Este botoșăneanul care adună într-un mod natural sute de copii în jurul lor. Fără să fie forțați de părinți sau școală, fără să aștepte în schimb vreo recompensă. Cei din noua generație îl înconjoară de plăcere și-și petrec timpul așa cum mulți dintre cei care ne făuresc viitorul ar trebuie s-o facă.
Preotul din Smârdan, Grigore Andrei.
Îi respectă pe cei cu creștetul alb care ne-au adus unde suntem astăzi însă după Hristos Mântuitorul, iubește copiii, cei care vin urmă și vor fi pilonii societății de mâine. Cu ei, enoriașii mici și mari desfășoară diverse activități și, ce e mai important, îi aduce aproape de Biserică.
”Desfășurăm foarte multe activități săptămânale, se numesc activități de cateheză, avem și un concurs inedit de bătut toaca, care spunem noi că este printre puținele din județul Botoșani, avem un pelerinaj pe care-l facem cu persoane mai vârstnice din sat pentru că vrem să ducem înainte și contribuția celor care se ostenesc pentru noi și datorită lor putem să spunem că țara noastră liberă, pentru că ei au suferit și au dus vremuri mult mai grele”
Grigore Andrei, preot paroh Smârdan
Un concurs inedit este cel de bătut toaca și care are loc an de an la mijlocul toamnei și se bucură de succes.
”La concursul de bătut toaca participă copii din satul Smârdan dar și din împrejurimi, parohia noastră este organizată administrativ sub Protopopiatul Darabani și participă copii din parohiile care aparțin Protopopiatului Darabani și bineînțeles invitați din alte județe. Este un concurs interjudețean și are loc pe lada de 19 octombrie”
Grigore Andrei, preot paroh Smârdan
Dar… de ce concurs de bătut toaca?! Care este semnificația acestui concurs?
”Toaca este cel mai vechi instrument de percuție din lume, știm că, ciocănelele și toaca sunt din lemn de paltin și considerăm că bătutul acestei toace este un prilej de afirmare pentru copii, nu avem un criteriu de înscriere, anul trecut am avut 70 de copii, de la an la an numărul tot crește iar scopul final este de a-i aduna în jurul Bisericii și de a avea în centrul nostru pe Hristos”
Grigore Andrei, preot paroh Smârdan
Copiii sunt răsplătiți pentru participarea la acest inedit concurs însă de departe, cel mai interesant este premiul cel mare de care câștigătorul se bucură doar pentru un an de zile.
”Oferim din partea Parohiei și a sponsorilor pachete avem și o masă caldă întrucât concursul se desfășoară seara, oferim o cină la centrul praznical, diplome. Inedit, oferim celui mai bun concurent două ciocane gigant din lemn de stejar pe care le păstrează și apoi le oferă la rândul lui, celui care a bătut cel mai bine toaca”
Grigore Andrei, preot paroh Smârdan
Concursul de bătut toaca se va afla la cea de-a treia ediție anul acesta. (G.E.)
Cosmin Andrei: Este o victorie de etapă / Peste două săptămâni să fim la fel de fericiți - VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Marius Budăi susține că i-a mai descoperit o calitate lui Ciolacu - VIDEO care este
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Ora 21:00 - S-au închis secțiile de vot: CÂȚI botoșăneni s-au prezentat la urne
Diana Arici
Nov 24, 2024
Zâmbete amare la PNL, Valeriu Iftime și candidații la Parlament lipsesc de la sediu - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024