În mandatul de președinte al Doinei Federovici au fost consultări publice care s-au terminat în zece minute. Una de acest gen a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor. Fosta șefă a județului a citit sumele totale și modul în care erau propuse a fi repartizate, iar primarii au tăcut mâlc.
Anul trecut spre exemplu, a avut opoziție doar din partea fostului liberal Verginel Gireadă care între timp a trecut la PSD:
Miercuri a fost diferit, aleșii din județ chiar au insistat să fie consultați și astfel ședința s-a întins pe o durată de aproximativ o oră și jumătate.
Valeriu Iftime a venit alături de mâna sa dreaptă, vicepreședintele Constantin Bursuc. Cu vicepreședintele Dorin Birta de la PSD nu s-a afișat niciodată. Și a fost de asemenea invitată și Daniela Donose, directorul economic al Consiliului Județean.
Sumele care ar urma să fie împărțite de CJ Botoșani provin din cote defalcate din impozitul pe venit şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.
Sunt trei capitole bugetare distincte pentru care primăriile pot primi bani: pentru întreținerea drumurilor, plata arieratelor și a cheltuielilor de funcționare, precum și partea de dezvoltare prin susținerea cofinanțărilor la investițiile curente.
Înainte de a se intra în lucrări, Valeriu Iftime le-a transmis primarilor prezenți respectul său. Și s-a mirat de faptul că județul are atât de puține femei care conduc primării.
Valeriu Iftime, președinte CJ Botoșani
„Există un respect nedisimulat și fără anumite direcții. Pe fiecare vă respect la fel, în funcție de comunitățile voastre și în funcție de importanța pe care o are comunitatea în structura asta a județului”
Primul punct sensibil atins a fost privitor la starea drumurilor și suma care este alocată pentru împietruiri sau covoare asfaltice, după caz.
Șeful CJ a transmis că suma totală primită de județ este de 25 de milioane de lei.
Valeriu Iftime, președinte CJ Botoșani
„M-am consultat inclusiv cu dl vicepreședinte Dorin Birta, o să am o discuție și cu dna Doina Federovici, aici este o chestiune a dvs. internă cum împărțiți acolo. Fără să am o perspectivă clară despre cum se vor cheltui acești bani, din cei 25 de milioane de lei, eu am propus ca 20 de milioane să rămână la Consiliul Județean pentru drumuri județene”
A urmat un val de râsete zgomotoase în sală din partea primarilor prezenți, fie ei pesediști sau liberali.
Valeriu Iftime a ridicat mâna: „Numai o secundă, aici avem 9 milioane de lei creditul și dobânda pentru drumul strategic. Noi începând de anul acesta plătim 9 milioane de lei pe an, timp de 15 ani”.
„Și noi avem drumuri, dle președinte”, i-a răspuns primarul de la Stăuceni, Cozmin Epuraș.
„Am înțeles, numai că dvs. aveți și venituri, noi nu avem niciun venit aici. Din suma asta trebuie să ne asigurăm că vom putea plăti dobânda și creditul pentru drumul strategic”, a fost răspunsul lui Valeriu Iftime.
Din sală s-au făcut auzite mai multe voci. Unii chiar s-au ridicat în picioare pentru a se face înțeleși. Per total, primarii au fost de acord cu plata ratei la credit pentru drumul strategic, dar chiar și așa, au considerat că CJ-ul își oprește mult mai mulți bani din tota,l iar raportul ar trebui să fie apropiat de 50 – 50.
Ca argument principal a fost faptul că lungimea drumurilor comunale și a celor județene este cam aceeași, adică în jur de 600 de km.
Doar că drumurile județene au fost deja modernizate în proporție de 80%, astfel CJ-ul nu ar mai avea nevoie de atât de mulți bani.
„Dar luați-i pe toți, dle președinte, că noi închidem și plecăm acasă. Închidem primăriile și plecăm”, a spus cu obidă primarul de la Stăuceni. Căruia i-a ținut isonul Voicu Murariu de la Vlădeni, arătând că s-a obișnuit să conducă primăria cu amar în gură: „Eu, de exemplu, la Vlădeni am mai trăit cu 2.000 de lei la drumuri. Dacă considerați că numai la Județ aveți nevoie, luați-i pe toți. Știu că este an de sacrificiu, că așa spune Guvernul nostru, PSD – PNL – UDMR, an de sacrificiu, ne sacrificăm”.
Șeful administrației județene a făcut apel la înțelegere. A explicat că după un an electoral 2024 cu atâtea runde de alegeri și o abundență de proiecte care să ia ochii electoratului, în 2025 a venit nota de plată. Și că toată lumea trebuie să strângă cureaua prin limitarea cheltuielilor și utilizarea sumelor la nivelul la care sunt.
Valeriu Iftime, președinte CJ Botoșani
„Nu sunt deloc dezechilibrat și vă rog să vă uitați acum doi ani în urmă. Sau acum patru ani în urmă. Să fim cumva într-o zonă de asta a logicului. Și am propus 5 milioane care se împart între cele două bucăți. Aici este o chestiune de partid, pentru că eu nu știu fiecare comună cu 100, 200, 300.000 de lei. Este treaba cumva, a fiecăruia dintre dvs., care negociați cu șefa de partid”
Valeriu Iftime a adăugat că instituția pe care o conduce are un deficit de 7,8% după ce anul trecut s-au realizat lucrări de 6 milioane de lei pe bugetul din acest an. Iar Consiliul Județean nu primește bani de funcționare. Însă primăriile, da.
La acest capitol suma solicitată de primării este de 110 milioane de lei, iar cea previzionată să fie încasată se ridică la 140 de milioane de lei.
Valeriu Iftime, președinte CJ Botoșani
„Ar trebui să luați toți banii de la populație și de unde luați dvs. și am avea bani de funcționare. În momentul acesta de față, bani pentru funcționare. Pentru cofinanțare mi-ați cerut 293 de milioane. Am primit astăzi 43 de milioane bani de cofinanțare. Vă rog să mă credeți, m-am uitat pe cererile dvs., nu aș vrea să dau exemple acum, dacă vă spun pare de Las Fierbinți. Sunt chestiuni importante pe care le cereți, dar sunt și chestiuni care nu pot fi finanțabile. Este o discuție foarte clară despre cum împărțim cele 43 de milioane de lei la 78 de primării, în condițiile în care cerința dvs. este mult mai mare”
Mai departe, Valeriu Iftime a transmis că Guvernul a decis să cofinanțeze doar proiectele de dezvoltare mature, adică cele care se află la un grad de realizare de peste 80%. Iar în cazul proiectelor care sunt în stadii incipiente, șeful județului a întrebat retoric: „Cine stabilește care obiectiv este mai important?”. O școală, un cămin cultural sau o rețea de apă.
Consilierii județeni vor discuta în ședință ordinară sumele care vor fi repartizate pe fiecare unitate administrativ teritorială în parte din județul Botoșani. Ședința va avea loc vineri, 21 februarie 2025.
Moldovean „fugărit” din Botoșani: NU are voie să meargă în nicio țară din Uniunea Europeană
Redacția Botoșăneanul
Feb 21, 2025
Redacția Botoșăneanul
Feb 21, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile