În cursul săptămânii trecute, Muzeul Nordului a primit acreditarea oficială din partea Ministerului Culturii din România.
Muzeul Nordului, din Darabani, este o inițiativă a Asociației Nord care a devenit realitate în 2014, la prima ediție a Zilelor Nordului, cu sprijinul Primăriei Darabani și al colecționarului și pasionatului de istorie Dumitru Haha, care și-a donat întreaga colecție, de peste 4.000 de exponate, acestui muzeu.
”Mulțumiri tuturor acelora dintre voi care au contribuit de-a lungul timpului cu donații pentru dezvoltarea muzeului și Primăriei Darabani pentru deschidere și pentru sprijinul acordat. Mulțumiri speciale lui Dumitru Haha, custodele muzeului, și lui Ionel David, directorul Bibliotecii Orășenești, cel care a avut grijă de muzeu în tot acest timp și care s-a îngrijit și de demersurile privind acreditarea oficială”,
reprezentanții Asociației Nord
Muzeul Nordului, înființat în 2014, este găzduit de conacul Balș, clădire monument istoric, pe vremuri reședință a hatmanului Moldovei. Patrimoniul inițial conține aproape 500 de exponate, grupate în colecții reprezentative pentru regiunea Moldova de Nord – nordul Basarabiei – Bucovina de Nord. Exponatele provin din județele Botoșani, Suceava și Iași, din regiunea Cernăuți-Herța și din Basarabia, potrivit site-ului oficial al Muzeului.
Colecția de Istorie a Nordului conține obiecte de arheologie, documente, numismatică și fotografie veche din regiunea Nordului, obiecte vechi bisericești și exponate ale civilizației evreiești, foarte importantă în acest spațiu la finalul secolului al XIX-lea. Între cele mai valoroase exponate ale sălii de istorie sunt un Penticostarion din 1757 și volumul „Procesul locuitorilor din Darabani înaintea curții cu jurați de la Dorohoi” (1879) – carte unicat în România, care înfățișează cel mai mare proces din istoria justiției românești de până atunci, printre ai cărui actori au fost Titu Maiorescu (ca avocat) și Nicolae Iorga (ca ministru și jurnalist).
Muzeul include și colecția „Perioada comunistă”, unde sunt expuse cărți comuniste, steaguri de la defilări și manifestări, fotografii, documente și decorații, precum și un titlu de proprietate din 1945, printre ultimele emise de comuniști înainte de naționalizare.
În august 2016, Muzeul Nordului a deschis expoziția permanentă „Lucian Valea”, care cuprinde manuscrise, afișe și obiecte personale ale poetului, între care și mașina sa de scris. Exponatele au fost donate Asociației Nord de către doamna Mădălina Valea, soția poetului care a trăit în anii ’70 la Darabani.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Tânăr ridicat de „mascați”, a furat din magazine trei zile la rând
Oana Sava
Nov 16, 2024
„Carnavalul toamnei” la un liceu din Botoșani: Proiect de suflet cu frații de peste Prut
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Tragedie lângă noi: Tânăr înjunghiat mortal de un coleg la o petrecere
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Legendarul Nicu Alifantis vine la Botoșani pentru un concert special cu Filarmonica
Oana Sava
Nov 16, 2024