Profesorul
Ion Hârjoabă s-a nascut la 8 martie 1931 în comuna Havârna (pe atunci aparținând județului Dorohoi, astăzi în județul Botoșani).
Studiile universitare le-a făcut la Facultatea de Geologie si Geografie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, facultate absolvita in 1954. Pregatirea prin doctorat s-a concretizat printr-o teza de geomorfologie regionala, sustinuta la Universitatea „Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, sub conducerea academicianului Tiberiu Morariu.
Ioan Hârjoabă şi-a perfectionat in mod continuu pregatirea, prin cercetari de teren si expeditii, atat in Romania, cat si diferite regiuni ale globului - in Africa (R. D. Congo, Zambia, Egipt), America de Nord (Statele Unite ale Americii) sau in aproape toate statele Europei. In felul acesta, devenise geograful roman cu cel mai larg orizont al cunoastere directa, ceea ce i-a permis sa realizeze sapte filme documentare, o colectie de 5.000 de diapozitive in culori, aflate in fondul departamentului de geografie al universitatii iesene, precum si o colectie de roci si minerale din Africa, oferita muzeului de mineralogie si petrografie al aceleiasi institutii.
Pe plan didactic, în cei 42 de ani de activitate, profesorul care este născut in judetul Botoșani s-a remarcat printr-o deosebită multilateralitate, predând cursuri și conducând lucrări practice din majoritatea disciplinelor de geografie, fizică - geomorfologie, metodologia cercetărilor fizico-geografice, hidrologie, geografie fizică regională, climatologie generală și topoclimatologie, protecție a versanților.
Cunoașterea profundă a realităților geografice mondiale l-au făcut să se orienteze în ultima perioadă de munca didactică spre geografia continentelor, un domeniu în care s-a distins în mod particular și în care a creat o veritabilă școală la
Universitatea „A1. I. Cuza” din Iași, asigurând continuitatea de pregătire prin formarea unor tineri și valorosi colaboratori.
CITEȘTE:
Botoșănenii mor pe capete în spital, zilnic se înregistrează decese