Pe Bogdan Cărăușu l-am cunoscut în noiembrie 2015. Luna și anul când poate Botoșaniul a avut cele mai frumoase proteste organizate în centrul orașului. Mii de oameni, tineri frumoși și liberi, treziți din amorțirea cotidiană de una dintre tragediile care încă lasă urme adânci în conștiința administrației și politicului din România. #Colectiv. În fruntea protestatarilor se afla Bogdan Cărăușu.
La patru ani distanță, tânărul botoșănean și-a învățat lecțiile. Și-a înțeles și propriile greșeli care l-au adus totuși pe drumul pe care este acum. A plecat asemenea miilor de tineri care nu se regăsesc în țara natală. Pentru el însă nu a venit prea târziu momentul în care a realizat că soluția este întoarcerea acasă.
Bogdan Cărăușu va fi unul dintre candidații independenți la alegerile locale din acest an. Nu pentru funcția de primar, ci pentru un loc în Consiliul Local, la masa dezbaterilor. Are nevoie pentru asta de 1.000 de semnături pentru depunerea candidaturii și aproximativ 3.000 de voturi pentru a-și asigura un loc printre consilierii municipali.
Poate că nu ar fi făcut pasul însă a existat și un declic mental.
Ideea i-a încolțit în subconștient undeva prin 2018 când a depus un proiect legat de Centenar, la concursul pe finanțări nerambursabile implementat de Primăria Botoșani. Scopul în principal era să fie aduse cinci serii de copii din Republica Moldova, în Botoșani într-un proiect intitulat „Cunoaște-ți țara”. În total 100 de copii ar fi urmat să refacă simbolic niște punți rupte între generații, de-o parte și de cealaltă a Prutului.
A cerut pentru asta, prin Asociația „Scut botoșănean” suma de 22.000. Era anul Centenarului.
„Mi-au aprobat doar 8.000 și ceva. Și problema este că nu aveam nicio problemă, știam, astea sunt fondurile prin Primărie, știu că bugetul era oricum limitat. Dar am constatat cu stupoare și asta a fost indignarea mea, că s-au finanțat alte proiecte care nu aveau nicio legătură cu Centenarul. Care se puteau face oricând, în orice an”,
Bogdan Cărăușu, președinte Asociația „Scut botoșănean”
A considerat că privind doar din afară rămâi oricum limitat ca individ. Și că înăuntru chiar dacă nu aduci schimbarea de care avem cu toții nevoie, poți fi o voce. Sau un purtător de mesaje.
„Pot fi acea voce care să aducă în CL și părerea oamenilor care sunt în Botoșani. Eu nu cred că ei se simt reprezentați. Eu nu mă simt reprezentat în Consiliul Local, sincer vă spun. Deloc. Nu am văzut nicio luare de poziție care să mă reprezinte în proporție de 100%, nu am găsit niciuna. Nu aș fi făcut pasul acesta dacă nu aș fi avut niște confirmări din jurul meu”,
Bogdan Cărăușu, președinte Asociația „Scut botoșănean”
Tânărul botoșănean are o altă percepție a politicii. Nu cea care ni se înfățișează și din care lipsesc etaloanele.
Politica pură care ni s-a lăsat moștenire de figurile importante ale istoriei. Pentru că, la acest moment, crede Bogdan Cărăușu, în România există o răstălmăcire a ceea ce înseamnă politica și din partea oamenilor de rând dar și a celor care se numesc policieni.
„Politica este văzută ca o zonă în care intri ca să te căpătuiești”, parafrazează el.
„Ori nu este asta. Dacă plecăm de la sensul ei din antichitate, de la Platon, Socrate, Aristotel, sensul politicii este de a te sacrifica pentru binele comun. Adică pentru a-ți aduce aportul tău pentru a realiza binele comun. Noi, ONG-urile facem politică. Nu putem spune că nu facem politică atât timp cât ne implicăm în viața societății, în mod activ. De asta spun că este răstălmăcit termenul. Politică fac toți oamenii care se implică în viața cetății. Și cel care ajută în cauze umanitare și cel care face acțiuni de curățenie și cel care face proiecte culturale. Tot politică este. Sau cum ar trebui să fie făcută politica în mod normal”,
Bogdan Cărăușu, președinte Asociația „Scut botoșănean”
A renunțat la ideea de a mobiliza oameni pentru proteste în stradă. Și și-a canalizat energia izvorâtă din dorința de schimbare în copii. În adolescenți. Și-a îndreptat atenția spre temelia acestei națiuni asupra căreia sunt îndreptate speranțele tuturor.
Tinerii de la care se așteaptă mult, dar care au primit puțin.
„Unde avem noi lacune, ca societate, ca țară? Și mi-am dat seama că totul pleacă de la educație. Pentru că orice am încerca să schimbăm noi la nivel politic, înalt, micro sau macro este fără rezultat, dacă nu lucrăm efectiv cu omul care formează comunitatea. Și am zis că educația este baza. Și din momentul acela am început să facem acțiuni axate primordial pe copii, pe tineret, cu acțiuni culturale sau tabere de lucru. Tot ce înseamnă tânărul adolescent care se trezește într-o societate ce nu îi oferă decât vicii în principal. Dacă analizăm așa în mod brut, asta îi oferim noi tânărului, la momentul actual”,
Bogdan Cărăușu, președinte Asociația „Scut botoșănean”
Lumea uită că acești tineri NU au fost teleportați dintr-un loc anume în societatea actuală care era una perfectă.
Nu, tinerii au luat forma comunității care i-a creat, și care în prezent s-a transformat dintr-o societate bolnavă într-una muribundă.
Schimbarea pleacă din noi înșine, din fiecare.
Întâi începem cu noi, apoi cu cei din jurul nostru.
Iar primul și cel mai greu pas este să fim mai buni. Măcar puțin
Asta ne îndeamnă să facem Bogdan Cărăușu.
Cine era Bogdan Cărăușu în urmă cu 4 ani de zile?
FLASH INTERVIU : CINE este Bogdan Cărăușu, liderul protestatarilor de la Botoșani?
Cine este astăzi Bogdan Cărăușu?
În vârstă de 39 de ani, Bogdan Cărăușu este soț și mândrul tată al unei fetițe de 3 ani și jumătate. Este absolvent al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor, specializarea administrație publică.
Este și poet, „Animetria” fiind primul său volum de poezii care a văzut lumina tiparului. Al doilea este aproape de tipărire. Este și jurnalist, fiind redactor la Revista „Vatra Românească”.
Este președintele Asociației „Scut Botoșănean” care este o Filială a Frăției Ortodoxe care are 25 de membri activi la Botoșani. Este implicat în numeroase acțiuni și sprijină de asemenea numeroase familii aflate în nevoie. Cu fonduri de la cunoscuți și prieteni.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Plimbarea pe capotă sancționată de Poliție, la volan era o... ea – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 18, 2024
Bărbat căzut de pe bicicletă: Polițiștii locali au chemat ambulanța
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024