(P) O veste care circulă de câteva zile printre români tine de valoarea indicelui ROBOR ce timp de 35 de zile se menţine la o medie minimă, surprinzător ţinând cont de raţă inflaţiei. BNR a afirmat oficial ca ROBOR, indicele folosit la calcularea creditelor Prima Casă acordate înainte de luna mai 2019, a scăzut până la 7,90%.
Timp de 3 zile valoarea acestuia nu a depăşit 7,91%, având parte de încă o scădere de 0,1%. Încă de la începutul lunii august 2022, când reprezentantul Mugur Isărescu a atras atenţia băncilor cu privire la valoarea exagerată a ROBOR, indicele a suferit schimbări, punând în avantaj creditorii atât pentru prima casă, cât şi pentru alte tipuri de împrumuturi bancare. Totuşi, cum va evolua acest indice al dobânzii?
Ca şi IRCC, indicele folosit la calcularea creditelor ipotecare, ROBOR este un alt indice ce ia parte la stabilirea unei dobânzi în cazul împrumuturilor. Fiecare creditor are dreptul să îşi aleagă acest indice ce variază în funcţie de raţă inflaţiei. Însă, cert este că de la o vreme, din cauza evenimentelor suferite de către România, pandemia şi mai nou, războiul Rusia-Ucraina, aceşti indici au avut parte de schimbări de valoare. Evident, din cauza inflaţiei ce a crescut progresiv în ultimele luni din anul 2022. Problema apare în cazul persoanelor ce au un credit pentru prima casă sau orice alt contract cu banca, pentru că ratele se schimbă dacă nu sunt de tip, fixe”, asta din cauza indicilor.
Indicele ROBOR este direct proporţional cu inflaţia. Mai exact, dacă aceasta are parte de o creştere, şi ROBOR îşi va majora valoarea, ceea ce s-a şi întâmplat, lucru ce a speriat pe cei mai mulţi dintre români. Creditorii nu au stat pe gânduri şi au întocmit cereri către bănci prin care să îşi schimbă indicele din ROBOR în IRCC. De ce? IRCC este un indice ce scade odată cu majorarea inflaţiei, însă, dacă cei mai mulţi au considerat benefică trecerea, lucrurile nu stau aşa.
Este luată în calcul scăderea inflaţiei la sfârşitul anului, ceea ce va conduce la scăderea ROBOR, lucru care deja se observa, valorea lui fiind minimă de circa 35 de zile. Odată ce inflaţia scade, IRCC creşte, ratele putând să atingă sume enorme, total un dezavantaj pentru un creditor ce a ales să schimbe cei doi indici între ei. Experţii încurajează oamenii să aibă o perspectivă pe o mai lungă durată de timp. Chiar dacă pare avantajos IRCC pentru prezent, în detrimentul ROBOR, peste câteva luni diferenţa se va remarca vizibil, ratele în IRCC fiind din ce în ce mai mari.
ATENŢIE! Conform Financer.com, dacă un creditor alege să schimbe ROBOR cu IRCC, procesul este ireversibil. Schimbarea din IRCC în ROBOR nu va mai fi posibilă.
Drept urmare variaţiei de inflaţie şi a faptului că indicele ROBOR nu este unul fix, precum şi IRCC, creditele bancare vor avea de suferit, fie în bine, fie în rău, pe viitor. Cert este că, în momentul actual au loc mari schimbări, iar pentru 2023 cel mai avantajos ar fi un indice ROBOR pentru creditele ipotecare.
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024