Timp de 60 de minute care se scurg imediat după nașterea fătului se creează cel mai bine conexiunea dintre mamă și bebeluș.
Medicii numesc acest interval de timp „Ora Magică”. Este punctul de start de fapt în relația inegalabilă dintre mamă și copil. Și totodată momentul în care începe alăptarea, un proces la care renunță tot mai multe femei și care este necesar pentru dezvoltarea copilului.
„Alăptarea poate pune bazele împotriva unor boli viitoare. Imunitatea, obezitatea, bolile alergice, niște boli psihice pe care copilul poate să se dezvolte, dar nu sunt factori direcți. Anumiți factori pot să contribuie în timp, colaborați cu alții, la acestea. Ceea ce ne-am dori foarte mult pe lângă acest consultant de alăptare, care este puțin cam dificil, ar fi Ora Magică să o implementăm la nivel maxim”,
Carmen Zaboloteanu, medic șef secția neonatologie
Astfel că, imediat după ce copilul este scos din uter, natural sau prin intervenție chirurgicală, asistenta din secție duce la îndeplinire toate sarcinile post naștere: „Ora magică presupune că dacă un copil se naște și totul este ok, după primele minute în care copilul este șters, aspirat, măsurat și se poate pune pe pieptul mamei și atunci acel copil va sta o oră pe pieptul mamei, se inițiază alăptarea și este cel mai frumos lucru din lume”, a mai spus medicul Carmen Zaboloteanu.
La acest moment această oră magică este imposibil de realizat și este transformată în doar câteva minute de conexiune. Iar motivul este privitor la deficitul de personal. Pentru că pe secția neonatologie este o singură asistentă iar dacă simultan au loc trei nașteri, ea trebuie să se deplaseze de la o sală la alta și nu poate supraveghea mama în ora magică.
„Se instalează alăptarea. Este magic. Copilul pus pe burtica mamei, ușor, ușor, se căută sânul după miros. E ceva foarte instinctiv și foarte frumos. Și se instalează alăptarea din primele minute de viață. Nu este alăptarea propriu-zisă, doar se simulează. Copilul este lângă mamă. Faptul că noul născutul vine în contact cu pielea mamei. Începe să-și formeze primele părți ale microbiomului, probiotice, prebiotice, pe care le ia din pielea mamei, pe care le începe să și le dezvolte. Și atașamentul mamă-copil, din punct de vedere emoțional, este...”,
Carmen Zaboloteanu, medic șef secția neonatologie
În cazul în care alăptarea nu intervine în primele ore de la naștere este posibil ca ulterior mama să nu mai poată produce lapte matern și astfel bebelușul să fie hrănit în primele luni cu lapte praf din comerț.
Unele țări au interzis comercializarea laptelui praf iar rezultatul a fost creșterea procentului de mame care alăptează.
Foto - depositphotos.com
Anna Maria Rotaru, BT TV
Bucuria copiilor: S-a deschis parcul de distracții din centrul orașului
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
ATENȚIE la furturile din genți și buzunare pe perioada sărbătorilor
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Produs UNIC lansat astăzi la Farmacia Anca: Cu toții ne dorim să arătăm mai bine – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Sergiu Bălășcău
Dec 22, 2024
SURSE: PNL vrea alegeri prezidenţiale în martie, Ilie Bolojan - Premierul va fi propus de PSD
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile