Omenia nu se învaţă în facultate, este lecţia pe care o dă Ionel Pascu (35 ani), un cioban cu opt clase care a lăsat turma de mioare a familiei pentru a-şi face o viaţă mai bună în Austria.
Potrivit Adevărul, pentru un roman stabilit în Austria de aproximativ 11 ani întoarcerea în ţară nu e doar prilej să-şi viziteze familia, ci şi o ocazie de a aduce bucurie în casele nevoiaşilor. Urmând exemplul altor naţii, românul umple remorca cu lucruri donate de austrieci şi vine în ţară pentru a le împărţi familiilor nevoiaşe. De la Arad până în oraşul natal, Bârlad, judeţul Vaslui, opreşte acolo unde vede case cu mulţi copii ori bătrâni singuri şi le oferă cadouri. Ionel Pascu (35 ani) a plecat din Bârlad în urmă cu 11 ani. S-a stabilit într-un orăşel din Austria alături de soţie şi băieţelul lor Toni (9 ani). Cu banii puşi deoparte şi-a ridicat o afacere prosperă în oraşul natal (Complex Camp) pe care o administrează unul din fraţii săi. Locuieşte în Imst Solden (Austria), în munţii Alpi, la graniţa cu Elveţia, Germania şi Italia şi are în plan să-şi ridice propria casă cu o mică pensiune turistică unde să poată caza români. A decis să rămână definitiv printre nordici, dar nu a uitat greutăţile conaţionalilor.
Până la împlinirea visului munceşte în construcţii, la tăiat betoane. Are mâinile crăpate dar tot nu renunţă la munca brută deşi ar putea să-şi găsească un job mai puţin solicitant. La începutul acestui an “Adevărul” a prezentat pe larg povestea baciului Ionel care dă lecţii de omenie românilor. Acesta a continuat actele de caritate şi în preajma Crăciunului a venit încărcat cu pachete. “Câteva saltele le voi duce la o familie săracă din Botoşani. Un prieten mi-a vorbit despre ei, au mulţi copii şi nu au pe ce să doarmă”. O bună parte din lucrurile aduse sau cumpărate de el au fost oferite în cadrul unei campanii umanitare desfăşurate alături de club Off road Bârlad în comuna Coroieşti.
Părinţii lui aveau încă dinainte de 1989 o turmă cu 500 de oi. Înainte să aibă vârsta buletinului mergea la arat pământul cu tractorul. Toate terenurile din jurul Bârladului au fost arate de el înainte să împlinească majoratul şi munca i-a intrat în sânge. Ionel a adus primele ajutoare în ţară în urmă cu trei ani, în preajma Crăciunului, impresionat fiind de un copil pe care la văzut la televizor. Acesta îşi dorea să-i aducă Moşul o bucată de pâine. Şi-a încărcat remorca maşinii cu tot felul de lucruri, parte adunate de la austrieci, parte din lucrurile care nu-i mai trebuiau copilului. După ce a trecut graniţa în ţară s-a oprit în toate localităţile unde a văzut familii nevoiaşe cu copii şi le-a împărţit darurile. „Nu dau niciodată bani. Am dat bani pentru o biserică şi după prima sută de euro, preotul mi-a mai cerut. Şi tot aşa până a ajuns să fugă pe stradă după mine. Banii pot fi cheltuiţi aiurea, când vreau să ajut, ofer bunuri, ştiu ca vor fi folosite”, a explicat Ionel.
CITEȘTE:
2 milioane de euro pentru parcuri fotovoltaice din județul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Marcel Ciolacu și-a anunțat DEMISIA după pierderea alegerilor
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Dintr-o „joacă”: Copii prinși pe camerele de supraveghere că au dat foc unui container
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Incendiu într-o gospodărie din județ: O femeie a fost transportată la spital cu arsuri
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024