Societatea Română de Pneumologie vrea să urgenteze eliminarea fumatului din spațiile publice, pentru protejarea persoanelor nefumătoare, dar care sunt totuși considerate a fi fumători pasivi.
În acest context, directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani, Tiberiu Marcu, reînnoiește declarația făcută încă din vară, când se discuta despre validarea legii anti-fumat în spațiile publice.
„Mi se pare o inițiativă foarte benefică mai ales pentru nefumătorii care sunt obligați să inhaleze fumul de țigară, eu sunt perfect de acord. Ca să nu mai vorbim despre beneficiul asupra mediului. Mai ales că este anti-poluare, dacă vă gândiți câți fumători sunt și cât dioxid de carbon degajă, cred că facem câteva avioane”, a declarat Tiberiu Marcu.
În Botoșani, deși s-au delimitat la început spațiile pentru nefumători de cele pentru fumători în unitățile de alimentație publică, cu timpul ele au redevenit unul și același. Ceea ce înseamnă că oamenii care nu pun mâna pe țigară inhalează totuși fumul și nu se pot feri de efectele acestuia.
Cu toate acestea, părerile ambelor categorii de consumatori sunt unanime: eliminarea fumatului din spațiile publice este o idee foarte sănătoasă, potrivită unei țări civilizate.
„Mi se pare foarte bine, pentru că sunt persoane care nu fumează, și este bine să fie un loc special amenajat ca să fumeze nefumătorii. Eu sunt fumător și nu mi se pare ciudat să stau afară să fumez, este un lucru normal”, este de părere un tânăr botoșănean.
„Mi se pare o idee bună pentru că nu se mai poluează aerul”, crede un alt consumator, de data aceasta nefumător. „Ar fi bine dacă ar fi scos de peste tot, să nu mai fie deloc”, crede un altul.
Și un pensionar care nu s-a atins în viața lui de țigară sprijină ideea: „sunt pensionar, am ieșit la plimbare, mă înădușește fumul venit de la altul, nu îl suport. Și mă mir că, cu toată inteligența umană se fumează încă, chiar dacă este împotriva vieții”, crede acesta.
În România, Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun prevede, prin Articolul 3:
„Se interzice fumatul în spațiile publice închise” .
Prevederile legii nu se aplică însă barurilor, discotecilor, restaurantelor şi altor spaţii publice a căror suprafaţă închisă destinată clienţilor este mai mică de 100 metri pătrați, dacă proprietarul unităților afişează avertismentul: În această unitate fumatul este permis. Amendament care ar trebui să fie scos din lege, cred reprezentanții Societatății de Pneumologie din România.
Fumatul este totuși permis în spațiile special amenajate pentru fumat, însă de cele mai multe ori acestea nu sunt clar delimitate de restul încăperilor.
CITEȘTE:
Parlamentarele Ciofu şi Federovici, măsură extremă împotriva fumătorilor
Elisabeta Lipă a revenit pe o funcție de președinte: Nu se pune problema de incompatibilitate
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Donează pentru Laura, o fetiță care luptă să trăiască: Mai avem încă un an de urmat acest tratament
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Alertă de FRAUDĂ online: Escrocii se folosesc de numele firmelor de curierat ca să FURE bani
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
SINGURELE vouchere de la stat care nu s-au tăiat în 2025: CINE sunt beneficiarii
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Ministrul Rafila, explicații despre un virus care afectează mai ales copiii
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile