Potrivit noilor reguli impuse de Uniunea Europeană, șoferii care vor să își reînnoiască permisele de conducere sau candidații care intenționează să obțină pentru prima dată unul, vor trebui să obțină un aviz medical care să ateste că nu suferă de apnee în somn.
Sindromul este principalul responsabil pentru apariția somnolenței la volan, arată un articol publicat de Adevărul. Motiv pentru care apneea este cotată de specialiștii europeni cu un grad al riscului de producere a accidentelor de 3,7%.
Directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie din Botoșani, dr. Vladimir Marcu (foto jos), atenționează că într-adevăr afecțiunea este periculoasă îndeosebi pentru conducătorii auto de cursă lungă, care au în față un traseu monoton.
„Apneea în somn poate fi gravă în condițiile în care pacientul care are această boală, nu se odihnește în timpul nopții, acesta neodihnindu-se, mai ales dacă cumva este conducător auto, el poate adormi foarte ușor și pe nesimțite. Mai ales, de exemplu, dacă este conducător la drum lung și nu merge prin oraș; în oraș să zicem că este solicitat, dar la un drum lung, dacă există monotonia drumului și pe vehicule grele poate să adoarmă și să facă accident”, a precizat acesta.
Potrivit directivei europene, conducătorii auto ori candidații pentru obținerea permisului de conducere, suspecți ca fiind suferinzi de sindromul de apnee în somn, vor fi nevoiți să treacă de o consultație medicală pentru obținerea unui aviz autorizat înainte de a trece prin proba de obținere sau reînnoire a permisului.
Însă lucrurile în realitate nu sunt atât de ușoare cum sună în teorie. Explică dr. Vladimir Marcu:
„Proiectul este just, dar trebuie puțin nuanțat, în sensul în care apnee în somn nu are oricine, în general persoanele mâncăcioase, obeze, care mai consumă o bere noaptea. Este bine de testat, dar la recomandarea unui medic specialist, să nu ne apucăm să testăm toată lumea pentru că am bulversa sistemul de acte medicale și este o problemă nereală”.
Cu toate acestea, candidații pentru obținerea permiselor de conducere vor fi eliberate și celor care suferă de apnee doar dacă dovedesc că pot controla afecțiunea respectând un tratament corespunzător și înregistrează îmbunătățiri.
(C.B.)
S-a făcut anunțul mult așteptat: CÂND intră banii pe cardurile de energie
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Morți de aproape 7 milioane de euro anul trecut la Botoșani
Ramona Lupu
Jan 14, 2025
Cum să alegi cele mai bune pompe de apă cu utilizări casnice și industriale
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Eficiența alimentelor versus pastilele pentru creșterea testosteronului
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Cum afectează stresul performanțele în sala de fitness și cum poți ajunge la o stare de bine
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile