200 de prichindei care au fost prezenți în tabăra „Vara pe uliță” au primit sfaturi și recomandări legate de modul în care trebuie să acționeze într-o situație dificilă.
Într-un comunicat transmis de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani se menționează că motto-ul în baza căruia pompierii botoșăneni s-au alăturat astăzi, 25 iulie 2023 celor 200 de copii din cadrul taberei „Vara pe uliță” este „Spune-mi si o să uit, învață-mă și îmi amintesc, implică-mă și o să învăț".
Tabăra este organizată de Parohia Doina, Răuseni.
Educarea preventivă în fața pericolelor este ca o haină invizibilă pe care o purtăm mereu și care ne însoțește cu fiecare pas. Pompierii au mers acolo pentru a-i învăța cum să își protejeze viața lor și a apropiaților, dar și pentru a-i implica pe cei mici, în același timp, cu speranța că într-o bună zi acest lucru îi va ajuta.
Pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani le-au arătat în ce situații intervin cu autospecialele de stingere cu apă și spumă și descarcerare și cum se folosește fiecare accesoriu.
Pirotehnicienii le-au explicat cum trebuie să procedeze în cazul în care descoperă muniții rămase neexplodate, fiind efectuate demonstrații practice.
Participanții au fost interesați și de cunoașterea metodelor de acordare a primului ajutor, activitățile fiind interactive. Ei au adresat întrebări referitoare la situațiile în care este necesară efectuarea manevrelor de resuscitare, durata acestora și modul în care trebuie realizate.
Nu în ultimul rând, pompierii din cadrul Inspecției de Prevenire le-au explicat cum trebuie să procedeze ca să nu ajungă în situații limită dar și cum să se comporte dacă sunt implicați sau martori ai unor evenimente nedorite, fie că este vorba de incendii, inundații sau cutremur.
Supravegheați de pompierul Sam, copiii au înțeles că educația preventivă este darul cel mai prețios ce li se poate oferi, căci îi învăța să fie responsabili față de propria siguranță și să îi sprijine și pe ceilalți în nevoi. Așa cum spunea Confucius, „Nu-i de ajuns să știi, trebuie să aplici; nu-i de ajuns să vrei, trebuie să faci.” Prin educația preventivă și implicare, micuții de azi pot deveni lideri pentru generațiile viitoare.
Andrei, unul dintre copii, le-a oferit un tablou salvatorilor de la activitățile din anii anteriori.
Pe timpul acestei acțiuni, pompierii au oferit materiale de informare preventivă din cadrul campaniilor naționale „R.I.S.C - Renunță, Improvizațiile sunt Catastrofale” "Nu tremur la cutremur"și „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, cu următoarele recomandări:
Adio, colega de bancă: Elevii vor trebui să se rotească periodic în sălile de curs
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Sergiu Bălășcău
Jan 11, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile