Eleganță, bucurie duhovnicească, organizare ireproșabilă, public numeros și îndelungi aplauze. Aproape două ceasuri în care au răsunat colinde, în care elevi, profesori și preoți laolaltă și-au unit vocile într-o sărbătoare care vestește Nașterea Domnului.
Seminarul Teologic ”Sf. Gheorghe” din Botoșani a îndrăznit și reușit ceea ce puțini s-ar fi încumetat: la ora la care peste 6 miliarde de oameni (potrivit statisticilor oficiale) au stat cu ochii pe televizoare pentru a urmări finala Cupei Mondiale de Fotbal dintre Argentina și Franța, câteva sute de creștini au asistat emoționați la un concert de colinde, chiar dacă nu puțini au fost cei care, din când în când, au aprins pe furiș ecranele telefoanelor pentru a lua pulsul sportului mondial.
Colindele alină inima, pregătesc sufletul pentru primirea Pruncului. „Poezie și cântare sfântă, evlavie și bucurie, colindele românești sunt aur, smirnă și tămâie în sens spiritual, izvorâte din inimi și purtate pe buze ca daruri și ofrande aduse Pruncului Iisus, ca răspuns la iubirea sa pentru noi”, spune Patriarhul Daniel. Iar dovadă că este întocmai stau mărturie ochii înlăcrimați de emoție ai celor care an de an cântă sau ascultă colindele românești, fie că acestea vin din zona psaltică sau tradițional-folclorică.
Este legătura vie nu numai cu contemporanii, ci o comuniune duhovnicească cu moșii și strămoșii.
Din punct de vedere liturgic, cântările dedicate Nașterii Domnului încep în ziua de 21 noiembrie. Catavasiile Nașterii Domnului se cântă pentru prima dată în biserică la Utrenia sărbătorii Intrarea în biserică a Maicii Domnului. Colindele încep să se audă și în afara lăcașelor de cult după sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei (30 noiembrie), căruia românii i-au dedicat un colind special, dar mai ales după Sfântul Nicolae (6 decembrie).
Duminică seara, în Sala ”Eminescu” de la Rapsodia, sute de botoșăneni au ascultat colinde și și-au alinat sufletul, gazdă atentă fiind pr. Claudiu Ionescu, bibliotecarul Seminarului Teologic ”Sf. Gheorghe” Botoșani.
Potrivit pr. prof. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic ”Sf. Gheorghe” Botoșani, unitatea de învățământ își respectă și în acest fel tradiția de decenii, o tradiție care a continuat chiar și în perioada pandemică, adaptată - desigur - condițiilor impuse la acea vreme. Părintele director a recunoscut că printre colindători se află și fiul său cel mare care, chiar dacă în prezent este student la Medicină, s-a alăturat celor care au vestit duminică seara vestea Nașterii Domnului.
”Concertul din seara aceasta este concertul tradițional de Crăciun pe care Seminarul Teologic obișnuiește să îl realizeze de 29 de ani încoace, excepție făcând perioada pandemică în care rigorile nu ne dădeau voie să ne apropiem unii cu alții. Dar și atunci am cântat de la laptop-urile fiecăruia, acasă. Sperăm ca de acum să reînnodăm această tradiție nu doar pentru transmiterea unor valori pe care le punem în inima elevilor noștri ca elemente definitorii într-o lume atât de confuză, colindele, tradițiile, valorile populare și naționale ce se transmit în aceste momente, dar pe de altă parte am dori să fie și un popas cultural și duhovnicesc deopotrivă pentru cei care participă, întrucât este plină toată piața mediatică pe care o trăiește fiecare în viața lui privată, unde se conectează cu lumea prin intermediul device-ului, dar care nu reușesc să transmită întotdeauna emoția autentică așa cum se întâmplă la un astfel de spectacol”,
pr. prof. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic ”Sf. Gheorghe” Botoșani
Părintele director a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea concertului de colinde, apreciind deopotrivă dăruirea fiecăruia în a duce mai departe tradiția acestui eveniment, dar și calitatea ireproșabilă a momentelor pregătite.
”Eu sunt recunoscător colegilor mei care s-au implicat în realizarea acestui spectacol și în mod deosebit domnului profesor Cezar Grădinaru, care este și absolvent al Seminarului Teologic, absolvent al Facultății de Teologie și al Conservatorului, al Facultății de Muzică, și care reușește să ducă pe mai departe ceea ce a primit, într-un limbaj accesibil tinerilor de astăzi și deopotrivă să fie bine primit și de cei care sunt în fața domniilor lor. De asemenea sunt recunoscător și colegului nostru mai tânăr, domnul profesor Gheorghiță Bulboacă, profesor de muzică psaltică, ce a reactivat grupul psaltic Filotheos”,
pr. prof. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic ”Sf. Gheorghe” Botoșani
Potrivit celor menționate de pr. prof. Daniel Dascălu, spectacolul de duminică a fost structurat pe trei părți, fiecare dedicată unui anumit tip de muzică.
