Ziua Culturii Naționale a început, la Botoșani, la primele ore ale dimineții de 15 ianuarie, când în Parcul Mihai Eminescu prindeau a se aduna poeții urbei.
La ora 9.00, lângă bustul lui Mihai Eminescu se aflau deja poeții botoșăneni, membri sau nu ai Uniunii Scriitorilor din România, dar și cetățeni veniți anume sau pomeniți din întâmplare pe aleile parcului.
Gellu Dorian, Dumitru Necșanu, Nicolae Corlat, George Luca, Cristina Șoptelea, Mircea Oprea, Vlăduț Scutelnicu, Mihai Babei, Gabriel Alexe, Cezar Ciobîcă, dar și pictorul Liviu Șoptelea l-au omagiat pe Mihai Eminescu la împlinirea a 173 de ani de la naștere.
Conducerea Uniunii Scriitorilor din România a fost reprezentată de Varujan Vosganian, prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România, singurul care, după depunerea coroanelor și a jerbelor, a ținut un scurt discurs.
”Nu toate popoarele au un poet național. Atunci când ești întrebat de ce Eminescu este socotit de noi poetul național, dacă nu cumva este doar un mit, răspunsul e următorul: în toate momentele de cumpănă ale poporului român, românii au găsit în Eminescu o povață, un sprijin, o mângâiere. Așa s-a întâmplat și în efortul uriaș de emancipare după Primul Război Mondial, când s-a născut România Mare, așa s-a întâmplat și în timpul spațiului concentraționar, când ne-am retras în spațiul intim și al profunzimilor sufletești, așa s-a întâmplat și după 1990, și nu întâmplător este că adorația pentru Eminescu a fost atât de puternică la românii de dincolo de Prut care visau la unirea cu România”,
Varujan Vosganian, prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România
Eminescu rămâne un simbol național, la care poporul român se raportează mai ales în vremuri de restriște.
”Faptul că Eminescu, simbolic, a ținut pe umerii lui ca un Atlas toate suferințele acestui neam, fără ca el s-o asume, ci doar simțind-o, este remarcabil și asta face ca el să fie parte a simbolurilor noastre naționale. Un popor răvășit ca al nostru și aflat într-o stare de neliniște are nevoie de ideograme, are nevoie de simboluri care să fie împărtășite de toți, acceptate de toți și care să contribuie la solidaritatea noastră. Așa îl vedem noi pe Eminescu”,
Varujan Vosganian, prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România
Au fost rostite și câteva poeme, după care poeții s-au îndreptat către sediul reprezentanței Botoșani a Uniunii Scriitorilor din România, unde au avut loc dezbateri pe tema "Importanţa instituţiei Premiului Naţional de Poezie".
FC Botoșani reia campionatul cu o echipă „grea”: Din păcate nu ne putem alege adversarii – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Leo Grozavu a semnat cu FC Botoșani un contract pe doi ani și jumătate – VIDEO cu primele declarații
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile