De zeci de ani botoșănenii așteaptă să vadă cu ochii lor că și Botoșaniul contează pentru politicienii care conduc această țară.
Așteaptă să vadă că nu-și mai strică mașinile pe drumuri sparte și cârpite, că spațiile verzi arată ca mici oaze de relaxare, că mult lăudata moștenire culturală are și finanțarea necesară și că sănătatea lor este importantă pentru decidenții locali și centrali. În realitate, însă, botoșănenii s-au ales, de cele mai multe ori, cu așteptarea.
Spitalul de Paliative – în loc să salveze vieți și să aline dureri, stă de ani de zile sub lacăt
Despre Spitalul de Îngrijiri Paliative se vorbește la Botoșani de 10 ani, de când medicul Tamara Ciofu, pe atunci parlamentar, a avut inițiativa înființării unei astfel de unități.
Lucrările au început în noiembrie 2017 şi trebuiau executate până la finele anului 2019. Acestea au fost, însă, tergiversate, din cauza unor probleme apărute între municipalitate, constructor şi Compania Națională de Investiții (CNI), care este finanţatorul. S-a întârziat mult şi cu realizarea utilităţilor de către primărie - nu mai puţin de doi ani pentru racordarea unor conducte şi a reţelei electrice. Lucrările la rețelele de utilități au început în toamna anului 2020 și s-au finalizat în aprilie 2022.
Spitalul stă de 4 ani sub lacăt, iar pentru toate întârzierile s-a dat vina pe insolvența constructorului, pe situația terenului din zonă, pe lipsa specialiștilor în paliație, pe necesitatea unor noi dotări, a unor noi lucrări, pe birocrația de la centru și scuzele au tot continuat atât din biroul primarului Cosmin Andrei, cât și din cele de la CNI.
Valoarea investiţiei a fost de cca 15,6 milioane de lei, fondurile fiind asigurate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin CNI, însă bugetul local a suportat și el o serie de cheltuieli.
Spitalul, despre care am aflat că este dotat cu paturi ultramoderne, saloane cu baie proprie, televizor, sistem de apel al asistentelor, oxigen la fiecare pat, ar fi putut să salveze vieți în perioada de criză a pandemiei, dar nu a făcut-o, pentru că autoritățile au refuzat să folosească procedurile de urgență pentru a finaliza lucrările și a face angajările. Nici ministrul sănătății, în persoana lui Alexandru Rafila, sosit la Botoșani, nu știa ce e de făcut cu mult așteptatul spital de paliative, motiv din care nu a intervenit cu nimic.
Consilierii USR au făcut repetate interpelări în legislativul municipal pentru a cere informații și măsuri de deschidere a unității spitalicești, fără niciun rezultat însă.
În toți acești ani la Botoșani au apărut clinicile private de paliative, unde un pacient plătește și 5.000-6.000 de lei pe lună.
”L-am rugat pe domnul primar Cosmin Andrei să le dea o soluție botoșănenilor care nu au acești bani, dar care ar avea nevoie ca de aer de un astfel de spital. Nu ne-a dat niciun răspuns. Nu le este, dar ar trebui să le fie rușine tuturor celor care ar fi trebuit să pună această unitate spitalicească în funcțiune, dar nu au făcut-o. Ani de zile de așteptare fără sens, de incompetență, de nepăsare față de suferințele oamenilor. Să nu îndrăznească să se laude cu punerea spitalului în funcțiune, atunci când o fi să se întâmple ”minunea”. Panglicile lor vor însemna sute și mii de suferințe pe care autoritățile au refuzat să le aline în toți acești ani.”, explică Raluca Curelariu, consilier local USR, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria Botoșani.
(Comunicat USR Botoșani)
Gabriela Erdic
Dec 29, 2024
Drama soților din Botoșani arși în incendiu, unul a murit celălalt a generat un scandal național
Redacția Botoșăneanul
Dec 29, 2024
Licitație pentru un tronson de drum de la Botoșani cu mari probleme
Redacția Botoșăneanul
Dec 29, 2024
Un nou COD GALBEN a fost emis pentru județul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Dec 28, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile