Conflictul care se duce prin instanțele de judecată datează de mai bine de un deceniu și a plecat de la o serie de prevederi dintr-un contract de prestări servicii și neplata unor facturi care în ani au ajuns la o valoare uriașă.
Firma Regan Trans administrată de omul de afaceri din comuna Roma, Gică Tăbultoc a avut un contract cu mai multe administrații publice locale, printre care și Primăria Durnești, pentru serviciul de colectare a deșeurilor.
Înțelegerea a fost parafată în anul 2010, iar problemele ar fi apărut un an mai târziu, la o serie de facturi neachitate. Ori în cazul contractelor de prestări servicii, sunt prevăzute penalități de 1% sau 0,5% pentru fiecare zi de întârziere.
În cazul de față a fost vorba de un procent de 0.5% din valoarea debitului și așa s-a ajuns la o datorie totală calculată de firma privată care se ridică undeva la 220.000 de lei. Dosarul a ajuns pe biroul unui executor judecătoresc din municipiu. Creditorul are în intenție să execute Primăria Durnești și să-i scoată la vânzare pe lângă terenuri deținute inclusiv obiecte de mobilier precum birouri sau dulapuri dar și calculatoarele funcționarilor.
„A făcut contestație la executare și a pierdut, apoi am făcut validare și durează. Sentința este dată din februarie numai că din cauza pandemiei nu s-a putut executa. Acum, dacă se termină pandemia intră la executare. Dacă dlui de 3 ani de zile știe că trebuie să dea banii, normal, ce este acolo, să ia să facă bani și să-mi dea banii. Eu ce să le fac, dacă nu dau banii la timp? Eu acum nu am putut să lucrez pentru că nu mi-a dat banii la timp, că dacă aveam banii aceia de la primării, că nu doar ei au fost, au fost vreo 10 primării, numai că aceia au înțeles, au venit și au făcut reeșalonare și s-a făcut plata”,
Gică Tăbultoc, administrator Regan Trans
De cealaltă parte, primarul comunei Durnești susține că litigiul a plecat de la o sumă care a fost achitată de Primărie, însă pentru care Gică Tăbultoc a pretins și penalitățile aferente.
„El vrea multe dar nu se poate întâmpla nimic, până la decizia finală nu are voie nimeni să se atingă de nimic, că așa e dată hotărârea. El dacă era, ne executa de acum 2.000 de ani în urmă. Noi atunci când am încheiat contractul de salubrizare cu el, de la început, când a apărut Eco Proces, a inventat în contract că trebuia dat nu știu cât la sută și apăruse o sumă. Până la urmă i-am plătit suma aia când s-a făcut bugetul, era vorba de vreo 72.000 de lei. De unde și până unde i s-a năzărit că trebuie să plătim penalități, că nu i-am plătit la timp acei 72.000. Dar noi n-am știut de acea datorie și de atunci ne judecăm cu ei continuu. Dar noi am câștigat de cele mai multe ori”,
Vasile Sasu, primar comuna Durnești
În orice caz, Vasile Sasu este încrezător că nu se ajunge la executarea silită, susținând că primăriile sunt protejate de lege.
„Ne judecăm de ani și ani cu ei, nu cred că au vreo șansă. Avem bază legală care ne apără, nu putem fi executați. Până la o hotărâre definitivă el nu poate face nimic. Dacă va fi o decizie definitivă, atunci o să vedem ce facem”,
Vasile Sasu, primar comuna Durnești
În cazul celorlalte primării care au înregistrat datorii la contractele de preluare a deșeurilor încheiate cu Regan Trans au fost făcute grafice de reeșalonare pentru stingerea datoriilor.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Ce se întâmplă cu banii românilor la început de an. Anunțul îngrijorător făcut de BNR
Redacția Botoșăneanul
Jan 02, 2025
Când revin elevii și preșcolarii la cursuri după vacanța de iarnă: Calendarul anului școlar
Redacția Botoșăneanul
Jan 02, 2025
Noi reguli privind achiziţionarea biletelor de tren cu reducerea de student: În ce cazuri se aplică
Redacția Botoșăneanul
Jan 02, 2025
Declarația zilei 2 ianuarie 2025
Oana Sava
Jan 02, 2025
Oana Sava
Jan 02, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile