”A fost un simbol al luminii și al bucuriei de a trăi. A fost un Om”. S-a născut la data de 2 august 1946, în Rădeni, comuna Frumuşica, judeţul Botoşani. Este iniţiatorul conceptului de "psiholog de familie".
Şi-a dedicat viaţa descoperirii de noi metode psihopedagogice, bazate pe stimularea creativităţii.
Mariana Caluschi a fost unul dintre cei mai respectaţi profesori universitari din Iaşi. Profesor universitar Doctor, Decan al Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei a Universitatii "Petre Andrei" Iaşi, a obţinut doctoratul în psihologie în 1998, cu teza "Grupul creativ si impactul asupra personalitatii participantilor", la Universitatea "Al.I.Cuza", Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei.
”A trăit incandescent și frenezia aceasta i-a ars zilele înainte de vreme. A fost un pionier al psihologiei creativității din România, promotor carismatic al mișcării transpersonale și liant între generații. A fost un dascăl adevărat, care va lăstări mereu prin mlădițele ce s-au nutrit din primăvara ființei sale. A fost un simbol al luminii și al bucuriei de a trăi. A fost un Om”, a scris despre Mariana Caluschi prof.univ.dr. Anca Munteanu, președinta Asociației Europene de Psihologie Transpersonală.
În anul 2011 a obţinut Diploma pentru înalta măiestrie profesională din partea Ministerului Educatiei al Republicii Moldova, oferită de ministrul Mihail Sleahtitchi, Chisinau. În 2009 era distinsă cu Diploma de excelenţă cu medalia de aur Inventica pentru inventia "Dezvoltare personală prin creativitate. Un model creativ - curativ".
Volumul "Managerul inventator, o nouă profesie?" a fost răsplătit cu Premiul Academiei Române.
În anul 2002 a obţinut Diploma "Inventica" pentru activitatea de inventolog, acordata de Juriul international la "Salon Mondial des Techniqui l’Inovation de la Recherche et des Nouveles Techonologies", Iași, iar în 1996 Medalia de Aur "Henry Coanda" cl. I. pentru activitatea de formator in inventica, acordată de catre Societatea Inginerilor și Inventatorilor din România și Institutul Național de Inventică Iași.
A activat (1999-2004) şi ca cercetator stiintific principal II, sef de colectiv psihologie, la Institutul de Cercetari Economice si Socio-Umane "Gh. Zane", al Academei Române, dar şi ca (1990 - 2000) lector asociat la Facultatea de Filosofie, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educației, Universitatea "Al.I.Cuza", Iași.
Din 1991 până în 2000 a fost Cercetator stiintific principal II, colaborator, șef de colectiv psiho-pedagogia creației tehnice, Institutul Național de Inventică, Iași, iar în perioada 1990 - 1999 a fost Cercetător științific principal III, sef de colectiv psihologie, Institutul de Științe Socio-Umane al Academiei Române.
Înainte de Revoluţie (1986 - 1989) a predat la Facultatea de Istorie - Filosofie, Catedra de Psihologie - Pedagogie, Universitatea "Al.I.Cuza", Iași, după ce mai întâi a activat ani întregi (1973 - 1989) ca cercetător stiințific în domeniul psihologiei, Centrul de Stiinte Sociale al Academiei de Stiinte Sociale si Politice, Filiala Iasi a Academiei Române.
"...prof. univ. dr. Mariana Caluschi, psiholog român de mare valoare, cu contribuții remarcabile în psihologia creativității, istoria psihologiei, psihologia familiei și psihologia transpersonală. A fost un om frumos, generos cu o inimă plină de bunătate și curaj. Si-a iubit cu devoțiune familia, a iubit psihologia, și-a iubit studenții și și-a prețuit prietenii. A organizat timp de 12 ani conferintele Kreaticon în cadrul cărora psihologi străini și români si-au împărtășit ideile și au devenit prieteni", a transmis Comitetul director ARPT (Asociaţia Română de Psihologie Transpersonală)
Mariana Caluschi s-a stins din viață pe 24 martie 2016.
CLIPUL ZILEI: Mesajul primarului Cosmin Andrei la Zilele Eminescu
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
S-a cerut DEMISIA prefectului la protestul MAI - LIVE
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile