Este doctor în Teologie, dar a ales să fie profesor de religie într-un cătun de pe malurile Prutului, în judeţul Botoşani.
Tânărul, considerat îngerul păzitor al nevoiaşilor, a muncit în străinătate şi şi-a donat bursele ca să ajute copiii săraci. Mai nou, hrăneşte zeci de bătrâni singuri şi săraci.
Ajunşi la vârsta pensionării, după o viaţă lucrată la CAP, oamenii abia au ce pune pe masă. Bolnavi şi neputincioşi, se luptă cu bătrâneţile şi cu singurătatea. Copiii rămaşi în localitate înfruntă sărăcia, iar părinţii abia dacă le pot asigura traiul zilnic.
În această lume aproape fără speranţă, Vasile Postolachi, un profesor de religie în vârstă de 31 de ani reuşeşte să facă adevărate minuni, scrie Adevărul.
În ultimii trei ani, Vasile Postolachi a reuşit să mobilizeze mii de oameni din ţară şi din străinătate pentru a-i ajuta pe nevoiaşii de la Rădăuţi Prut. A muncit în străinătate pentru ca elevii din satele sărace să poată merge la şcoală, a strâns donaţii pentru cărţi şi ajutoare, iar mai nou, împreună cu patronul unui mic restaurant, adună fonduri pentru a hrăni săptămânal în jur de 70 de oameni amărâţi, în special bătrâni singuri.
Doctor în Teologie, ajuns la capătul României Originar din satul Rădăuţi Prut, Vasile Postolachi a fost atras de mic de lumea credinţei. A urmat Facultatea de Teologie, iar apoi masteratul şi în final a obţinut doctoratul în Teologie, inclusiv după studii aprofundate în San Sebastian, Spania.
Deşi avea o multitudine de oportunităţi atât în România, cât şi în Spania, Vasile Postolachi a decis să se întoarcă în locurile natale, la capătul României, unde s-a angajat ca profesor de religie la şcoala din sat. Tânărul profesor de religie spune că a simţit că aceasta este misiunea sa, să facă tot ce poate pentru a-i ajuta pe oamenii din Rădăuţi Prut, pentru a le alina sufletul şi sărăcia.
„Asta am simţit eu că este chemarea mea. Acolo este cea mai mare nevoie de oameni care să încerce să facă ceva. Şi cu aceste gânduri am încercat să fac şi eu cât mai mult pentru oameni”, spune profesorul de religie.
Încă din 2018, Vasile Postolachi a început o campanie prin care a reuşit să strângă cărţi pentru bibliotecile şcolilor din Republica Moldova, aflate la doar câţiva kilometri de Rădăuţi Prut, dincolo de graniţă. Apoi a făcut un împrumut la bancă şi a şi donat bursele sale de doctorat pentru a le oferi copiilor săraci, dar merituoşi, din satele de pe ambele maluri ale Prutului, prima excursie din viaţa lor.
Toată iarna din 2019-2020 a reuşit să adune voluntari, donatori din România, dar şi din Spania şi a bătut satele sărace din nordul Botoşaniului şi din Republica Moldova donând ajutoare importante pentru aproximativ 700 de oameni.
Şi-a luat şi elevii pentru a învăţa lecţia carităţii, iar în vara anului 2020 a muncit ca şofer în Spania pentru a ajuta câţiva copii din Rădăuţi Prut să meargă la şcoală. Masă caldă pentru 70 de nevoiaşi pe săptămână Ultimul proiect al profesorului de religie se numeşte „Masa Bucuriei” şi beneficiază şi de sprijinul unui prieten din oraşul Darabani, Andrei Nenişcă, patronul unui mic restaurant.
Împreună, au început să strângă donaţii pentru a oferi săptămânal mâncare caldă la zeci de oameni nevoiaşi. Profesorul de religie spune că totul a pornit de la o coincidenţă fericită.
„Eu am vorbit cu un preot catolic, din Spania, care spunea că are un parteneriat cu un restaurant şi că se strâng donaţii şi oamenii nevoiaşi primesc mâncare. Prietenul meu Andrei a văzut la rândul său un material la televizor pe aceeaşi temă. Ne-am sunat unul pe altul fără să ştim că vrem să propunem acelaşi lucru. Eu zic că asta este de la Dumnezeu”, spune Vasile Postolachi.
Campania a început în primăvara acestui an cu aproximativ 20-30 de persoane ajutate. Apoi ca şi în cazul celorlalte campanii, donaţiile au început să apară, atât profesorul de religie, cât şi tânărul antreprenor dedicându-şi mare parte din timp pentru a găsi surse de finanţare şi oameni dispuşi să doneze. Aşa s-a ajuns ca aproximativ 70 de oameni sărmani, mai ales bătrâni, din satele sărace ale comunei Rădăuţi Prut, să primească săptămânal mâncare caldă, iar copiii primesc şi pizza.
„Mergem vinerea cu două meniuri la cei nevoiaşi. Pentru copii dăm pizza, ştim cât de mult îşi doresc. Oferim şi alimente puţin perisabile precum ulei, făină, diferite conserve. Ce au nevoie”, spune Vasile Postolachi.
Fiecare meniu costă 15 lei, iar pentru bătrânii singuri şi bolnavi este efectiv o şansă la viaţă.
„Este pentru ei o mare bucurie. Atât mâncarea, dar şi faptul că le trecem pragul”, adaugă profesorul de religie, potrivit sursei citate.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Se caută medic pentru cea mai sensibilă secție de la Spitalul Județean
Oana Sava
Nov 23, 2024
Investiții făcute de echipa PSD în sistemul educațional botoșănean
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două incendii NOAPTEA TRECUTĂ la Botoșani: S-a intervenit de urgență
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
COD GALBEN la Botoșani: Meteorologii avertizează asupra rafalelor puternice de vânt
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024