Noua modalitate de vaccinare modernă a avut loc în luna decembrie pe teritoriul judeţului Botoşani pentru prevenirea focarelor de rabie.
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani a adoptat o nouă alternativă care să eficietizeze alocarea de timp şi spaţiu în întreg judeţul și care să prevină răspândirea focarelor de rabie.
,,Referitor la focarele de rabie, trebuie să menţionăm faptul că Botoşaniul a fost anul trecut cu un număr mare de focare de rabie, respectiv 16 focare, focare care au fost identificate la bovine, la vulpe, la câine comunitar, la viezure. Răspândirea acestor focare a fost cam la limita de nord a judeţului, privind pe linia şoselei naţionale care vine dinspre Suceava – Botoşani şi merge înspre Săveni, fiind incluse şi comunele Dângeni şi Hăneşti”,
Teodor Harabagiu, director executiv DSVSA Botoşani.
S-au luat măsuri la nivelul instituţiilor de specialitate din judeţ pentru a cuprinde cât mai multe specii de animale care se regăsesc în zonele de risc din Botoşani.
,,Referitor la vaccinarea antirabică, pentru a preveni aceste focare, prin şedinţa Comitetul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a fost aprobată în judeţul Botoşani o zonă vaccinală care cuprinde partea de nord a judeţului, partea de graniţă către Ucraina şi în care s-a făcut o vaccinare de necesitate în ,,covor” pentru toate speciile receptive: câini, pisici, bovine, cabaline. În partea de sud a judeţului , vaccinarea s-a făcut ca de obicei prin Programul Naţional de Combatere a Rabiei şi conform Ordinului 35 al DSVSA privind vaccinarea la câine şi pisică.”
Teodor Harabagiu, director executiv DSVSA Botoşani.
Vaccinarea antirabică se efectuează cu ajutorul avioanelor care distribuie substanţe ”în covor” pentru mai multe animale care sunt predispuse infectării cu virusul, în special vulpile.
,,În plus, se face o vaccinare antirabică cu avionul, respectiv distribuţia de momeli vaccinale pentru vulpe, pentru că vulpea este rezervorul natural al rabiei. S-au distribuit momeli vaccinale în luna decembrie pe tot teritoriul judeţului Botoşani. Suplimentar acestei distribuții, s-a făcut o vaccinare la vizuină, distribuind, astfel, manual un număr de 1.650 de momeli.”
Teodor Harabagiu, director executiv DSVSA Botoşani.
Pe lângă vaccinarea aeriană, s-au distribuit şi aceste momeli vaccinale care sunt o modalitate ajutătoare pentru animale. Conţin susbstanţe specifice şi se distribuie în anumite perioade ale anului.
,,Aceste momeli vaccinale conţin un virus atenuat. Odată ingerat de către vulpe, aceasta se imunizează precum câinele şi pisica care sunt vaccinaţi antirabic. Sunt nişte momeli speciale care se distribuie într-o anumită perioadă a anului, astfel încât să reziste cât mai mult la temperaturile existente. În orice caz, nu vara, toamna când deja temperatura îi oferă o garanție de păstrare a umidităţii pe o perioadă cât mai lungă.”
Teodor Harabagiu, director executiv DSVSA Botoşani.
Capsulele distribuite în special pentru vulpi constituie probele necesare pentru a evidenţia situaţia actuală în urma vaccinării şi pentru a analiza procentul de prevenire al bolii.
„Sunt nişte capsule care conţin toate substanţele necesare. Vulpea le înghite, au un gust specific, pe placul ei, astfel vulpea se vaccinează. Noi facem un control al vaccinării vulpilor, eficienţa acestei vaccinări prin vânători care se fac la trei săptămâni după vaccinare. Există un specific, în sensul că acele momeli conţin tetraciclină, se recoltează partea din mandibulă şi se duc la un laborator zonal, la Iaşi în cazul nostru, unde se observă dacă tetraciclina există în corpul animalului. La un număr de 100 de probe pe care le trimitem, se face un procent din câte sunt vaccinate şi atunci vedem eficienţa acestei vaccinări. Bineânţeles că recoltarea probelor se face pe te întreg judeţul pentru a avea o imagine cât mai clară a acestei acţiuni.”
Teodor Harabagiu, director executiv DSVSA Botoşani.
Astfel, modalităţile inovative de acest gen sunt o formă de prevenţie tot mai răspândită a focarelor de rabie.
(Sursă foto: depositphotos)
Bugetarii se bucură de vacanțe mai lungi în 2025: Ce zile libere vor avea
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Bucuria copiilor: S-a deschis parcul de distracții din centrul orașului
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
ATENȚIE la furturile din genți și buzunare pe perioada sărbătorilor
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Produs UNIC lansat astăzi la Farmacia Anca: Cu toții ne dorim să arătăm mai bine – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile