În cadrul unui program pilot la nivel naţional a fost inclusă şi o şcoală din nordul României, acolo unde elevii îşi doresc doar să nu mai fie flămânzi.
O masă caldă oferită în timpul orelor de curs pare soluţia perfectă pentru a ţine elevii la şcoală. În urma unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului, la nivel naţional a fost implementat un proiect pilot, care prevede oferirea în anul şcolar 2016-2017, o masă caldă elevilor din 50 de şcoli selectate la nivel naţional. Miza este scăderea abandonului şcolar, mai ales în mediul rural, unde elevii luptă renunţă la şcoală din cauza sărăciei.
Printre şcolile alese la nivel naţional să facă parte din acest proiect se numără şi Liceul Tehnologic Plopenii Mari din comuna Ungureni. Situat într-unul dintre cele mai săraci judeţe din ţară, la liceul din Plopenii Mari învaţă numeroşi copii nevoiaşi, de multe ori aflaţi la limita subzistenţei. Pentru ei masa caldă dată de stat este o binecuvântare şi speră conducerea unităţii de învăţământ, un motiv suficient de bun pentru a ţine la şcoală.
La Liceul din Plopenii Mari, situat în comuna Ungureni, pe drumul ce leagă Botoşaniul de Săveni, învaţă peste 600 de elevi de ciclu gimnazial şi liceal. Toţi sunt adunaţi din satele învecinate, multe dintre ele, cătune sărace. Pentru a ajunge la şcoală, şcolarii parcurg kilometri întregi sau sunt aduşi cu microbuzele. Fiecare elev are măcar câte 15 kilometri de mers până acasă.Majoritatea, aşa cum arată conducerea şcolii, sunt copii din familii sărace sau la limita subzistenţei. Încearcă să înveţe şi să lupte cu foamea în acelaşi timp. Nu au bani de pachet şi nici acasă nu se pot lăuda că se satură cu ce le pun părinţii pe masă.
”În comuna noastră dacă este să facem o analiză, peste 50% dintre familii sunt cu venituri mici. O masă i-ar ajuta foarte mult. La şcoală unde învaţă, să nu ştie ce este foamea", spune directorul Liceului Plopenii Mari, Alexandru Dascaliu.
Toţi elevii Liceului vor primi mâncare caldă în valoare 7 lei, zilnic.
Cel mai greu le este şcolarilor cu vârste mici. Este vorba despre puştii din clasa a V a. Majoritatea provin din familii de agricultori sau crescători de animale cu venituri mici, cu pământ puţin. Cei mai mulţi ştiu deja ce înseamnă să rabzi de foame. Se trezesc dimineaţa la 6, flămânzesc până la ora 14.00, când ajung din nou acasă. Şi de cele mai multe ori nu-i aşteaptă un meniu îmbelşugat şi nici măcar adecvat nevoilor vârstei. Sunt bucuroşi că măcar la şcoală, se vor sătura. Lui Ionuţ, de exemplu, elev în clasa a V-a la Plopenii Mari, îi lucesc ochii de bucurie, când a auzit că va primi de mâncare la şcoală.
”O să fie foarte bine. Mai bine să mâncăm şi la şcoală”, spune Ionuţ fericit.
De multe ori îşi duce acasă laptele şi cornul, primite la şcoală. Este fericit când primeşte 3 lei să-şi cumpere ceva de la magazinul din zonă. De masa caldă va beneficia şi Petronela, o copilă micuţă, mult mai scundă decât colegii ei. Provine dintr-o familie fără venit, doar ce câştigă în urma creşterii animalelor. Îşi doreşte să devină medic, dar îi vine să plângă atunci când vorbeşte despre situaţia familiei sale. Singurul lucru pe care şi-l doreşte, acest copil de doar 11 ani este bucurie.
„Părinţii mei se mai ocupă cu animalele, nu au servici. Când este greu este foarte rău. Vreau să merg la şcoală şi mă fac doctoriţă. Dar cel mai mult vreau bucurie, pentru mine şi părinţii mei", spune cu lacrimi în ochi, eleva de clasa a V a de la Plopenii Mari.
Pe lângă aceşti copii sunt numeroşi elevi, inclusiv la clasele de liceu, care de multe ori nu au ce mânca, nici la şcoală, nici acasă.
O parte dintre aceşti oropsiţi ai soartei, iau viaţa în piept de la vârste fragede. Sătui de sărăcie, renunţă la şcoală şi se apucă de muncă pe unde apucă. La liceul din Plopenii Mari absenteismul a ajuns la 8%. Sunt acei elevi care preferă să stea acasă sau să muncească decât să vină la şcoală. Tocmai de aceea, autorităţile din Ungureni au solicitat Guvernului să facă parte din acel grup de şcoli incluse în proiectul pilot cu masa caldă.
”Au fost mai multe cereri, de la mai multe comune. Noi am avut norocul, să fim singura comună din judeţul Botoşani selectată în acest proiect pilot. Ne dorim să acoperim necesarul de hrană al acestor elevi. Ei fiind şi în creştere, le cerem şi să înveţe. Avem multe cerinţe de la ei, dar trebuie să le asigurăm un minim necesar. Şi cu acest proiect sperăm să-i atragem către şcoală„, spune Petru Harabagiu, viceprimarul comunei Ungureni.
De altfel şi directorul liceului speră ca mâncare să reuşească să-i ţină la şcoală dar şi al activităţile extraşcolare pe cei mai mulţi dintre elevi.
”Este greu să faci şcoală pe burta goală. Sperăm să reducem absenteismul şi să reuşim să implicăm şi elevii în activităţi extraşcolare eficient”, adaugă Alexandru Dascaliu.
În momentul de faţă sunt organizate licitaţiile pentru desemnarea agentului economic ce urmează să furnizeze masa caldă la Plopenii Mari. (Sursa: ziarul Adevărul)
Sergiu Bălășcău
Jan 12, 2025
Tragedie în judeţul Botoşani: Accident mortal produs de un tânăr de 18 ani
Redacția Botoșăneanul
Jan 12, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 12, 2025
Șofer amendat cu 2.000 de lei de un echipaj de Poliție
Redacția Botoșăneanul
Jan 12, 2025
Șeful județului cu căciulă de miel: Vă spun ceva care nu vă place – VIDEO
Sergiu Bălășcău
Jan 12, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile