Curtea de Conturi a României a descoperit nereguli la SC Locativa SA privitoare la concediile acordate angajaţilor. Mai exact, s-a constatat efectuarea unor plăţi peste nivelul prevăzut de lege.
Problemele vizează perioada februarie – iunie 2016, când unitatea Consiliului Local a acordat prime de vacanţă în valoare de 1.560 lei/persoană la un număr de 22 de angajaţi. Auditorii Camerei de Conturi Botoşani au contestat nu dreptul salariaţilor de a primi această bonificaţie, ci cuantumul său. Ei au făcut trimitere la Contractul Colectiv de Muncă (CCM) valabil în acea perioadă, în care se stipula că, „salariaţii vor primi, în funcţie de posibilităţile financiare ale societăţii, o primă de vacanţă, în numerar, în sumă brută de 1.310 lei”. Rezulta aşadar o diferenţă de 250 de lei, ceea ce la nivelul întregii companii înseamnă 5.500 lei. Ca atare, în decizia semnată de directorul Neculai Lupu se preciza:
„Stabilirea sumelor plătite necuvenit salariaţilor în perioada 01.02.2016 – 30.06.2016 peste cuantumul primei de vacanţă, prevăzut în CCM încheiat în condiţii de legalitate şi regularitate, precum şi dispunerea măsurilor pentru recuperarea integrală, potrivit legii, a prejudiciului cauzat astfel societăţii comerciale”.
Decizia a fost emisă pe 26 ianuarie şi prevedea ziua de 30 iunie 2018 ca dată limită de recuperare a prejudiciului.
Directorul unităţii susţine însă că solicitarea Camerei de Conturi s-a îndeplinit deja. El a explicat că totul s-a întâmplat ca urmare a creşterii succesive a salariului minim pe economie, precum şi a adoptării unui nou CCM la jumătatea anului. Acesta prevedea acordarea unei prime de vacanţă de 1.560 de lei. Problema era că unii angajaţi îşi luaseră deja concediu şi ar fi însemnat să primească doar 1.310 lei, iar cei care şi l-au luat după intrarea în vigoare a noului CCM să fie răsplătiţi cu 1.560 de lei.
„E un fel de discriminare”, a spus Florinel Gornea, director general SC Locativa SA şi, în consecinţă, s-a hotărât ca toţi angajaţii să primească 1.560 lei primă de vacanţă, indiferent de perioada în care au plecat în concediu.
„Unul era salariul la începutul anului şi altul la jumătatea anului. S-a dat la toţi la fel pentru tot anul, numai că valabilitatea CCM intra în funcţiune de la 1 iulie, deci la jumătatea anului. Curtea de Conturi a spus: dacă noul CCM intră în vigoare de la 1 iulie, se aplică de la 1 iulie pentru unii şi ceilalţi, care şi-au luat concediu până atunci, primesc ce prevedea vechiul contract”,
Florinel Gornea, director general SC Locativa SA.
Oricum, la volumul de activitate al societăţii şi la spaţiile pe care le gestionează, constatarea este una insignifiantă. Asta mai ales dacă o comparăm cu noile salarii din administraţia publică, unde, de exemplu, un şofer de la Consiliul Judeţean a ajunsă să fie răsplătit cu ceva peste 4.000 de lei brut, iar un şef serviciu cu mai mult de 10.000 de lei.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Viorel Iliuță: Miza viitorului Parlament este uriașă / Lupta nu s-a încheiat – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
O structură a statului solicită SUSPENDAREA TikTok-ului în România
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024