Proiectul pentru reintegrarea lor socială este derulat, în Botoșani, de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.
Cabinetul de consiliere vocațională și grupul de suport vor furniza servicii atât pentru persoanele găzduite în locuința protejată, cât și pentru alte victime din comunitate. Începând cu data de 4 martie, atât locuința protejată cât și serviciile de suport și consiliere vocațională sunt operaționale.
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din Botoșani implementează, în calitate de partener local, începând din data de 4 martie, Proiectul ”VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!”.
Solicitantul în cadrul acestui proiect este Agenția Națională Pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, iar partenerii locali sunt 42 de instituții ale administrației locale, respectiv consilii județene, prin DGASPC, și consiliile locale, prin serviciile publice de asistență socială.
Proiectul, în valoare totală de 51.080.375 de lei, cu o perioadă de implementare de 48 de luni, este cofinanțat din FSE, Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020, Axa Prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei.
Obiectivul specific al proiectului este reducerea numărului de persoane aparținând grupurilor vulnerabile prin furnizarea unor servicii sociale/medicale/socio-profesionale/de formare profesională adecvate nevoilor specifice.
Potrivit reprezentanților DGSASCP Botoșani, se urmărește îmbunătățirea și dezvoltarea măsurilor și serviciilor sociale în scopul prevenirii și combaterii violenței domestice la nivel național prin crearea și dezvoltarea unei rețele naționale inovative integrate de locuințe protejate, grupuri de suport și consiliere vocațională în scopul implementării unui program național de protecție a victimelor violenței domestice și derularea unor campanii privind prevenirea și combaterea violenței domestice.
Astfel, în acord cu obiectivul general al proiectului, la nivelul județului Botoșani, s-a înființat un serviciu social de tip locuință protejată, un cabinet de consiliere vocațională și grupuri de suport pentru victimele violenței domestice. Activitatea acestor servicii se va desfășura în spații puse la dispoziție de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani.
În cadrul locuinței protejate, cu o capacitate de șase locuri, este asigurată găzduirea victimelor violenței domestice pe o perioadă de 12 luni, în funcție de complexitatea cazului. Serviciile sociale vor fi furnizate în funcție de nevoile victimei, cuprind consiliere psihologică, consiliere juridică, asistență socială, consiliere vocațională, orientare și formare profesională, ocuparea forței de muncă și reintegrare socială, asistență medicală. Prin serviciile locuinței protejate se asigură posibilitatea găzduirii victimelor violenței domestice, oportunități de formare/reconversie profesională în vederea asigurării securității personale și a independenței economice și de a se desprinde din mediul abuzator.
Cabinetul de consiliere vocațională și grupul de suport vor furniza servicii atât pentru persoanele găzduite în locuința protejată, cât și pentru alte victime din comunitate.
Grupul de suport va avea ședințe săptămânale cu victimele asigurând suportul necesar. Cabinetul de consiliere vocațională va organiza ședințe individuale cu beneficiarele și va furniza servicii de sprijin vocațional și orientare profesională pentru facilitarea inserției/reinserției acestora.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Reveniri spectaculoase la FCSB pentru restanța cu FC Botoșani: CUM ar putea arăta primul 11
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Profesor din Botoșani mort la doar 31 de ani: Suntem în stare de șoc!
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Dodo, „Elefănțelul curios” îi invită pe cei mici la teatru
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024