Uniunea Europeană va aloca în exercițiul financiar următor peste 1 miliard de euro pentru susținerea mediului de afaceri.
Vor fi fonduri generoase oferite de UE pentru dezvoltarea mediului de afaceri și mai puțin pentru cămine culturale și alte obiective pentru infrastructura de orice fel.
Iar oamenii de afaceri de la Botoșani trebuie să fie pregătiți pentru a accesa cât mai multe dintre aceste fonduri care vor avea un dublu impact, asupra comunității dar și la bugetul de stat.
Declicul de conștientizare a momentului financiar propice și de neratat a fost dat de Valeriu Iftime, afacerist, la rândul său pornit de la o idee care s-a transformat într-un grup de companii cu cifră de afaceri de zeci de milioane de euro.
Președintele Camerei de Comerț, în discursul său privitor la dezvoltarea afacerilor inteligente pe fonduri europene a apreciat mai întâi interesul din partea mediului de afaceri botoșănean, pentru evenimentul care a avut loc joi, 18 aprilie 2024 în salonul Luceafărul de la Cucorăni.
Și a făcut o radiografiei a pieței economice locale din ultimii ani.
Valeriu Iftime, președinte CCIA Botoșani
„Avem un trend ascendent în ultimii 5 - 6 ani, o creștere a cifrei de afaceri care sigur în 2022 a fost făcută și din cauza inflației. A fost și o creștere de 30 de procente, dar numărul de întreprinzători a crescut, numărul de noi companii a crescut, numărul de companii închise a scăzut. Adică există ceva așa în aer care plutește a speranță. Asta s-a întâmplat în 2022. 2023 cred că același trend, până la finalul anului când lucrurile se vor complica. Se vor complica pentru că această modificare fiscală nu ar trebui să ne atace sau ne atingă foarte tare, dar până ne obișnuim cumva, asimilăm efectele, mulți pot avea probleme”
Marile companii vor fi printre principalii beneficiari ai axelor de finanțare pentru industria mare. Valeriu Iftime a arătat că lângă marile companii se pot dezvolta și cele mici și practic următorul exercițiu financiar aduce ”o undă de speranță și trebuie să o aveți toți că atunci când sunt bani în piață, mici sau mari, se poate trăi”.
Un alt aspect extrem de important este consultarea publică la fiecare axă sau program european unde se pot depune amendamente, propuneri, clarificări pentru îmbunătățirea modalității de accesare a fondurilor europene.
Și, mai ales pentru ca procedurile să fie simplificate și să devină astfel mai facile.
Valeriu Iftime, președinte CCIA Botoșani
„A doua chestiune este că trebuie să fim mult mai activi, noi, oamenii de afaceri, pentru că, cred cu desăvârșire că viitorul este al nostru. Al nostru când spun la nivel de finanțare. Știm cu toții că avem nevoie locuri de muncă, toți spun că dacă vrem să dezvoltăm ceva avem nevoie de o economie funcțională. Trebuie să existe și există o atenție asupra acestei zone Botoșani, Vaslui, zone care, din nefericire, în UE, dacă facem un clasament, suntem la coada Uniunii Europene. Vaslui, Botoșani, Teleorman și încă două zone de prin Bulgaria suntem în coada Europei. Și există, fără îndoială, o anumită atenție, solidaritate, de a crea mecanisme și pentru aceste zone. Și sunt absolut convins, vor fi foarte mulți bani, dar ceea ce trebuie să știm cu toții este că finanțatorul propune ceva, există un ghid de finanțare, se dă în consultare publică și, din păcate, noi nu prea suntem activi acolo.”
Tema dezbătută de președintele grupului de firme Elsaco a fost privitoare la evaluarea progresului și perspectivele tranziției energetice din România.
Bărbații, mai leneși decât femeile la Botoșani – SITUAȚIA șomerilor
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
Declarația zilei 22 noiembrie 2024
Oana Sava
Nov 22, 2024
Oana Sava
Nov 22, 2024
Gabriela Erdic
Nov 22, 2024