Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
Au fost patru firme care au participat la licitația din 2015 pentru a concesiona suprafețe de teren în parcul Cornișa, pretabile pentru deschiderea de bistrouri și terase:
SC Gold SRL (două terenuri)
SC Andicoma SRL (două terenuri)
SC Unitcom SRL
SC Binadismag Elite SRL
Unul dintre administratorii care au obținut două loturi de teren în parcul de agrement și-a scos societatea la vânzare pe un site de profil. Anunță că vinde o afacere de succes, însă în mod oficial nu își arată pretențiile financiare.
Este evident că potențialul există la Cornișa, însă cel mai probabil botoșăneanul care renunță la această afacere și-a făcut se pare alte calcule în 2015, care nu mai corespund cu realitățile din 2020.
„Contractele sunt semnate și există această posibilitate de cedare”,
explică Oana Georgescu, secretarul Primăriei Botoșani
Neoficial circulă și varianta că afaceriștii nu mai sunt extrem de încântați de oportunitățile financiare oferite de parcul de agrement după ce Primăria, prin Direcția de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA), și-a deschis propriul punct de alimentație publică, în zona piscinei interioare.
Mutare apreciată ca o concurență neloială pentru concesionarii care plătesc sume consistente ca să poată vinde acolo.
Spre exemplu, în zona piscinei pentru o suprafață de 100 mp, taxa de concesiune ar ajunge undeva la 2.000 de euro (ceea ce este mult pentru Botoșani), cu un drept de folosință doar pe 50 mp.
Iar ideea este întărită și de faptul că un singur investitor, respectiv Corneliu Timofte, de la Unitcom, a semnat, în urmă cu aproximativ jumătate de an, contractul de concesiune cu Primăria și a obținut o parte din documentele necesare.
„Am scos certificatul de urbanism și acum sunt la proiect. Noi facem tot posibilul, dacă nu, vom găsi o variantă provizorie, cu un cort, eu fac tot posibilul să termin. Numai că durează, la arhitect durează cel puțin o lună jumătate proiectul. Oricum au început, de pe o zi pe alta, trebuie să cer autorizația de construcție. Nu pot ridica nimic până nu am autorizația de construcție. Eu fac tot posibilul să dau drumul sezonul acesta. Dacă nu, oricum găsesc o variantă, ceva în genul unei terase cu mese și scaune lângă construcție”,
Corneliu Timofte, administrator SC Unitcom SA
În general, pentru certificatul de urbanism termenul de eliberare este de 30 de zile lucrătoare. La acestea se adaugă întocmirea unui proiect tehnic, un nou interval de 30 sau 45 de zile. Și într-un final obținerea autorizației de construcție și mai apoi începerea efectivă a lucrărilor, etapă ce mai necesită în jur de o lună, două până la realizarea investiției.
Corneliu Timofte spunea în trecut că investiția sa de la Cornișa se ridică undeva la 400.000 de lei. El va plăti o chirie lunară de aproximativ 9.000 de lei pe lună, restaurantul său urmând a fi amenajat în zona piscinei exterioare.
În cazul celorlalți, nu se știe la acest moment de ce nu fructifică terenurile pe care le-au câștigat la licitație.
Anul trecut, Primăria a fost încurcată și de o obligativitate față de autoritatea finanțatoare, cu toate că, la final, partea europeană a fost depășită de co-finanțarea municipalității.
Fiind un proiect finanțat parțial din fonduri europene, pentru o perioadă de câțiva ani Primăria nu avea voie să încaseze venituri din exploatarea investiției. O absurditate, de altfel, având în vedere că vorbim despre un parc de agrement.
Ulterior recepției, Primăria a cerut o derogare de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) pentru deschiderea restaurantelor în Parcul Cornișa.
Odată obținută derogarea, a scăzut interesul afaceriștilor locali. În cazul în care starea actuală va fi perpetuată în timp, se poate lua decizia reluării licitației, pentru spațiile care rămân neexploatate.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Șofer BĂUT scos din trafic de polițiști: A fost condus la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
DE ASTĂZI: Vicepreședinte nou delegat la Judecătoria Botoșani
Oana Sava
Nov 15, 2024
Vot la CJ pentru două spitale noi, Iftime: Insist foarte mult ca acest proiect să treacă
Oana Sava
Nov 15, 2024
Hai la film! PROGRAMUL săptămânii la Happy Cinema Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024