Situația epidemiologică de la nivelul județului Botoșani se înrăutățește de la o zi la alta. Sunt peste 100 de cazuri raportate în 24 de ore, iar spitalele sunt pline de pacienți infectați. Și pentru prima dată în valul patru avem și două sate carantinate și anume Roma și Tudora.
Autoritățile sanitare susțin că în unitățile medicale locurile destinate pacienților COVID sunt ocupate la maximum. Nici pe secția ATI a Spitalului Județean „Mavromati” nu mai erau paturi disponibile în dimineața zilei de joi, 23 septembrie 2021, 15 pacienți infectați fiind internați acolo. Și sunt alții care așteaptă eliberarea locurilor pe Reanimare.
"Toate locurile sunt la maximum, inclusiv ultimele 60 paturi care sunt deschise pe Medicală I acum două zile. Foarte târziu se prezintă pacienții la spital, o săptămână, două de când au simptome. Puțini sunt cei care vin imediat cum simt că ceva nu e în regulă. Vin într-o formă medie spre gravă, sunt decompensați și e nevoie de internare”,
Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani
Din cauză că nu sunt locuri în spitale, se așteaptă și foarte mult timp în containere. În urmă cu două săptămâni, pacienții stăteau în containerele amenajate în parcarea Spitalului Județean „Mavromati” și peste 10 ore. Acum timpul s-a mai redus, însă există în continuare nemulțumiri din partea botoșănenilor.
Și investigațiile sunt de durată, susțin cadrele medicale și de aceea se și așteaptă foarte mult.
"Pacienții sunt de internat, merg la investigații, merg la examen Boli Infecțioase și se întorc cu recomandare de internare. Dacă nu sunt locuri la Boli Infecțioase sunt redirijați la Spitalul Județean”,
Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani.
Autoritățile au solicitat containere specializate de la Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU).
"Am făcut o adresă și așteptăm răspuns de la București pentru degrevarea aglomerației din Unitatea de Primiri Urgențe"
Dan Nechifor, prefect
Între timp, ambulanțele de la Serviciul Județean de Ambulanță (SAJ) fac coadă la Urgențe, aduc pacienți de la domiciliu, îi transferă la Secția de Boli Infecțioase sau la alte spitale.
Cadrele medicale fac apel către botoșăneni să meargă și la medicul de familie pentru a primi tratament din timp și astfel starea lor să nu se agraveze.
"140 de apeluri au fost în ultimele 24 de ore, cea mai parte pentru pacienții COVID. Ei sunt transportați nu doar de la domiciliu la spital, ci și între spitale. E o problemă pentru că pacienții nu se adresează medicului de familie, deși legislația este foarte precisă și spune că un om care are simptomatologie minoră să se adreseze medicului de familie”,
Nicușor Curteanu, purtător de cuvânt SAJ Botoșani
Directorul DSP, Monica Adăscăliței, a făcut solicitare la București cerând personal suplimentar și anume patru medici ATI, trei infecționiști și trei pneumologi.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
O structură a statului solicită SUSPENDAREA TikTok-ului în România
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024