Latifundiarul şi-a pierdut privilegiul în urma unor procese câştigate de un crescător de pui din Botoşani. Acesta îi livrase pui lui Becali la Avicola SA şi nu şi-a mai primit banii datoraţi. Într-un final, afaceristul botoşănean a obţinut definitiv în instanţă anularea statutului de „creditor garantat“ deţinut de Becali, arătând că acel contract de împrumut a fost semnat în dauna creditorilor. Din acel punct, şansele lui Becali de a recupera bani de la Avicola au devenit infime.
Omul de afaceri Gigi Becali nu va primi nimic în urma falimentului fermei de pui Avicola Iaşi, societate pe care a preluat-o în urmă cu 12 ani. După ce a pierdut dreptul de creditor garantat pentru o sumă de 25,4 milioane lei, lui Becali i-au scăpat printre degete şi o serie de active.
Afacerea cu pui pe care Gigi Becali a administrat-o la Iaşi, prin Avicola SA, încă îi creează probleme latifundiarului bucureştean. Omul de afaceri tocmai a pierdut şi terenurile pe care a încercat să le cumpere anul trecut prin intermediul unei licitaţii publice. În 2015, imediat după ce Avicola SA Iaşi a intrat în faliment, omul de afaceri a avut o ultimă tentativă de a pune mâna pe o parte dintre activele fostei întreprinderi de stat pe care a deţinut-o.
Un intermediar desemnat de Becali s-a prezentat la o licitaţie organizată de administratorul judiciar Management Reorganizare Lichidare, cu gândul de a achiziţiona o parte dintre terenurile şi clădirile fermei de pui din localitatea ieşeană Leţcani.
Teoretic, Gigi Becali avea de recuperat peste 25 de milioane lei de la firma sa, bani pe care i-ar fi împrumutat, dar suma era, în acel moment, contestată în instanţă. Omul de afaceri s-a folosit de o prevedere din regulamentul de vânzare şi şi-a trecut pe numele său active de 1,5 milioane lei ale firmei la care era acţionar fără să scoată niciun leu din buzunar.
„Activele menţionate au fost adjudecate în contul creanţei în conformitate cu prevederile articolul 8.9 din Regulamentul de vânzare aprobat de adunarea creditorilor din data de 10.10.2014, precum şi ale articolul 510, aliniatul 2 şi articolul 512, aliniatul 2, Cod procedură civilă“, a arătat administratorul judiciar într-un raport.
Totuşi, printre aceste active se număra şi un teren de 2.000 de metri pătraţi, de care erau interesaţi şi administratorii firmei Dazz Group, care au mai cumpărat terenuri şi clădiri Avicola şi la alte licitaţii. Cei de la Dazz Group au contestat procesul verbal al licitaţiei câştigate de Becali, acuzând că administratorul judiciar a amânat şedinţa cu cinci minute, pentru a ajunge şi trimisul omului de afaceri, nepotul său Vasile Geambazi, care nu a avut asupra sa o procură autentificată notarial, ci o împuternicire redactată olograf. În primă fază, acţiunea Dazz Group a fost admisă parţial de tribunal, dar licitaţia nu a fost anulată.
Recursul formulat de cei de la Dazz Group a fost respins în noiembrie 2016, după ce administratorul judiciar a organizat, între timp, o nouă licitaţie, la care Becali nu s-a mai prezentat şi terenul a fost achiziţionat de o altă firmă. Administratorii Dazz Group au reuşit să achiziţioneze ulterior alte două active cumpărate la acea dată de Becali.
Deşi se numără printre persoanele acuzate de falimentarea Avicola, Gigi Becali a sperat până în luna decembrie a anului trecut că va primi „o sacoşă de bani“ de pe urma vânzării celor mai importante active imobiliare ale firmei. Becali a preluat Avicola în 2004, iar după intrarea în insolvenţă, în 2010, ar fi acordat un împrumut de 25,4 milioane lei firmei în baza unui contract de ipotecă în care garanţie era chiar patrimoniul societăţii. Becali a fost înscris la masa credală cu această sumă în rândul creditorilor garantaţi, ceea ce-i oferea întâietate la distribuirea de fonduri obţinute din valorificări.
În prezent, principalele active imobiliare ale firmei au fost deja înstrăinate, fermele de la Târgu Frumos fiind achiziţionate de cel mai mare crescător de pui din judeţ, Fermador, cu 3,26 milioane euro. Aflată în faliment, Avicola mai are terenuri şi hale doar în localitatea Leţcani, pentru care lichidatorul judiciar organizează şedinţe de licitaţie chiar în această perioadă.
Omul de afaceri Gigi Becali este parte şi în dosarul prin care se cere atragerea răspunderii personale pentru falimentarea companiei, însă acesta este suspendat până va fi efectuată o expertiză contabilă. În acest dosar mai sunt vizaţi nepoţii lui Gigi Becali, Hristu Becali şi Vasile Geambazi, dar şi foştii membri din conducerea locală Ofelia Mocanu şi Corneliu Roşu. (Sursa: Adevărul)
După 37 de ani de aşteptare, barajul Vârfu Câmpului intră pe agenda Guvernului
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 25, 2024
Declarația zilei 25 noiembrie 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 25, 2024