”Prima parte este a muzicii corale, care întrunește colinde generale, cunoscute pe planul național prin armoniile impuse de niște profesori clasici. Pe de altă parte, avem și muzică psaltică. Dacă la corala Biruitorii, condusă de profesorul Cezar Grădinaru, se accentuează generalitatea colindelor, la muzica psaltică se trece cumva într-un registru specific bisericii, pentru că muzica psaltică aduce foarte mult din spațiul liturgic. În cea de a treia parte, cu taraful Dorulețul, aduce am spune noi, într-o încercare și sperăm noi să fie și o reușită, într-o tradiție firească colinde din zona Botoșaniului, din spațiul folcloric. Colinde pe care copiii și profesorii noștri le-au adus din satele pe care le cunosc ei, pentru că dorim să promovăm și specificul zonei acesteia. De aceea ne-am dori ca la astfel de evenimente, susținute din toate punctele de vedere de forurile superioare ale județului și ale municipiului, să accentuăm valorile cu care noi ieșim într-un spațiu european, așa cum ne place să fim catalogați, cu elementele autentice ce au rădăcini vechi și care au produs valori pentru societatea de astăzi.
Suntem recunoscători și pentru cei ce ne-au ajutat, pentru că am avut și sprijinul unui sponsor care a pregătit pentru fiecare copil câte un pachet, ca o atenție. Grupul de distribuție ETA a fost alături de școala noastră și este și acum fără să o fi cerut noi, cunoscând activitatea copiilor s-au oferit să fie alături de copii. Pentru noi este o bucurie. Este în același timp o realizare, este în continuarea activității didactice, o activitate extrașcolară și deopotrivă este o mângâiere pentru cei care sunt în fața copiilor noștri: profesori, părinți și copii de la alte activități”,
pr. prof. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic ”Sf. Gheorghe” Botoșani
Concertul a fost deschis de Corala ”Biruitorii” (dirijor prof. Cezar Grădinaru), formată din elevi și foști elevi ai Seminarului Teologic din Botoșani, dar și preoți și profesori. În prima parte au adus în fața publicului colinde cunoscute, de la ”Moș Crăciun” (de Gh. Danga), Triptic de colinde de Tiberiu Brădiceanu (”Iată vin colindători”, ”Sus în vârful muntelui” și ”Gazde mari nu mai dormiți”), la ”Domnuleț și Domn din Cer” (de Gh. Cucu). Pentru ca partea a doua să fie dedicată colindelor ”Linu-i lin” (de Tiberiu Bredinceanu), solist Andrei Todireanu, ”În seara de Moș Ajun” (de Marin Tache), ”Leru-i Ler (de Gabriel Popescu), solist pr. Sebastian Grădinaru, dar și ”Trei crai de la răsărit” (de Anton Pann), soliști Robert Gheorghiță și Teofan Dascălu sau ”La Vitleem colo-n jos” și ”Colindița” (Emil Montia).
A urmat Corul ”Filotheos” (dirijor prof. Gheorghiță Bulboacă), nu mai puțin apreciat, care a dat glas colindelor ”Noi umblăm d-a colinda”, ”Luatu-S-o dusu-S-o”, Triptic la sculați boieri sau ”Vom sta cu Dumnezeu la masă” și ”Ia sculați voi gazde mari”, printre colindători aflându-se și pr. Dumitru Anușca, fostul biblioteca al Seminarului Teologic.
Finalul a fost al Grupului etnofolcloric ”Dorulețul”. Tradiție, bucurie creștină în straie populare. ”Colo sus în vremea ceea”, ”După dealul cel mai mare”, ”Mare-i seara”, ”La portița cerului” – solista Ella Nechifor Pădureț sau ”Sus în vârful dealului”, Urare. Vornicu Vasile. Acompaniați la fluier de prof. Cezar Grădinaru, la vioară de Marius Podaru și la chitară de Teo Humă.
Un concert urmărit din sala arhiplină de părinți, profesori, dar și de numeroși preoți din Botoșani - profesori sau nu la Seminarul Teologic.
Procesiune cu Sfinte Moaște în mai multe parohii din județul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
3 motive pentru a cumpăra centrala pe lemne Stropuva S40U
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
Tânăr din Botoșani prăbușit sub ochii trecătorilor, ambulanța chemată urgent
Oana Sava
Nov 22, 2024
Femeie prinsă de polițiști în timp ce dirija traficul în intersecție
Oana Sava
Nov 22, 2024