerea unităţii de învăţământ a încercat în zadar să acceseze fonduri europene, iar acum aşteaptă fonduri fie de la Ministerul Educaţiei, fie de la bugetul local.
Ciumașu Edmond, director Postliceală Sanitară Grigore Ghica Vodă din Iași:
"Circa 300 de elevi sunt elevi navetişti. La înscrieri foarte mulţi întreabă dacă avem locuri la cămin. Şi ne-am bucura să le putem spune că da. Ce s-a făcut s-a făcut foarte bine, dar lucrarea trebuie finalizată."
ACUM la Botoșăneanul TV: Dezbatere despre șansele USR la alegerile parlamentare – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024