La doi ani după ce o iniţiativă similară a fost trecută la categoria “discutate şi uitate”, Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor se pregăteşte să abordeze o propunere legislativă inspirată din Regatul Unit şi Australia.
Un deputat membru în Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Turkmenistan vrea ca pachetele cu țigarete să nu mai fie expuse pe rafturile magazinelor şi să limiteze acţiunile promoţionale.
Iniţiativa îi aparţine deputatului Costel Lupaşcu, secretar al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Turkmenistan, ţară unde dictatorul Gurbanguly Berdimukhamedov, tot medic, a interzis cu desăvârşire fumatul. În treacă fie spus, pentru acest lucru preşedintele turkmen a şi fost premiat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cea care recent intenţiona să-l pună ambasador pe dictatorul din Zimbabwe, Robert Mugabe.
Limitarea acţiunilor promoţionale
Revenind în România, deputatul PSD de Botoşani vrea să interzică expunerea pachetelor de ţigări în magazine şi să limiteze acţiunile promoţionale ale producătorilor de ţigări doar în magazinele specializate în vânzarea exclusivă de tutun sau de tutun şi alcool. Magazine al căror număr este extrem de limitat în România, şi din cauza faptului că activitatea nu este tocmai profitabilă. Din cauza taxelor mari care trebuie plătite către bugetul statului, un comerciant de ţigări nu câştigă mai mult de 50 de bani la vânzarea unui pachet, dar trebuie să aibă în gestiune marfă de o valoare contabilă foarte mare. Şi, în plus, prevede draftul actului normativ, mărcile ţigărilor nu trebuie să fie vizibile din exterior.
Costel Lupaşcu şi-a apărat punctul de vedere, dar a ţinut să precizeze că proiectul nu este definitivat. “Este o iniţiativă pe care o îmbrăţişează mulţi dintre colegii mei. În două săptămâni vom ieşi cu ea. Marea parte a populaţiei este de acord cu ceea ce propunem noi. Problema majoră este că mulţi dintre copiii noştri, atunci când sunt la şcoală, se adună în grupuri şi fumează. Trebuie să eliminăm această tentaţie”, a spus politicianul medic, xontactat de România liberă,.
Surse din domeniul fiscal au declarat pentru România liberă că, prin interzicerea expunerii ţigărilor la raft, există posibilitatea ca vânzătorul să scoată de sub tejghea produse legale, cu timbru, sau de contrabandă, în funcţie de client. Asta şi în condiţiile în care Costel Lupaşcu este deputat de Botoşani, judeţ în care contrabanda cu ţigări este în floare.
Întrebat despre acest risc, Lupaşcu a răspuns: „Este total falsă ideea. Fiecare îşi asumă rigorile legii dacă vinde ţigări de contrabandă, există instituţii ale statului care trebuie să verifice asta."
O poveste veche
Discuţii aprinse pe marginea unei propuneri similare au avut loc şi în 2015, când se punea pe tapet adoptarea unei legi antifumat, la presiunile mai multor ONG care se prevalau de tragedia de la Clubul Colectiv, chiar dacă aceasta nu avea nimic de-a face cu ţigările. Şi atunci s-a propus interzicerea expunerii pachetelor de ţigări la punctul de vânzare, măsură care nici acum nu este în vigoare decât în Marea Britanie, Irlanda şi Australia.
"Interzicerea afișării la punctul de vânzare este o măsură ce excede Directivei Tutunului (Directiva 2014/40/UE), a cărei transpunere este în lucru. Amendamentul în discuție are impact asupra funcționării pieței interne și liberei circulații a bunurilor, iar Guvernul României va trebui să notifice Comisia Europeană, în baza procedurii TSD. O astfel de notificare va întârzia transpunerea Directivei in Romania cu cel puțin trei luni sau chiar şase luni, dacă un alt stat membru va depune o Opinie Detaliată. De asemenea, suplimentar, trebuie avută în vedere posibila întârziere procedurală din partea Guvernului, în implementarea Directivei Tutunului. Interdicția de afișare a produselor din tutun excede cerințelor Directivei revizuite, iar România nu va putea demonstra beneficiile pe care o astfel de interdicție ar aduce-o, suplimentar celor pe care noua directivă își dorește să le atingă, în justificarea barierelor comerciale create de o astfel de măsură. Interdicția de afișare a produselor din tutun nu este necesară, nefiind de natură a aduce beneficii suplimentare din perspectiva sănătății publicului față de transpunerea noii Directive",susţineau producătorii într-o scrisoare trimisă la Parlament.
Consiliul Concurenţei nu a fost întrebat
Tot atunci, producătorii de tutun atrăgeau atenţia asupra faptului că amendamentul care intenţiona să interzică afișarea produselor are un puternic impact anticoncurențial și a fost redactat în lipsa unei opinii din partea Consiliului Concurenței, al unei alte comisii parlamentare sau a Guvernului şi că nu ține cont de poziția României, care a depus cerere de intervenție în cazul Norvegiei împotriva intenției acestui stat de a interzice prezentarea/expunerea produselor la raft.
Nici acum, pesediştii care lucrează la noua iniţiativă legislativă nu au cerut încă un punct de vedere de la Consiliul Concurenţei, care, potrivit unor surse, ar putea opina că astfel se îngrădeşte intrarea pe piaţă a unor noi producători sau mărci de ţigări.
„Dacă, împreună cu juriştii noştri vom ajunge la concluzia că trebuie să cerem punctul de vedere al Consiliului Concurenţei, îl vom cere, chiar dacă nu văd de ce ar fi nevoie”, a mai afirmat Costel Lupaşcu.
(Sursa: România Liberă)
Mizerie găsită de comisarii de la Garda de Mediu la Dorohoi
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
ANUNȚ Primăria Botoșani privind termenul de plată a taxei de salubritate
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
S-a spart gașca: Tineri gălăgioși „împrăștiați” de Poliția Locală
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Jandarmii botoșăneni solicitați la sfârșit de săptămână: CE evenimente vor avea loc
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024