Sancțiune usturătoare primită de societatea Urban Serv aflată sub tutela Consiliul Local Botoșani. Instituția condusă de un coleg de partid de-al directorului general de la compania de salubritate, a aplicat o amendă de 300 de milioane de lei vechi.
Trei reprezentante ale Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu (CJGM) Botoșani au efectuat luni, 25 ianuarie 2016 un control pe rampa temporară de stocare deșeuri care este manipulată de SC Urban Serv SA, respectiv Smaranda Pasat, Gabriela Cantemir și Aglaia Cristurean. În urma controlului, nota de constatare a fost semnată două zile mai târziu, adică miercuri, în act fiind introdusă și interdicția de a mai fi depozite deșeuri pe rampa temporară de la marginea orașului.
Garda de Mediu a primit o tematică de la nivel central privind verificarea rampelor de gunoi. În cazul în care nu ar fi existat această obligativitate, cel mai probabil instituția condusă de PSD-istul Răzvan Rotaru ar fi continuat să funcționeze în starea de hibernare care persistă deja de câțiva ani.
Abia după 10 luni de zile și cu misiune de la București, instituția lui Răzvan Rotaru a aflat că rampa de la Botoșani nu are autorizație de mediu de aproape un an de zile.
Ce spune directorul Urban Serv?
”Agenția de Mediu a așteptat să se deschidă depozitul de la Stăuceni ca să putem duce acolo și tot a amânat emiterea autorizației. Ni s-a impus să nu mai ducem deșeurile pe rampă până nu obținem într-adevăr autorizația de mediu. Am reluat legătura cu APM și se pare că în cursul săptămânii viitoare ni se va da documentul respectiv. Noi îndeplinim toate condițiile” – Simion Drelciuc, director general Urban Serv.
Până la eliberarea autorizației de mediu, societatea Urban Serv va trebui să transporte gunoiul din oraș, cel mai probabil la Darabani, însă costurile pentru un singur transport ar ajunge la echivalentul a două salarii de directori din cadrul unității.
”Până atunci vom duce gunoiul în alte locuri, în speță la Darabani sau Săveni. Noi am trimis solicitări și la Darabani și la Săveni pentru a primi două, trei transporturi privind deșeurile colectate la nivelul municipiului Botoșani până ni se emite autorizația respectivă” - Simion Drelciuc, director general Urban Serv.
Urban Serv va achita jumătate din sancțiunea de 30.000 de lei de la Garda de Mediu în termenul prevăzut de lege, după care cel mai probabil va contesta procesul verbal având în vedere că vina pentru lipsa autorizației de mediu aparține unei alte instituții.
”Noi am dat o decizie prin care am interzis depozitarea gunoiului pe spațiul de colectare. Amenda este de 30.000 de lei, dacă plătim în 24 de ore este jumătate. Achităm amenda, o să vedem cum procedăm în continuare. De obicei la toată lumea dă minim, dar toată lumea înseamnă Urban Serv. Sunt cinci operatori la nivel de Botoșani și 70 și ceva de localități la nivel de județ, care nu știu unde duc deșeurile și cum controlează ei situația. Dar știți cum e, cine muncește, acela greșește că dacă nu muncești nu primești sancțiuni. Dar asta este, a fost greșeala noastră” - Simion Drelciuc, director general Urban Serv.
Directorul de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Botoșani nu a reușit să explice clar care a fost motivul pentru care nu a eliberat autorizația către Urban Serv în condițiile în care documentația a fost depusă pe data de 23 martie 2015.
”Este de la data luării deciziei și până la emitere trebuie să parcurgem un număr de zile. Luni dimineață conform legii are autorizația. Este în procedură, îndeplinește condițiile pentru depozit temporar pentru un an de zile. A fost nevoie de ridicare topo, de aviz de la Sistemul de Gospodărire al Apelor, trebuie avize. Nu a fost nici o…. Plus că ei au depus documentația după ce a expirat autorizația veche. Nu, că durează mult. De când este documentația completă, de atunci curge termenul, că au tot fost cerute completări la documente. Asta e procedura, nu că durează din martie” – Eugen Mateciuc, director executiv APM Botoșani.
În realitate, din surse neoficiale autorizația nu ar fi fost eliberată deoarece Urban Serv nu a putut face dovada locației unde ar urma să fie relocate deșeurile depozitate pe rampa de stocare temporară, a treia deschisă în ultimii ani.
Problema gunoiului ar urma să devină una cu adevărat gravă anul acesta, în cazul în care Consiliul Județean va da chix și cu a treia licitație pentru stabilirea unui administrator pentru rampa ecologică de la Stăuceni care stă nefolosită de trei ani de zile.
Prima ciocnire politică în ziua „prezidențialelor”: N-a avut nimeni niciun limbaj – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
PREZENȚA la vot în Botoșani: Sătenii sunt cei mai harnici votanți
Diana Arici
Nov 24, 2024
ANUNŢ Primăria Botoşani referitor la noile locaţii ale secţiilor de votare
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Cutremur în ziua votului: Sfaturile pompierilor botoșăneni
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024